Torticolis

Torticolis sau gat stramb este o afectiune in care capul pacientului este flexat lateral, spre dreapta sau stanga in timp ce barbia este indreptata spre partea controlaterala. Exista mai multe tipuri de torticolis. Torticolisul banal apare ca urmare a unei miscari bruste a gatului dar si dupa o pozitie incorecta a acestuia in timpul somnului. Un alt tip de torticolis este cel muscular congenital, care este prezent inca de la nastere, acesta fiind nedureros. Torticolisul spasmodic este cel care cauzeaza dureri si redoare gatului, si mai exista torticolis simptomatic. Cel din urma este simptom al unei boli cauzale, putand fi vorba despre leziuni ale coloanei vertebrale cervicale sau la nivelul cefei.

Torticolisul poate sa apara in prima parte a zilei, imediat dupa trezire, sau de-a lungul zilei in timpul efectuarii unor activitati care solicita organismul, asa cum este de exemplu mutarea elementelor grele de mobilier sau antrenamentele exagerate. Chiar daca din perspectiva medicala nu este cunoscuta cauza exacta de declansare a torticolisului, cei mai multi dintre specialisti sunt de acord ca este vorba despre rasucirea tesuturilor moi sau despre o incordare musculara semnificativa. Chiar daca afectiunea se poate ameliora de la sine in cateva zile, aceasta ameliorare depinde foarte mult de actiunile de zi cu zi, ele putand sa agraveze simptomele in cazul in care nu aveti suficienta grija.

 

torticolis

Simptome Torticolis

Torticolisul se manifesta prin durere la nivelul gatului si capului in momentul miscarii acestora, insa durerea se poate extinde si catre umeri. In situatia pacientilor cu torticolis spasmodic, avem de-a face cu contractia anormala a muschilor gatului. Din acest motiv, capul este intors intr-o parte iar muschii dintre umar si gat devin tensionati si provoaca durere. Spasmele musculare de la nivelul gatului pot fi atat sustinute cat si sacadate.

In afara de durerile care pot aparea la nivelul umerilor, simptomele pot sa mai includa si dureri de spate, crampe in zona gatului, cefalee, senzatie de arsura, dureri si etanseitate la nivelul muschilor. Atunci cand torticolisul se manifesta la copiii sugari, printre simptome se numara inclinarea intr-o parte a capului, aplatizarea capului pe o parte (in zona din spatele urechii) si posibilitatea limitata de miscare a gatului si a capului. De asemenea, simptomele de torticolis la copiii sugari includ si asimetrie la nivelul fetei si probleme de natura musculo – scheletica, asa cum este displazia soldului.

Cauze Torticolis

Torticolisul poate fi provocat atat de o miscare gresita, brusca sau prea rapida, cat si de o pozitie proasta in timpul somnului, expunere prelungita la frig sau tensiune musculara cauzata de stres, unde este deseori afectat muschiul trapez. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea calmantelor sau a produselor neuroleptice. Dormitul pe burta, privitul la televizor din pozitia culcat, vorbitul la telefon cu aparatul intre ureche si umar dar si stergerea prafului de pe obiecte aflate la inaltime sunt cateva exemple de activitati care pot provoaca torticolis.De asemenea, torticolisul poate sa apara ca urmare a unor traumatisme sau chiar si daca exista un istoric al acestei afectiuni in familia pacientului.

La cei mici, torticolisul poate avea o cauza de natura congenitala, ca de exemplu posibile afectiuni sau malformatii pe care copilul le avea inca de dinainte de a fi nascut. Poate fi vorba si despre afectiuni si malformatii dobandite ulterior, consecinta a unei posturi incorecte. De asemenea, sunt si probleme de natura oftalmologica, musculara sau osoasa care pot duce la aparitia torticolisului.

Torticolis ocular (cu cauza oftalmologica)

S-a constatat ca, in aproximativ 80% dintre cazuri, pozitia vicioasa a capului copilului este consecinta unor probleme oculare. Mai ales in cazul in care pozitia nu este una permanenta ci mai degraba subtila, parintii pot sa nu remarce ca ar fi ceva in neregula si ca cel mic are probleme cu vederea.

Atunci cand afectiunea oftalmologica este identificata din timp si daca este tratata corespunzator, torticolisul dispare. Este bine ca parintii sa acorde atentia necesara acestor probleme, pentru ca pozitia vicioasa a capului, mentinuta pentru mai multa vreme, poate sa determine deformari la nivelul coloanei cervicale si chiar asimetrii faciale ireversibile.

torticolis-copii

Tratament Torticolis

In tratarea torticolisului este necesar repausul si administrarea de medicamente analgezice. Pacientii pot raspunde bine si la masajul local. Totodata, puteti apela si la gulere cervicale. Torticolisul poate fi tratat si prin exercitii fizice sub supravegherea unui fizioterapeut, exercitii care sa intinda si sa relaxeze muschiul gatului si chiar prin interventie chirurgicala daca este cazul. In situatia celor mai multi dintre pacienti, torticolisul are o durata de doar cateva zile. Cu toate acestea, sunt si cazuri cand aceasta afectiune se poate manifesta de-a lungul a cateva saptamani.

Totricolisul banal poate sa dispara si mai devreme de trei zile daca pacientul s-a odihnit suficient si daca i s-au administrat medicamente miorelaxante sau analgezice. Tratamentul pentru torticolis spasmotic este bazat pe kinetoterapie, scopul fiind acela de intarire a muschilor. Pe langa sedintele de kinetoterapie, pacientul va trebui sa urmeze si tratamentul indicat pentru torticolisul obisnuit. De asemenea, medicul specialist poate sa recomande injectii locale care sa contina doze de toxina botulinica.

Tratarea torticolisului prin terapie combinata

Asa – numita „terapie combinata” este foarte eficienta in cresterea semnificativa a randamentului pe care il da tratamentul impotriva torticolisului. Este vorba despre imbinarea mai multor proceduri, cu roluri diferite, dar care se completeaza una pe cealalta. Unele dintre ele au ca scop scaderea inflamatiei si diminuarea durerilor, altele sunt destinate cresterii fortei musculare, a mobilitatii si a coordonarii. De asemenea, aceste proceduri sunt utile pentru pacientii cu probleme de echilibru si rezistenta.