Ulcerul varicos

Ulcerul varicos mai este cunoscut si sub denumirea de ulcer venos de gamba si este cel mai frecvent tip de ulcer de piele. Se dezvolta in urma unei leziuni minore si este cauzat de venele ce nu au o functionalitate normala. Pe scurt, pentru ca sangele din membrele inferioare nu se intoarce la timp la inima, se produce o crestere a presiunii acestuia ce duce la inflamarea piciorului si la aparitia ranilor de la nivelul pielii. Ulcerele pot fi dureroase sau nedureroase. La acest tip de rana sunt predispuse persoanele in varsta si este intalnit in special la femei. Ulcerul varicos este o complicatie destul de severa a insuficientei venoase cronice de la nivelul membrelor inferioare. Leziunile ulcerative ale tegumentelor ajung sa genereze disconfort si sa provoace dureri, iar vindecarea este destul de anevoioasa.

CUPRINS

Simptome ulcer varicos
Cauze ulcer varicos
Diagnosticul de ulcer varicos
Tratament ulcer varicos
Ulcer varicos – sfaturi pentru preventie
Regimul alimentar al pacientilor cu ulcer varicos

In cele mai multe dintre situatii, ulcerele de gamba sunt asociate cu unele afectiuni ale venelor. Ulcerul varicos este o consecinta a problemelor de functionare ale valvelor care fac legatura intre venele profunde si venele superficiale. Cu alte cuvinte, circulatia deficitara a sangelui la nivelul membrelor inferioare reprezinta principalul motiv al aparitiei ulcerului varicos. Conform observatiilor efectuate de specialisti, este o problema de sanatate care apare mai des dupa implinirea varstei de 65 de ani, iar, daca nu este tratata corespunzator si la timp, se poate infecta, poate capata aspect de necroza, iar rana devine neregulata si incepe sa provoace dureri.

Simptome ulcer varicos

Simptomele de ulcer varicos pot include dureri de picior, intepaturi, senzatie de amorteala si umflarea gleznelor, iritatii ale pielii, modificari de culoare si invinetire a pielii din jurul zonei afectate, senzatia de picioare grele, mancarime, piele uscata si intarita in jurul zonei ulcerate. In situatia in care stiti ca sunteti o persoana predispusa la aparitia ulcerului varicos, specialistii recomanda sa va examinati picioarele cu foarte mare atentie. Este foarte important sa introduceti auto – examinarea in rutina dumneavoastra de ingrijire, mai ales daca stiti ca suferiti din cauza insuficientei venoase cronice si aveti in vedere prevenirea ulcerului varicos.

In situatia in care remarcati anumite leziuni superficiale, care sunt umede si au o culoare maronie, daca simtiti durere si un miros neplacut in zona respectivelor leziuni, este important sa mergeti la un consult medical de specialitate. Febra, edemul local si secretiile de la nivelul leziunilor sunt alte simptome care pot sa indice aparitia ulcerului varicos. Pot sa apara si crampe musculare, iar in cazurile mai severe se ajunge la infectii care sunt insotite de inflamatie, roseata si puroi la nivelul zonei afectate.

Cauze ulcer varicos

In general, ulcerul varicos este cauzat de circulatia deficitara, de boli ale sistemului circulator. Printre alti factori de risc se numara si varsta (pentru ca pielea persoanelor in varsta se deterioreaza mult mai usor), diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, artrita reumatoida, obezitatea sau retentia de apa. In urma cercetarilor din acest domeniu, specialistii au constatat ca ulcerul varicos nu constituie o problema a pielii, si ca adevarata problema este alimentarea necorespunzatoare cu sange la nivelul pielii. Din acest motiv, pentru ca tratamentul sa fie cel corect si sa aiba efectele asteptate, este esential sa fie identificata si tratata cauza exacta a ulcerului varicos si nu afectiunea in sine.

Avand in vedere importanta alimentarii cu sange a pielii, circulatia saraca poate sa duca la aparitia ulcerului varicos. Se poate ca aceasta afectiune sa apara si in urma agravarii infectiilor secundare virale sau bacteriene, putand sa fie asociate si cu eczeme. Exista si situatii in care ulcerul varicos poate sa apara din cauza depresiei sau a sensibilitatii sistemului imunitar, pe fondul consumului de droguri, al unor afectiuni ale rinichilor, al insuficientei cardiace congestive sau a unor boli inflamatorii intestinale – asa cum sunt colita sau boala lui Crohn.

