Metodele de diagnosticare a infectiei cu virusul COVID-19 au evoluat rapid in ultimele luni si au un rol foarte important nu numai in etapa de diagnostic, ci si in eficientizarea masurilor de control a epidemiei. Astfel, o gama variata de teste rapide COVID se adauga acum oportunitatii de vaccinare ca metode viabile si eficiente de a opri raspandirea infectiei.

Teste rapide COVID antigen: cand sunt indicate?

Inca de la sfarsitul anului trecut Comisia Europeana (CE) a adoptat o propunere menita sa uniformizeze utilizarea si validarea testelor antigen, considerand ca aceste teste COVID rapide pot fi o alternativa eficienta pentru orice persoana de a afla daca s-a infectat si – in cazul obtinerii unui rezultat pozitiv – de a lua masurile recomandate de medici.

Testele rapide COVID inregistreaza cele mai bune rezultate in primele zile de la debutul simptomelor, sunt usor de utilizat si sunt adecvate atat pentru folosirea in situatii in care exista deja cazuri confirmate (pentru ca indica prezenta reala a infectiei), cat si in situatii in care nu exista cazuri confirmate (pentru ca depisteaza cazurile cu cel mai mare risc de a infecta alte persoane).

Cerinta esentiala pentru testele rapide COVID este ca acestea sa prezinte o sensibilitate mare sau foarte mare: mai precis, cu cat sensibilitatea este mai mare, cu atat persoanele infectate nu pot sa „scape” nedetectate.

Teste rapide COVID antigen: avantaje

Preturile unor astfel de teste se situeaza intre 27 si 55 RON, iar printre avantajele pe care le ofera se numara si urmatoarele:

  • nu degeaba se numesc teste rapide COVID: rezultatul se obtine in aproximativ 15 minute;
  • toate aceste teste rapide antigen COVID au o specificitate si o sensibilitate relativa situate intre 90-99%;
  • acuratetea unor astfel de teste depaseste 97%;
  • reprezinta o modalitate ideala de screening la scara larga si pot indica infectia in faza acuta si contagioasa a bolii;
  • pot indica infectia si la persoanele asimptomatice, cu conditia ca infectia sa fie activa;
  • se pozitivizeaza in acelasi timp cu testele RT-PCR;
  • majoritatea testelor rapide COVID nu dau interferente cu virusul gripal.

Toate aceste motive transforma acest tip de teste rapide COVID in solutia ideala inclusiv pentru colectivitati cu risc de infectare – daca testele sunt efectuate in cazul persoanelor asimptomatice sau care au fost expuse unor cazuri confirmate de infectie cu SARS-CoV-2.