Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Utilizarea corecta a carjelor ortopedice

In cazul in care ati suferit sau veti suferi la un moment dat o fractura la nivelul piciorului, al gambei, al coapsei, ori daca ati trecut printr-o procedura chirurgicala la nivelul membrelor inferioare, este posibil sa trebuiasca sa folositi carje, cadru de mers sau baston. Acelasi lucru este valabil in cazul in care ati trecut de un accident vascular cerebral. 

La inceput, totul poate parea foarte anevoios. Cateva sfaturi pertinente si niste practica va vor ajuta sa va recapatati increderea in fortele proprii. Veti ajunge sa invatati sa va ajutati de aceste dispozitive cu usurinta si in conditii de siguranta.

 

Partea de sus a carjei nu trebuie sa puna presiune in axila

Printre sfaturile generale se numara indepartarea oricarui covor sau carpeta care poate provoca alunecarea si securizarea cablurilor electrice din perimetrul in care se deplaseaza pacientul. Pentru camera de baie vi se recomanda sa folositi covorase antiderapante, inaltator pentru toaleta si bare de sustinere. Pentru a va simplifica situatia, trebuie ca tot ceea ce va este necesar sa fie tinut la indemana; si este foarte important ca restul lucrurilor sa nu va stea in cale.

Atunci cand, in urma unui traumatism, a unei interventii chirurgicale, medicul va interzice sa mai calcati pe membrul care a fost afectat, utilizarea carjelor devine obligatorie. In prima faza, foarte importanta este pozitionarea corecta:

  • atunci cand stati in picioare si in pozitie dreapta, este necesar ca extremitatea superioara a carjelor sa ajunga la 2-4 centimetri sub axila;
  • manerele trebuie sa fie situate undeva la nivelul soldurilor, iar coatele trebuie sa fie putin indoite atunci cand carja este in pozitia de utilizare;
  • se recomanda tinerea carjelor lipite de corp si folosirea mainilor pentru sustinerea greutatii;
  • partea de sus a carjei nu trebuie sa puna presiune in axila.

 

Atentia trebuie sa fie la drum si nu la picioarele dumneavoastra

Atunci cand mergeti, trebuie sa va aplecati putin si sa puneti carjele la aproximativ un pas in fata dumneavoastra. Trebuie sa faceti pasul ca si cum ati calca pe piciorul afectat, dar sa transferati greutatea pe carja. Cand piciorul fara probleme atinge pamantul, pregatiti urmatorul pas prin pozitionarea carjelor din nou la un pas in fata. Atentia trebuie sa fie la drum si nu la picioarele dumneavoastra atunci cand va deplasati.

Cand vreti sa va asezati, apropiati-va spatele de scaun, fotoliu ori canapea. Piciorul pe care nu trebuie sa calcati trebuie dus in fata iar cele doua carje trebuie tinute intr-o mana. Cu cealalta simtiti scaunul si lasati-va incet. Pentru ridicare, deplasati-va usor catre margine si tineti ambele carje in mana de pe partea cu piciorul neafectat. Ridicarea se face pe piciorul sanatos, ajutat de mana libera.

Foarte important de stiut, atunci cand urcati sau coborati scari, urcati cu piciorul sanatos si coborati cu cel bolnav.

 

Text: Ionut Solescu

 

INTERESAT DE UTILIZAREA CORECTA A CARJELOR ORTOPEDICE? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Febra reumatica

Febra reumatica

Febra reumatica este o boala inflamatorie care apare ca urmare a unei infectii streptococice netratata sau tratata necorespunzator. Febra reumatica apare la copiii intre 5 si 15 ani. 

Citeşte mai mult >

Cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica care odata aparuta se dezvolta continuu si determina scaderea vederii prin pierderea transparentei cristalinului. Atunci cand transparenta cristalinului se modifica, razele de lumina nu mai patrund in interiorul ochiului si astfel vederea se inrautateste. 

Citeşte mai mult >