Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Tratamentul varicelor prin terapia compresiva

Varicele sunt o entitate medicala extrem de neplacuta, atat din punct de vedere estetic, cat si din punct de vedere al sanatatii. Astfel, prin varice se intelege dilatarea venelor superficiale, care apar deoarece valvele de la acest nivel nu mai sunt competente, motiv pentru care apare o crestere a presiunii cu alterarea fibrelor de colagen. 

Daca valvele de la nivelul venelor sunt incompetente, sau, altfel spus, nu se mai inchid bine, apare un reflux in sensul invers circulatiei normale sangvine cu aparitia dilatatiilor varicoase. Lasand la o parte aspectul extrem de neplacut al varicelor, trebuie mentionat ca persoanele care prezinta aceasta problema pot asocial durere, inflamatie locala, aparitia ceratiilor, edeme gambiere, sangerari si chiar aparitia tromboflebitei.

Diagnosticul varicelor

De regula, diagnosticul este destul de clar o data cu examinarea membrului afectat. Pentru cuantificarea gradului de severitate si stabilirea celei mai bune conduite de tratament trebuie sa se faca o ecografie Doppler vasculara de catre un medic specializat. Aceasta investigatie poate sa dea detalii cu privire la circulatia sangelui, atat in vene cat si la nivel arterial. In cazurile dificile este bine sa se ceara avizul unui chirurg vascular. Daca diagnosticul a fost confirmat, terapia compresiva poate sa fie recomandata, prin aceasta intelegand purtarea de ciorapi compresivi. Cu ajutorul acestora se doreste imbunatatirea vascularizatiei locale, cu ameliorarea simptomelor si prevenirea progresiei  acestei afectiuni.

Terapia compresiva

Recomandarea ciorapilor de compresie are drept scop ameliorarea simptomelor neplacute de care aminteam anterior. Indicatiile acestora sunt aparitia venelor varicoase si insuficienta venoasa cronica. Acest tip de ciorap exista in farmacii sub diverse forme. Este bine sa va consultati totusi cu un medic inainte de a va cumpara acesti ciorapi, deoarece in alegerea corecta sta si efectul benefic al acestora. Astfel, daca va alegeti o marime care nu este cea potrivita, exista sanse fie sa nu ajute, fie chiar sa va agraveze simptomatologia (daca ciorapul este prea stramt). De asemenea, trebuie sa stiti inainte de a cumpara acest produs ca exista mai multe tipuri in functie de gradul de compresie. Se poate incepe cu o compresie usoara  (intre 16-20mmHg) si se poate ajunge la clasa III, care presupune o compresie intre 40-50mmHg.  Tinand cont de toate aceste lucruri, medical curant este cel care va prescrie lungimea si gradul de compresie pe care trebuie sa il aiba acesti ciorapi.

Contraindicatii si precautii

Specialistii in domeniu atrag atentia asupra faptului ca aceasta terapie compresiva nu este recomandata celor care prezinta afectiuni ale circulatiei arteriale. Astfel, din lista de afectiuni in cazul carora nu se recomanda purtarea ciorapilor de compresie se numara: edemele picioarelor, edemul pulmonar de etiologie cardiaca si boala arteriala periferica ocluziva. Mai mult decat atat, pacientii cardiaci necesita acordul medicului cardiolog inainte de a incepe o astfel de terapie de compresie in cazul in care prezinta boala varicoasa.

 

Dr. Alin POPESCU
Medic primar
Medicina sportiva

INTERESAT DE TRATAMENTUL VARICELOR PRIN TERAPIA COMPRESIVA? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Folosirea ortezelor in activitatile sportive, ca masura profilactica, pentru prevenirea leziunilor si sustinerea articulatiilor

Folosirea ortezelor in activitatile sportive, ca masura profilactica, pentru prevenirea leziunilor si sustinerea articulatiilor

Activitatea sportiva, fie ca este de performanta fie ca vorbim de cea pentru intretinerea organismului, ocupa din ce in ce mai mult loc in viata de zi cu zi. Nu putini sunt cei care, din cauza efortului fizic sustinut, acuza dureri articulare care pot impiedica antrenamentul sau chiar activitatile cotidiene. De asemenea, exista si situatia in care nu sunt probleme in timpul efectuarii activitatii sportive, dar se doreste prevenirea eventualelor neplaceri. Venim in sprijinul acestor probleme propunand drept subiect de discutie purtarea profilactica a ortezelor.

Citeşte mai mult >

Distrofia musculara

Distrofia musculara este o afectiune noninflamatorie, progresiva ce afecteaza fibrele musculare. Din punct de vedere clinic pacientii care prezinta aceasta boala se plang de oboseala musculara ce are tendinta de aparitie dinspre proximal spre distal (de exemplu dinspre umar spre degete).

Citeşte mai mult >