Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce repercusiuni pot avea afectiunile netratate ale piciorului

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 6 septembrie 2018

Varicele - un real pericol

Dilatatia varicoasa a venelor este o problema de sanatate destul de raspandita, mai ales la varstnici, dar poate sa apara si la persoanele mai tinere. Exista o multitudine de factori care concura la aparitia acestei probleme. Obezitatea, statul prelungit in picioare, variatiile mari de temperatura, sarcina, anticonceptionalele orale, fumatul si imobilizarea sunt doar cativa dintre factorii de risc in aparitia varicelor. Exista si o predispozitie genetica atunci cand vine vorba de aparitia varicelor. Se pare ca femeile sunt mai predispuse catre aparitia acestei afectiuni decat barbatii. Lasand la o parte inconvenientul din punct de vedere estetic, varicele pot da numeroase complicatii, dintre care amintim ulcerul varicos si tromboflebita (superficiala si profunda). Aceste entitati medicale pot deveni extrem de neplacute daca sunt lasate netratate.

Edemele sau picioarele umflate

Dupa o zi de stat in picioare, acestea pot suferi, si pot sa apara umflaturi la nivelul labei piciorului sau chiar deasupra gleznelor. Marea majoritate a populatiei s-a confruntat cu aceasta problema, fara ca acest lucru sa fie un semnal de alarma, atat timp cat nu se repeta frecvent. Cu alte cuvinte, daca vi se umfla picioarele des si daca edemul se prelungeste pana sub genunchi, atunci trebuie sa mergeti cat mai repede la medic, deoarece acest lucru poate sa ascunda o afectiune cardiaca sau hepatica. Edemele de la nivelul picioarelor mai pot sa apara in afectiuni renale, dar si in cadrul dereglarilor endocrine. In cazul in care va confruntati cu astfel de probleme adresati-va medicului pentru o serie de analize si investigatii in urma carora veti putea beneficia de tratament tintit.

Deformarea degetelor

Deformarea degetelor sau hipocratismul digital presupune afectarea patului unghial, cu umflarea degetului si chiar curbarea unghiei. Cauza acestor probleme poate sa fie de ordin vascular. De asemenea, trebuie amintita printre afectiunile care pot duce la afectarea degetelor, (in speta a degetului mare de la picioare) guta. Boala se manifesta prin aparitia durerilor violente la nivelul articulatiei degetului mare de la picior. Manifestarile apar de regula noaptea. Guta este o afectiune metabolica care se caracterizeaza printr-un nivel crescut de acid uric in sange. Fara tratament aceasta boala poate sa prezinte episoade extrem de neplacute de acutizare.

Arsura si amortelile la nivelul picioarelor

Arsura la nivelul talpilor sau amortelile ce apar cu o frecventa ridicata trebuie sa ridice suspiciunea unei probleme ce tine de sistemul nervos periferic. Daca pe langa aceste doua acuze se asociaza si durere violenta, atunci este posibil ca si pachetul vascular sa fie afectat, si este nevoie sa mergeti cat mai repede la medic pentru depistarea cauzelor acestei simptomatologii. Arteriopatia obliteranta sau diabetul zaharat complicat cu neuropatie sunt doar cateva din posibilele cauze de aparitie a arsurilor sau a amortelilor la nivelul picioarelor.