Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Nevoia de ingrijire a batranilor la domiciliu in contextul Covid

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 12 octombrie 2021 Ultima actualizare: 25 octombrie 2021

Ingrijirea batranilor la domiciliu este o problema de actualitate, in special in aceasta perioada pe care o traversam, dominata de pandemie. Presiunea care a pus stapanire pe sistemul medical in general si pe spitale in special, face ca oamenii sa nu aiba intotdeauna de ales si sa trebuiasca sa se ingrijeasca acasa, asa cum pot. Ingrijirea la domiciliu poate fi o sarcina destul de dificila, de aceea este foarte important ca persoana care necesita ingrijire sa aiba la indemana anumite produse si aparatura care sa ii usureze viata de zi cu zi.  

CUPRINS:

Impactul pandemiei COVID-19 asupra varstnicilor
Produsele necesare pentru ingrijirea batranilor la domiciliu
Ajutatoare de mers
Ajutatoare de baie
Produse pentru ingrijire zilnica
Produse pentru incontinenta urinara
Produse pentru recuperare si tratament la domiciliu
Aparatura medicala de utilizat la domiciliu
Sfaturi si recomandari suplimentare pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor in varsta

La persoanele varstnice pot sa apara mai adesea afectiuni severe, sistemul lor imunitar este slabit, ceea ce le face mult mai vulnerabile in fata COVID-19. Aceasta infectie respiratorie acuta poate sa devina foarte grava pentru batrani, de aceea este important sa limitam pe cat posibil transmiterea ei, folosindu-ne de tot ce avem la indemana pentru a le usura pe cat posibil calitatea vietii si pentru a le asigura confortul necesar pentru un trai cat mai bun.

Impactul pandemiei COVID-19 asupra varstnicilor

In situatia persoanelor care au depasit varsta de 60 – 65 de ani si care sufera din cauza altor afectiuni, asa cum ar fi de exemplu diabetul zaharat, bolile de inima sau hipertensiunea arteriala, riscul de a dezvolta o forma grava de infectie cu noul coronavirus este unul crescut. De asemenea, este valabil si pentru pacientii bolnavi de cancer sau pentru aceia cu boli respiratorii cronice. In situatia persoanelor care au depasit varsta de 80 de ani si care prezinta alte afectiuni, COVID-19 a provocat cel mai mare numar de victime.

Faptul ca in aceasta perioada se recomanda evitarea aglomeratiei – ceea ce constituie o masura corecta si importanta de limitare a riscului de imbolnavire – nu inseamna ca este necesar si sa renuntati la un stil de viata cat mai sanatos. Este bine sa aveti grija sa va odihniti suficient si sa aveti o alimentatie cat mai echilibrata, dar si sa desfasurati, pe cat posibil, activitati fizice care sa va mentina un tonus cat mai bun.

Produsele necesare pentru ingrijirea batranilor la domiciliu

Pentru o calitatea cat mai buna a vietii de zi cu zi si pentru a mentine o igiena corespunzatoare, ingrijirea varstinicilor la domiciliu presupune si folosirea unor anumite produse, atat din gama de ajutatoare de mers, cat si scutece, creme sau aparatura medicala. De asemenea, poate sa fie nevoie de anumite produse care sa sprijine persoanele in etate sa se recupereze si sa se trateze dupa o accidentare sau dupa o interventie chirurgicala, precum si de anumite dispozitive ajutatoare pentru baie.


Ajutatoare de mers

Produsele si dispozitivele ajutatoare pentru mers au rolul de a usura viata persoanelor cu probleme locomotorii, de multe ori fiind vorba despre persoane in varsta. Indiferent ca vorbim despre batrani care au nevoie de aceste dispozitive in permanenta sau doar pentru o perioada limitata de timp, pentru confortul personal este important sa aiba la dispozitie carjele sau bastoanele ortopedice. Daca situatia o impune, este bine sa aiba la dispozitie un scaun cu rotile sau un fotoliu rulant.