Diagnosticul de ulcer varicos

Imediat ce si-au facut aparitia primele simptome, este necesara consultarea unui medic specialist. Chiar daca leziunile pot sa para minore in prima faza si nu par a prezenta motive de ingrijorare, este esential sa nu le ignorati. Medicul este singurul care va poate spune cu exactitate daca diagnosticul este cel de ulcer varicos. Mai intai, acesta va evalua semnele si simptomele pentru a exclude posibilitatea unor alte afectiuni, precum ulcerul reumatic, anumite tumori maligne vasculita, scleroza sistemica sau ulceratia specifica piciorului diabetic la pacientii cu diabet zaharat.

Medicul va lua in calcul localizarea ulcerului varicos si felul in care arata pielea la nivelul zonei afectate. In afara de examinarea amanuntita a pacientului si de luarea la cunostinta a istoricului medical al pacientului, este posibil sa fie nevoie de efectuarea unor teste (studii neinvazive vasculare, raze X sau RMN) care sa determine cu precizie natura problemei in vederea stabilirii tratamentului corespunzator. Diagnosticarea corecta si tratamentul adecvat – atat local cat si compresiv – sunt foarte importante pentru a preveni eventualele complicatii ulterioare. Urmarile pot sa fie destul de grave pentru pacienti, pe de o parte din punct de vedere somatic, iar pe de alta parte din perspectiva psiho – sociala.

Tratament ulcer varicos

Tratamentul ulcerului varicos ar trebui sa includa si pierderea in greutate (in cazul obezitatii), precum si exercitii regulate pentru imbunatatirea circulatiei. Pentru ca sangele sa se poata purifica si pentru o curatare eficienta a sistemului circulator, este important ca persoana afectata sa isi detoxifice organismul. O alta alternativa eficienta de tratament pe care medicul o poate recomanda pentru ulcer varicos o reprezinta administrarea de medicamente anti – inflamatoare.

Metoda de tratament aleasa vizeaza factorii care au generat aparitia ulcerului varicos si, odata ce cauzele sunt eliminate, afectiunea urmeaza sa se vindece de la sine in mod natural. Atata timp cat pacientul nu sufera din cauza vreunei boli arteriale, tratamentele cu creme, bandaje si compresesii  reprezinta o alternativa eficienta pentru a imbunatati circulatia sangvina locala. Datorita actiunii exercitate de cremele cu proprietati emoliente si de hidratare, ulcerul varicos se vindeca mai repede. De asemenea, tratamentul vizeaza prevenirea aparitiei xerozei, a fisurilor si a calusului, precum si dezvoltarea microbiana sau a inflamatiilor.

In situatia in care ulcerul varicos este consecinta unei boli de baza, ca de exemplu rigidizarea arterelor, tratarea acesteia este obligatorie. La persoanele mai in varsta, ulcerul varicos tinde sa reapara si uneori este nevoie de multi ani de tratament pentru a se putea vindeca. Daca niciunul dintre tratamentele incercate nu este eficient, interventia chirurgicala poate fi o alternativa pentru imbunatatirea circulatiei sangelui la nivelul picioarelor.

Ulcer varicos – sfaturi pentru preventie

Cercetatorii in domeniu au identificat cateva alternative pe care le puteti incerca pentru a preveni aparitia ulcerului varicos. Este important sa activati muschii gambei mergand pe jos sau prin exercitii fizice simple, dar regulate. Puteti sa aveti grija sa mentineti picioarele intr-o pozitie ridicata peste nivelul inimii atunci cand va intindeti. Se recomanda evitarea pozitiei in care va incrucisati picioarele, pentru ca afecteaza circulatia sangelui.

Este important sa variati pozitia pe care o mentineti in timpul orelor de serviciu, in cazul in care acesta presupune sa petreceti mai mult timp in picioare. O alta alternativa eficienta pe care o puteti incerca pentru a preveni ulcerul varicos o constituie masarea picioarelor. Puteti sa reduceti riscul de aparitie a ulcerului varicos si prin purtarea de ciorapi compresivi si avand grija de pielea dumneavoastra in mod corespunzator.

Regimul alimentar al pacientilor cu ulcer varicos

O prima recomandare pe care o fac specialistii din punct de vedere al regimului alimentar pentru prsoanele cu ulcer varicos este aceea de a reduce cantitatea de grasime din alimentele consumate. De asemenea, este bine sa reduceti cantitatea de sare pe care o consumati. In cazul pacientilor care sufera din cauza acestei probleme de sanatate este indicat un consum mai mare de legume si fructe, precum si reducerea consumului de alcool si renuntarea la fumat – in situatia in care este necesar.

Persoanelor care nu au o dieta suficient de bogata in nutrienti li se recomanda sa discute cu un medic nutritionist. Sfaturile acestuia pot fi de ajutor pacientilor care au o greutate corporala mare si care vor sa slabeasca pentru a preveni aparitia ulcerului varicos si a altor afectiuni.