Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.100
e-mail
Galenus Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Tulburarile de statica vertebrala la varsta adolescentei

Tulburarile de statica vertebrala nu sunt altceva decat modificari in pozitia normala a coloanei vertebrale. Aceasta patologie poate prezenta grade diferite de severitate si nu scuteste nicio categorie de varsta. Din pacate, pentru multi oameni notiunile unui stil si a unei conduite corecte de viata sunt lucruri dificil de pus in practica. In aceasta categorie intra si adolescentii care sunt in acea perioada a vietii lor in care cel mai greu lucru este respectarea regulilor (oricare ar fi ele).

Care sunt tulburarile de statica vertebrala?

Deformarile coloanei vertebrale sunt cifoza, scolioza, lordoza sau combinatiile acestora.

Cifoza reprezinta de formarea coloanei vertebrale toracale in plan vertical cu curbarea acesteia. In termini populari, cifoza se traduce prin aparitia cocoasei. Daca se intervine rapid, aceasta problema medicala poate fi corectata. In caz contrar, apar durerile, iar deformarea nu mai poate fi corectata decat cu ajutorul interventiilor chirurgicale extrem de dificile.

Scolioza este si ea tot deformarea coloanei vertebrale (toracala sau lombara), rezultand curbarea acesteia in forma literei S sau C. Scolioza se poate manifesta prin dureri si chiar afectarea cutiei toracice, cu disconfort respirator de diferite grade.

Lordoza poate sa fie o curbura fiziologica a coloanei, daca apare la nivel lombar sau cervical, insa devine patologica daca se regaseste la alte nivele sau cand este extrem de accentuata.

Consecintele deformarii coloanei vertebrale la adolescenti

In cazul in care tulburarile de statica ale coloanei vertebrale nu sunt diagnosticate si corectate in timp util acestea pot sa devina ireversibile. Cu alte cuvinte, singura solutie in acest caz va fi interventia chirurgicala. Deformarile coloanei vertebrale se insotesc de durere la acest nivel, tulburari de mers si in cele din urma afectarea calitatii vietii. Cifoza sau cocoasa poate avea de asemenea implicatii psihologice severe, avand in vedere ca aceasta complicatie are repercusiuni negative asupra stimei de sine.

De asemenea, orice deformare la nivelul coloanei are implicatii asupra cutiei toracice si implicit asupra organelor ce se gasesc la acest nivel. Astfel, inima si plamanii pot suferi in cazul tulburarilor de statica necorectate ale coloanei vertebrale. Capacitatea respiratorie si aparatul cardiovascular odata afectate vor face din acest adolescent un adult cu numeroase probleme de sanatate.

Preventia-calea catre un organism sanatos

Intotdeauna este mai usoara preventia unei afectiuni decat tratarea si vindecarea acesteia. Astfel, va propunem in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru a evita aparitia tulburarilor de statica la nivelul coloanei vertebrale.

  • Tonifierea musculaturii paravertebrale este cheia catre o pozitie corecta a acesteia. Pentru a realiza acest lucru se poate opta pentru efectuarea exercitiilor fizice de tipul gimnasticii medicale (sub atenta indrumare a unui medic specializat in aceasta patologie).
  • Exista numeroase greseli pe care adolescentii le fac fara sa isi dea seama. Purtatul gentii sau a ghiozdanului pe un singur umar, statul la birou cu orele in pozitii vicioase, butonatul telefonului, statul la calculator si sedentarismul sunt doar cateva dintre greselile ce duc in timp la aparitia deformarilor la nivelul coloanei vertebrale.
  • Obezitatea sau boala secolului este o alta cauza ce duce la aparitia tulburarilor de statica vertebrala. Pentru a preveni aceste afectiuni se recomanda un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata si mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale.

 

INTERESAT DE TULBURARILE DE STATICA VERTEBRALA LA VARSTA ADOLESCENTEI? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Prea mult sport/ multa sala strica?

Prea mult sport/ multa sala strica?

Traim intr-o era a miscarii. Peste tot auzim ca dieta echilibrata si sportul sunt cheia pentru o viata sanatoasa. Tot mai multi se apuca de o activitate sportiva si devin practic obsedati de ideea de sanatate prin miscare. Chiar si asa, adevarul este intotdeauna la mijloc, acolo unde este si punctul de mijloc al echilibrului. Sigur ca este bine sa facem miscare (de preferat in aer liber),insa de aici si pana la a petrece jumatate din saptamana in sala de sport este o diferenta colosala.
Necesarul de miscare difera de la individ la individ si este influentat de dieta, somn si starea de sanatate. Nu exista reteta general valabila si recomandari care sa se muleze pe intreaga populatie. 

Citeşte mai mult >

Ce repercusiuni pot avea afectiunile netratate ale piciorului

Orice modificare sau acuza la nivelul picioarelor poate sa ascunda o problema de sanatate mai mult sau mai putin serioasa. Majoritatea celor care se confrunta cu astfel de probleme ignora semnalele pe care organismul le lanseaza. Afectiunile care se pot manifesta prin modificari ce apar la nivelul aparatului locomotor se pot croniciza, fiind mult mai dificila rezolvarea acestora in aceasta situatie.

Citeşte mai mult >