Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Sindromul dureros miofascial

Sindromul miofascial dureros este o afectiune cronica ce afecteaza tesutul conjunctiv care acopera muschiul, aceasta manifestandu-se prin durere musculara. Sindromul miofascial poate aparea in diferite zone ale corpului. Deoarece orice muschi sau fascie pot fi afectate, sindromul poate cauza o varietate de simptome.

Sindromul miofascial dureros este o afectiune cronica ce afecteaza tesutul conjunctiv care acopera muschiul, aceasta manifestandu-se prin durere musculara. Sindromul miofascial poate aparea in diferite zone ale corpului. Deoarece orice muschi sau fascie pot fi afectate, sindromul poate cauza o varietate de simptome.

Simptome :

Principalul simptom resimtit de persoanele care sufera de sindromul miofascial este durerea, care  poate fi localizata la nivelul unuia sau a mai multor muschi. Durerea de la nivelul muschilor se poate inrautati in perioadele de activitate dar si de stres. Alte simptome : limitarea imobilitatii, slabiciune la palparea muschiului afectat, tulburari de comportament, oboseala, depresie.

Persoanele sedentare sunt mai predispuse la dezvoltarea bolii decat persoanele care fac sport in mod regulat.

Cauze :

Nu este cunoscuta cauza exacta a acestei afectiuni. Cercetarile sustin prezenta unor placi motorii disfunctionale in zonele punctelor dureroase. Exista si cativa factori de risc : stresul la nivelul muschilor, anemia, nivelul scazut de calciu, potasiu, fier, dar si al vitaminelor C, B1, B6 si B12, depresia,  bolile sistemice, cum este boala de tesut conjunctiv, tulburarile emotionale, pozitia gresita a corpului.

Tratament :

In tratarea sindromului miofascial puteti apela la diverse terapii, precum terapia fizica care corecteaza scurtarea muschilor prin exercitii de intindere dar intervine si asupra posturii corporale gresite, diminuand astfel durerea si permitand pacientului sa participe la un program activ de exercitii.

Terapia Alexander este un alt proces de tratare a sindromului miofascial cu ajutorul careia pacientii invata cum sa stea si cum sa se miste astfel incat sa elimine tensiunea musculara.

Alte metode de tratament : terapia Feldenkrais, terapia ocupationala si terapia farmacologica.

Autor : Iuliana Maria Ghergu

Alte stiri din aceeasi categorie

Escarele de decubit – Factori care inlesnesc aparitia escarelor si metode de preventie

Escarele de decubit  – Factori care inlesnesc aparitia escarelor si metode de preventie

Aparitia escarelor este unul dintre cele mai mari pericole pentru pacientii imobilizati la pat. Masurile pentru prevenirea escarelor trebuie luate imediat, iar in cazul in care acestea deja au aparut, tratamentul trebuie inceput de urgenta. Escarele se dezvolta la nivelul tesuturilor moi in cazul in care proeminentele osoase sunt presate pentru mai mult timp pe o suprafata externa. Umiditatea epidermei, temperatura corpului, varsta inaintata, paralizia sau o stare de sanatate precara, sunt factori care pot duce la aparitia escarelor de decubit.

Citeşte mai mult >

Monturile de la picioare – cauze si factori de risc

Monturile de la picioare reprezinta proeminenta capului metatarsian (osul de la baza degetului mare), prin deplasarea sa mediala catre interiorul piciorului. Medical denumit Hallux-valgus, montul nu reprezinta aparitia/cresterea unui os sau cartilaj nou. De ce apar monturile la degetele de la picio[...] Citeşte mai mult >