Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Spondilolisteza

Spondilolisteza constituie acea alunecare anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor, mai exact vertebra isi schimba pozitia initiala si iese din aliniamentul celorlaltor vertebre adiacente. 

Spondilolisteza constituie acea alunecare anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor, mai exact vertebra isi schimba pozitia initiala si iese din aliniamentul celorlaltor vertebre adiacente.

Spondilolisteza este clasificata in functie de cauzele aparitiei acesteia si este de cinci tipuri : congenitala, istmica, degenerativa, traumatica si patologica.

Simptome :

Principalele simptome ale acestei afectiuni sunt durerea de spate resimtita in timpul activitatilor fizice, durere care iradiaza spre fese si coapse. Totodata apare spasmul lombar iar la palpare se observa inegalitatea vertebrala dar si mersul leganat. In cazul spondilolistezei degenerative, durerea poate avea caracter de crampa, iar in cazul spondilolistezei traumatice, pacientii resimt durere acuta asociata cu trauma.

Exista si cazuri in care pacientii afectati de spondilolisteza nu prezinta simptome.

Cauze :

Principalele cauze ale aparitiei spondilolistezei sunt : defectul congenital de la nivelul coloanei vertebrale, trauma de la nivelul spatelui, slabirea ligamentelor de la nivelul coloanei vertebrale, patologia discurilor intervertebrale, artrofiile musculare, diverse maladii degenerative ale coloanei vertebrale cat si dereglarea proceselor hormonale. Exista si factori de risc precum : cresterea rapida in perioada adolescentei, practicarea sportului dar si a exercitiilor fizice practicate incorect.

Tratament :

In tratarea acestei afectiuni este recomandata consultarea unui medic specialist. In cazul in care sunt prezente simptomele este necesar repausul fizic pana cand acestea dispar si purtarea unui corset lombar care are rolul de a diminua durerea.

Totodata puteti apela si la kinetoterapie pentru intarirea musculaturii dorsale si abdominale pentru stabilizarea coloanei vertebrale.

Chirurgia  este indicata in momentul in care apar leziuni ale nervilor.

Autor : Iuliana Maria Ghergu

 

Alte stiri din aceeasi categorie

Convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile la copii

Convulsiile febrile sunt crize epileptice ce apar la copiii mici pana la varsta de 5 ani si sunt declansate de febra mai mare de 39 grade celsius.

Citeşte mai mult >

Siclemia

Siclemia este o afectiune, o forma de anemie care apare ca rezultat al sintezei unui tip anormal de hemoglobina. Hemoglobina se gaseste in eritrocite, adica in hematii, celulele rosii, aceasta avand functia principala de transportator de oxigen.

Citeşte mai mult >