Program comenzi telefonice: luni-vineri 09:00 - 20:00 / sâmbătă 09:00 - 14:00 contact@catenapascupas.ro / Tel: 0743.004.594
e-mail
Tonica Slab sau gras Farmacia Ta

Xerodermia

Pielea uscata sau xerodermia este un simptom care apare ca urmare a uscaciunii tegumentului. Aceasta se inrautateste pe parcursul anotimpului recedatorita diminuarii nivelului umiditati atmosferice.

Pielea uscata sau xerodermia este un simptom care apare ca urmare a uscaciunii tegumentului. Aceasta se inrautateste pe parcursul anotimpului rece datorita diminuarii nivelului umiditati atmosferice.

Pielea uscata este o consecinta a proastei functionari a stratului cornos, care se datoreaza faptului ca lipidele protectoare de la nivelul stratului cornos sunt distruse, ori inceteaza sa mai fie produse, apa din piele pierzandu-se. Odata cu aparitia xerodermiei, pliurile cutanate devin din ce in ce mai evidentiate, iar pielea capata un aspect solzos, tocit si are un caracter rugos. Aceasta afectiune se dezvolta in special la nivelul picioarelor si al bratelor, insa nu este exclusa aparitia acesteia si pe trunchi.

Cauze :

Pielea este formata din mai multe straturi, acoperite de un strat superficial si impermeabil ce are ca scop prevenirea pierderii apei din straturile inferioare. O componenta esentiala a pielii este apa. Apa ofera pielii prospetime, elasticitate si o mentine fina si neteda, insa pe masura ce aceasta se pierde, se diminueaza si elasticitatea pielii si astfel pielea se contracta si dezvolta fisuri care expun zonele profunde la germenii din mediu si la substante nocive.

De cele mai multe ori, pielea uscata duce la prurit sau mancarime, care poate deveni atat de sever incat sa impiedice buna desfasurare a activitatilor zilnice si sa perturbe somnul.

Tratament :

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic.

Cele mai multe persoane tind sa creada ca apa ar trebui sa rezolve aceasta problema, insa lucrurile nu stau chiar asa, apa poate agrava problemele pielii, in special apa calda, deoarece indeparteaza uleiurile naturale care o protejeaza. Este important ca tegumentele sa fie hidratate corespunzator, dupa care sa se aplice o crema cu rol emollient.

Este recomandat ca gradul de umiditate in casa cat si la locul me munca sa fie unul sporit.

 

Autor : Iuliana Maria Ghergu

INTERESAT DE XERODERMIA? ITI RECOMANDAM ACESTE PRODUSE
Alte stiri din aceeasi categorie

Afectiuni care pot duce la infertilitate

Afectiuni care pot duce la infertilitate

Infertilitatea reprezinta o patologie intalnita din ce in ce mai des in zilele noastre. Clinicile de specialitate raporteaza cca. 10-15% cupluri infertile, insa, in realitate, procentul poate fi chiar mai ridicat.

Citeşte mai mult >

Durere de coloana intre omoplati

Omoplatii sunt oase care se afla in ambele parti ale coloanei vertebrale, direct conectati cu claviculele. Cand apare o durere in aceasta zona inseamna ca segmentul de coloana aferent a fost afectat. Se poate intampla ca o durere intre omoplati sa fie un semnal de alarma pentru afectiuni ale organelor interne, ca de exemplu: infarctul miocardic, pancreatita acuta, colicile renale, artrita, osteoporoza sau chiar probleme pulmonare.

Citeşte mai mult >