Tratamentul herniei inghinale

Tratamentul herniei inghinale presupune interventie chirurgicala la nivelul canalului inghinal, aceasta fiind una dintre procedurile cel mai des realizate in chirurgia generala. Desi sunt disponibile o multitudine de alternative chirurgicale pentru tartarea herniei inghinale, aceasta afectiune continua sa fie considerata o problema serioasa de sanatate.

Inainte de operatie, pacientului i se vor face analize de sange (probe de coagulare, renale, hepatice, glicemie, hemo – leucograma). De asemenea, este nevoie sa efectueze un EKG si o radiografie pulmonara. In situatia pacientilor cu patologii cronice, va fi necesara o examinare a unui medic de specialitate. Interventia chirurgicala pentru tratarea herniei inghinale nu trebuie sa aiba loc inainte ca pacientul sa fie informat complet si corect in legatura cu procedura. De asemenea, pentru ca operatia sa aiba loc, este nevoie de acordul semnat al pacientului.

CUPRINS

Tratament hernie inghinala – informatii generale
Tratament hernie inghinala – tipuri de operatii
Tratament hernie inghinala – recuperarea dupa interventia chirurgicala
Tratament hernie inghinala – preventie

Tratament hernie inghinala – informatii generale

Operatia este singurul tratament pentru hernia inghinala, dar in situatia in care hernia este asimptomatica, interventia chirurgicala nu este necesara. Atentie! Hernia inghinala nu poate fi tratata cu medicamente. Uneori, postchirurgical, se indica administrarea de medicamente pentru combaterea durerii. Operatia reparatorie pentru hernia inghinala este recomandata de majoritatea medicilor, deoarece astfel este prevenita aparitia strangularii – mai ales in cazul herniilor asimptomatice, care nu atrag atentia pacientilor suficient incat sa se ingrijoreze.

Un aspect foarte important de avut in vedere este acela ca purtarea unui corset sau a unui brau nu reprezinta un tratament pentru hernia inghinala. Ortezele pentru zona inghinala sunt recomandate tratamentului conservator al herniilor inghinale si pentru prevenirea incarcerarilor si a recidivelor dupa interventia chirurgicala, cat si pacientilor in cazul carora nu este obligatorie operatia.

Tratament hernie inghinala – tipuri de operatii

Pentru a trata hernia inghinala, mediul poate opta intre doua tipuri de operatii. Operatia deschisa este acea procedura prin care se efectueaza o singura incizie la nivelul zonei inghinale. Operatiile deschise au rata de reaparitie a herniei intre unu si sapte la suta pentru herniile indirecte si intre patru si zece la suta pentru cele directe.
A doua alternativa chirurgicala pentru tratarea herniei inghinale o constituie operatia laparoscopica. Printr-o mica incizie chirurgul introduce in abdomen un instrument subtire, iluminat, numit laparoscop. Instrumentele cu care se va efectua corectarea herniei vor fi inserate prin alte mici incizii efectuate la nivelul abdomenului. In acest caz riscul de recidiva a herniei inghinale este de 10%. Avantajele acestui tip de interventie sunt reprezentate de faptul ca pacientii au mai putine dureri si recupereaza intr-un timp mult mai scurt.

Tratament hernie inghinala – atentionari inaintea operatiei

Pentru pacientii care urmeaza sa treaca printr-o interventie chirurgicala de tratare a herniei inghinale este esential sa tina cont de cateva indicatii. De exemplu, este important sa respecte restrictiile in privinta alimentelor si bauturilor care pot sa determine meteorism abdominal prin fermentatie, fenomen care duce la reducerea campului operator. Pacientul va fi atentionat sa evite aceste alimente in ziua de dinaintea interventiei chirurgicale, in ziua operatiei fiind interzite atat alimentele cat si lichidele.

Tratament hernie inghinala – recuperarea dupa interventia chirurgicala

Interventia laparoscopica este preferabila pentru tratarea herniei inghinale. Este o procedura care permite o recuperare mai rapida a pacientului dupa operatie, acesta putandu-si relua activitatile normale de zi cu zi la aproximativ trei saptamani dupa internevtie. Pacientii care trec printr-o operatie pe cale deschisa au nevoie de aproximativ o luna pentru a se reface. Alt punct de vedere este acela ca interventia deschisa, care este efectuata sub anestezie locala, permite o mobilizare rapida iar pacientul poate sa fie externat chiar la cateva ore dupa operatie. In situatia pacientilor care trec printr-o laparoscopie este necesara anestezia generala, motiv pentru care externarea atat de rapida nu este posibila.

Este necesar ca pacientul sa se prezinte la un control postoperator, la o luna dupa ce a avut loc interventia. Se recomanda ca dupa operatia de hernie inghinala sa nu exagerati cu eforul fizic, pentru ca se poate ajunge la contactia peretelui abdominal pentru o perioada de aproximativ patru – sase luni. De asemenea, este important ca pacientul sa evite alimentele care pot genera constipatie. Bananele, prajelile, carnea rosie, produsele lactate sau prajiturile nu sunt recomandate dupa operatia de hernie inghinala.

Tratament hernie inghinala – complicatii postoperatorii

In urma interventiei chirurgicale pentru hernie inghinala pot sa apara anumite complicatii. Poate fi vorba despre sangerari la locul inciziei, despre acumularea de lichid in zona operata sau despre infectarea ranilor.

De asemenea, se poate ajunge la deteriorarea cordonului spermatic, la umflarea si aparitia de vanatai la baza penisului sau la nivelul testiculelor. Pacientul poate resimti dureri sau amorteala in zona inghinala, in situatia in care un nerv a fost deteriorat in timpul interventiei.

Tratament hernie inghinala – preventie

Pentru a reduce riscul ca hernia inghinala sa reapara, este important ca pacientul sa aiba grija la cateva aspecte. Este esential sa isi pastreze o greutate corporala normala, iar medicul il poate ajuta recomandandu-i un plan de exercitii si sugerandu-i o dieta sanatoasa. Este important ca pacientul sa consume alimente bogate in fibre, ca de exemplu fructe si legume sau cereale integrale, acestea ajuntand la prevenirea constipatiei.

De asemenea, pentru o perioada de aproximativ sase luni de la interventia chirurgicala, pacientului i se recomanda sa evite ridicarea de greutati si efortul fizic intens. Este indicat ca pacientul sa evite fumatul, pentru ca poate sa ii cauzeze tuse si poate sa agraveze hernia inghinala.