Tratament sciatica

Sciatica se caracterizeaza prin durere, furnicatura sau amorteli de-a lungul traiectului nervului sciatic si este de doua tipuri – acuta si cronica – iar printre factorii de risc se regasesc varsta si sedentarismul. Durerea care se resimte la nivelul piciorului este generata de iritarea nervului sciatic, de comprimarea acestuia, sau din ambele motive.

CUPRINS:

Sciatica – informatii generale
Simptomele sciaticii
Cauze sciatica
Tratament sciatica

Trebuie sa aveti in vedere faptul ca nervul sciatic este cel mai mare dintre nervii organismului uman. Acesta este format in urma unirii fibrelor din cinci radacini nervoase care se afla la nivelul coloanei vertebrale in zona lombara si sacrala, traiectul prelungindu-se pana la nivelul calcaiului. In situatia pacientilor cu sciatica, durerea isi are originea in partea inferioara a spatelui si radiaza catre fesa, traversand tot piciorul. Este bine sa stiti ca nu orice astfel de durere, care radiaza pe lungimea piciorului, este simptom pentru aceasta afectiune.

Sciatica – informatii generale

Nervul sciatic are rolul de a controla articulatia soldului, precum si articulatia genunchiului si pe cea a gleznei. De asemenea, nervul sciatic are rol si in controlul muschilor posteriori ai coapsei si ai gambei. In situatia in care exista presiune suplimentara exercitata asupra nervului sciatic, apare senzatia de durere. Exista posibilitatea ca nervul sciatic sa fie lezat si in urma luxarii articulatiei soldului sau din cauza unei fracturi la nivelul partii superioare a peroneului. In situatia celor mai multi dintre pacientii la care apare afectarea acestui nerv, cauza o reprezinta sciatica.

Tratamentul pentru sciatica poate sa aduca ameliorari dupa aproximativ o luna – o luna si jumatate, insa la o treime dintre pacienti simptomele pot sa dureze pana la un an. In cazul persoanelor la care apar si deficite neurologice, tratamentul sciaticii poate sa aiba o durata mai indelungata. Atunci cand compresia nervoasa este severa si apar simptome progresive, tratamentul recomandat pentru sciatica este interventia chirurgicala.

Simptomele sciaticii

Ca si simptome, cei care se confrunta cu sciatica prezinta dureri la nivelul spatelui – ce se extind catre fese,  de-a lungul membrelor inferioare, pana la genunchi – furnicaturi la nivelul picioarelor si amorteli. Sciatica poate fi insa si un simptom al unei alte afectiuni, iar uneori poate sa fie confundata cu o durere de spate. Durerea este principalul simptom in situatia pacientilor cu sciatica, acestia resimtind-o asemeni unei arsuri sau ca pe niste intepaturi. Se poate ca durerea provocata de sciatica sa fie insotita si de dureri care apar in zona lombara, insa mai putin intense decat cele de la nivelul membrelor inferioare. Sunt dureri care pot sa varieze din punct de vedere al intensitatii, iar persoana afectata le resimte ca pe o presiune moderata sau mai accentuata.

In situatia in care pacientul executa anumite miscari de indoire sau de rasucire, durerea se amplifica. De asemenea, durerea este amplificata si atunci cand pacientul cu sciatica stranuta, tuseste sau rade, precum si atunci cand petrece mai mult timp in picioare. Atunci cand pacientul este asezat sau merge, durerile se mai diminueaza. Durerile acute apar brusc si, in cele mai multe dintre cazuri, dispar dupa cateva zile sau saptamani. Durerile cronice pot sa dureze mai multe luni fara ca sursa sa fie identificata. Acest tip de durere poate sa fie resimtit in permanenta, agravandu-se atunci cand persoana respectiva executa anumite activitati.

Cauze sciatica

Unele din cele mai frecvente cauze ale sciaticii sunt hernia de disc sau iritatia si comprimarea nervului sciatic, provocata de postura gresita sau conditia supraponderala, la femei adaugandu-se mersul pe tocuri sau perioada de graviditate. O alta cauza o reprezinta varsta. Compresia nervoasa de la de la nivelul coloanei lombare este motivul care determina sciatica in cazul celor mai multi dintre pacienti. Pe de alta parte, compresia poate sa se produca si la nivelul feselor sau al pelvisului.

Cercetarile au demonstrat faptul ca aproximativ noua din zece cazuri de sciatica sunt generate de un disc lombar herniat. Acest disc poate sa comprime nervul sciatic doar pe o parte, ceea ce inseamna ca simptomele vor aparea la un singur picior, dar il poate comprima si pe ambele parti, simptomele fiind resimtite la ambele picioare in acest caz. Sciatica poate sa fie provocata si de osteoartrita, pentru ca degradarea tesuturilor coloanei lombare poate duce la iritarea sau comprimarea uneia sau a mai multor radacini ale nervului sciatic. De asemenea, sciatica poate sa fie provocata si de stenoza spinala lombara, de spondilolisteza sau de lezarea traumatica a nervului sciatic. 

Tratament sciatica

Majoritatea persoanelor apeleaza la alternarea compreselor reci cu cele fierbinti, cand vine vorba de un tratament potrivit pentru sciatica; exercitiile fizice practicate in mod regulat – focalizate pe intarirea musculaturii spatelui si abdomenului sunt si ele metode de tratament. Acordarea unei atentii deosebite posturii ajuta mult in tratamentul acestei afectiuni. Exista mai multe modalitati de tratament pentru sciatica, atat medicamentos cat si chirurgical, se poate stabili un program de recuperare medicala bazat pe exercitii fizice, dar exista si feluri in care puteti preveni aparitia sciaticii.

Tratamentul medicamentos poate sa presupuna administrarea de antiinflamatoare (steroidiene sau nesteroidiene), de vitamine (in special B1 si B2), de neurotonice, anabolizante, antidepresive si antioxidante. Tratamentul alternativ pentru recuperarea medicala, bazat pe electroterapie sau termoterapie, poate sa dea rezultate in cazul pacientilor cu sciatica. De asemenea, tratamentul alternativ include cure balneoclimaterice si hidrokinetoterapie, sedinte de masaj si kinetoterapie. Tratamentul chirurgical poate fi recomandat pacientilor cu sciatica de catre medicul specialist in cazul in care durerile se mentin pe parcursul mai multor saptamani si daca se observa o agravare a simptomelor.

In vederea prevenirii sciaticii, persoanele predispuse ar trebui sa renunte la fumat si sa adopte o dieta echilibrata si sanatoasa. Pentru pacientii supraponderali, medicii recomanda stimularea masei musculare, precum si exercitii fizice adecvate.