Ajutatoare de baie

Dispozitivele ajutatoare pentru baie sunt destinate persoanelor care sufera din cauza unor afectiuni locomotorii, asigurandu-le sprijin, siguranta si confort. Aceste ajutatoare pentru baie sunt extrem de utile, atat persoanelor afectate cat si acelora care le ingrijesc in fiecare zi. Aceasta categorie de produse include suporti de sprijin pentru cada, cadru de sprijin pentru vasul de toaleta sau inaltatoare pentru toaleta, elemente extrem de utile in cazul in care pacientii sufera de afectiuni ale bazinului sau ale soldului.


Produse pentru ingrijire zilnica

Igiena si ingrijirea zilnica poate sa devina provocatoare pentru persoanele in varsta, in special in cazul celor cu diabet, incontinenta urinara, deficiente locomotorii sau boli cronice. Ideal este ca acestia sa aiba acces la produse speciale, care sunt concepute anume pentru a raspunde nevoilor deosebite. Pentru spalare fara apa si fara clatire este nevoie de manusi preimbibate, esentiale pentru a putea curata corpul si parul. De asemenea, este redus si riscul de a aluneca sau de a cadea in baie. 


Produse pentru incontinenta urinara

In situatia persoanelor varstnice care au probleme din cauza incontinentei urinare (grava sau medie) se recomanda folosirea scutecelor pentru adulti si a scutecelor de tip chilot. Sunt, de asemenea, produse ideale pentru pacientii aflati in perioada de reabilitare fizica. Permit pielii sa respire si reduc la minim riscul de aparitie a alergiilor. Datorita tehnologiei inovatoare de care dispun, se ajusteaza perfect pe corp si neutralizeaza eficient mirosurile neplacute.


Produse pentru recuperare si tratament la domiciliu

Accesoriile medicale pentru recuperare si tratament includ perne ortopedice si cervicale, perne antiescara pentru pacientii care sunt nevoiti sa petreaca mult timp fara sa isi schimbe pozitia corporala, saltele antiescare si ortopedice, paturi medicale, dispozitive pentru exercitii, paravane, spatare, precum si accesorii asa cum sunt stativul de perfuzie sau masuta cu roti pentru ingrijirea pacientului la pat.


Aparatura medicala de utilizat la domiciliu

Persoanele in varsta care se trateaza la domiciliu ar trebui sa aiba la indemana anumite dispozitive, asa cum este de exemplu tensiometrul (digital sau mecanic). De asemenea, ar putea avea nevoie de pulsoximetru, de termometru digital pentru masurarea temperaturii corporale, de nebulizatoare pentru a-si administra eficient medicatia sau de dispozitive pentru a trata rapid rinita alergica. Pentru reducerea problemelor respiratorii se pot folosi inhalatoare si aspiratoare nazale.


Sfaturi si recomandari suplimentare pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor in varsta

Pentru persoanele in varsta gestionarea problemelor de sanatate in contextul pandemiei este si mai dificil de gestionat. Instrainarea si interactiunile sociale reduse isi pot lasa amprenta asupra psihicului, generand pierderi de memorie, chiar se poate ajunge la un comportament neobisnuit, marcat de comunicare deficitara si agitatie crescuta.

Suportul membrilor familiei este esential, atat suport fizic, efectiv in ingrijirea batranilor, asigurarea igienienei ori procurarea produselor necesare pentru aceasta, cat si sprijinul moral, incurajarea ca lucrurile vor intra pe fagas normal.

Asigurarea conditiilor igienico – sanitare este esentiala pentru persoanele in varsta care sunt tratate la domiciliu. Trebuie ca batranii sa se poata deplasa in conditii cat mai bune si sa dispuna de tot confortul de care au nevoie pentru a se putea vindeca sau pentru ameliorarea simptomelor bolilor de care sufera. In afara de bunastarea fizica, o ingrijire corespunzatoare ajuta si la obtinerea bunastarii psihologice si emotionale.