Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Tulburarile de statica vertebrala la varsta adolescentei

Tulburarile de statica vertebrala nu sunt altceva decat modificari in pozitia normala a coloanei vertebrale. Aceasta patologie poate prezenta grade diferite de severitate si nu scuteste nicio categorie de varsta. Din pacate, pentru multi oameni notiunile unui stil si a unei conduite corecte de viata sunt lucruri dificil de pus in practica. In aceasta categorie intra si adolescentii care sunt in acea perioada a vietii lor in care cel mai greu lucru este respectarea regulilor (oricare ar fi ele).

Care sunt tulburarile de statica vertebrala?

Deformarile coloanei vertebrale sunt cifoza, scolioza, lordoza sau combinatiile acestora.

Cifoza reprezinta de formarea coloanei vertebrale toracale in plan vertical cu curbarea acesteia. In termini populari, cifoza se traduce prin aparitia cocoasei. Daca se intervine rapid, aceasta problema medicala poate fi corectata. In caz contrar, apar durerile, iar deformarea nu mai poate fi corectata decat cu ajutorul interventiilor chirurgicale extrem de dificile.

Scolioza este si ea tot deformarea coloanei vertebrale (toracala sau lombara), rezultand curbarea acesteia in forma literei S sau C. Scolioza se poate manifesta prin dureri si chiar afectarea cutiei toracice, cu disconfort respirator de diferite grade.

Lordoza poate sa fie o curbura fiziologica a coloanei, daca apare la nivel lombar sau cervical, insa devine patologica daca se regaseste la alte nivele sau cand este extrem de accentuata.

Consecintele deformarii coloanei vertebrale la adolescenti

In cazul in care tulburarile de statica ale coloanei vertebrale nu sunt diagnosticate si corectate in timp util acestea pot sa devina ireversibile. Cu alte cuvinte, singura solutie in acest caz va fi interventia chirurgicala. Deformarile coloanei vertebrale se insotesc de durere la acest nivel, tulburari de mers si in cele din urma afectarea calitatii vietii. Cifoza sau cocoasa poate avea de asemenea implicatii psihologice severe, avand in vedere ca aceasta complicatie are repercusiuni negative asupra stimei de sine.

De asemenea, orice deformare la nivelul coloanei are implicatii asupra cutiei toracice si implicit asupra organelor ce se gasesc la acest nivel. Astfel, inima si plamanii pot suferi in cazul tulburarilor de statica necorectate ale coloanei vertebrale. Capacitatea respiratorie si aparatul cardiovascular odata afectate vor face din acest adolescent un adult cu numeroase probleme de sanatate.

Preventia-calea catre un organism sanatos

Intotdeauna este mai usoara preventia unei afectiuni decat tratarea si vindecarea acesteia. Astfel, va propunem in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru a evita aparitia tulburarilor de statica la nivelul coloanei vertebrale.

  • Tonifierea musculaturii paravertebrale este cheia catre o pozitie corecta a acesteia. Pentru a realiza acest lucru se poate opta pentru efectuarea exercitiilor fizice de tipul gimnasticii medicale (sub atenta indrumare a unui medic specializat in aceasta patologie).
  • Exista numeroase greseli pe care adolescentii le fac fara sa isi dea seama. Purtatul gentii sau a ghiozdanului pe un singur umar, statul la birou cu orele in pozitii vicioase, butonatul telefonului, statul la calculator si sedentarismul sunt doar cateva dintre greselile ce duc in timp la aparitia deformarilor la nivelul coloanei vertebrale.
  • Obezitatea sau boala secolului este o alta cauza ce duce la aparitia tulburarilor de statica vertebrala. Pentru a preveni aceste afectiuni se recomanda un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata si mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale.

 

INTERESAT DE TULBURARILE DE STATICA VERTEBRALA LA VARSTA ADOLESCENTEI? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Primul ajutor in cazul luxatiilor

Primul ajutor in cazul luxatiilor

Luxatia este o situatie neplacuta cu care ne putem confrunta toti. Aceasta vatamare a articulatiei nu este rezervata doar sportivilor, ci si celor care indeplinesc activitatile firesti de zi cu zi. In momentul in care exista o fortare a articulatiei cu pierderea contactelor normale de la acest nivel, apare luxatia. Avand in vedere ca in urma acestei probleme are loc practic o reorganizare a structurii articulare, putem afirma ca aceasta nu mai poate functiona normal. Cu alte cuvinte, oasele, ligamentele, muschii, impreuna cu vasele si nervii sufera in urma unui astfel de soc, rezultatul fiind impotenta functionala articulara.

Citeşte mai mult >

Cum putem evita intinderea musculara

Intinderea musculara sau, altfel spus, febra musculara, poate sa apara dupa un antrenament sportiv. In spatele acestei exprimari se poate ascunde chiar traumatismul muscular – ruperea partiala sau chiar totala a fibrelor musculare. Aceasta situatie extrem de dureroasa apare de regula in cazul celor care nu se incalzesc inainte de a face sport sau daca exista afectiuni musculare de fond. De asemenea, termenul de intindere musculara se refera de regula la simptomatologie si anume la durere, crampa, spasm muscular, cu diferite grade de severitate. 

Citeşte mai mult >