Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Stenoza pulmonara – simptome, cauze, tratament

Stenoza pulmonara este o afectiune cardiovasculara ce determina ingustarea valvei pulmonare, creandu-se astfel un obstacol in calea pomparii fluxului de sange de la nivelul ventriculului drept.

De cele mai multe ori, stenoza pulmonara isi poate face debutul inca de la nastere, ca urmare a dezvoltarii bolnavicioase a inimii fatului in primele luni de sarcina.

Stenoza pulmonara este a doua malformatie congenitala ca frecventa si se clasifica in : stenoza pulmonara valvulara  intalnita la nivelul valvei sigmoidiene pulmonare ; stenoza pulmonara infundibulara, intalnita subvalvular si stenoza pulmonara tronculara, intalnita la nivel supravalvular.

Simptomele stenozei pulmonare :

Stenoza pulmonara are ca si simptome respiratia dificila sau cu efort, care apare ca urmare a cresterii insuficiente a debitului cardiac in timpul efortului, cianoza pielii si a buzelor, determinata de scaderea concentratiei de oxigen in sange, disconfortul sau durerea in piept, lesinul si oboseala accentuata.

Cauzele stenozei pulmonare :

Principalele cauze ale stenozei pulmonare sunt rubeola congenitala, care este o afectiune grava ce apare in urma transmiterii virusului rubeolic prin placenta, in timpul sarcinii; reumatismul articular acut; febra reumatica, sindromul carcinoid, tumorile cardiace ce se dezvolta in ventriculul drept si alte traumatisme.

Tratamentul stenozei pulmonare:

In tratarea stenozei pulmonare este necesara consultarea unui medic specialist.

Cazurile usoare de stenoza pulmonara nu necesita tratament, si pot fi suportate zeci de ani, insa in cazul in care afectiunea este moderata sau severa este necesara vulvoplastia cu balon ori interventia chirurgicala pe cord deschis.

Interventia chirurgicala pe cord deschis este recomandata  in cazul stenozei valvulare si presupune repararea arterei pulmonare pentru a permite sangelui sa treaca mai usor. Sunt cazuri in care este necesara inlocuirea valvei pulmonare cu o proteza.

 

Autor: Iuliana Maria Ghergu

INTERESAT DE STENOZA PULMONARA – SIMPTOME, CAUZE, TRATAMENT? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Glicemia la copii

Glicemia la copii

Cantitatea de glucoza existenta in sange este masurata prin intermediul glicemiei, aceasta fiind o problema tot mai des intalnita din cauza cantitatii exagerate de mancaruri dulci si nesanatoase.

Citeşte mai mult >

Cum sa-ti protejezi ochii in fata calculatorului

Oboseala ochilor este foarte frecvent intalnita la persoanele care petrec nenumarate ore in fata calculatorului sau a televizorului. Atunci cand sunt folositi intens, ochii devin calea catre migrene, dureri de cap, vedere neclara. Ochii obositi nu sunt doar un semn ca ai stat prea mult timp in fata calculatorului, acestia pot fi si un simptom al afectiunilor oculare.

Citeşte mai mult >