Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ciorapii compresivi – o solutie pentru picioare obosite

de , Redactie Tonica Group
Data publicării: 1 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 9 mai 2024

Stiai ca ciorapii de compresie sunt indicati atunci cand exista probleme la nivelul sistemului circulator?

La modul cel mai concret, sangele trebuie sa “se intoarca” catre inima, prin vene. “Parcursul” sangelui de la picioare catre inima este contra gravitatiei. Tocmai de aceea atunci cand ne simtim picioarele grele si obosite avem tendinta de a pune o perna sau un suport care se ne mentina gambele ridicate. Acei 10 – 15 cm in sus fata de restul corpului, favorizeaza, ajuta sangele sa urce inapoi catre inima.

[caption id="attachment_177354" align="alignnone" width="539"] 115887186 - healthy, partly blocked blood vessel and blocked blood vessel illustration. plaque[/caption]

Pentru ca sangele sa se ridice de la picior spre inima, complexa masinarie care este organismul uman, este prevazuta cu un sistem de valve unidirectionale care se afla in interiorul venei si care se deschid pentru a permite sangelui sa circule.

Acest sistem de valve poate sa NU functioneze in parametrii normali atunci cand stam mult timp in picioare in acelasi loc, petrecem mult timp pe scaun, intr-un loc restrans si fara sa ne miscam picioarele.

Ce se intampla cu picioarele noastre atunci cand stam mult timp in picioare ori pe scaun?

Este simplu, sangele are “dificultati” in a se intoarce catre inima, stagneaza, crescand presiunea venoasa.

Venele noastre sunt concepute astfel incat sa suporte un anumit nivel de presiune. Neplacerile intervin cand venele sunt supuse unei presiuni continue, caz in care acestea se dilata si poate aparea insuficienta venoasa cronica (IVC) spre exemplu.

Printre simptomele IVC se numara:

  • umflaturi
  • durere
  • mancarime
  • oboseala
  • senzatia de ințepatura
  • slabiciune

Cum “functioneaza” ciorapii compresivi?

 Aici intervin ciorapii medicali. Acestia preseaza puternic in zona gleznei, compresia descreste catre coapsa, favorizand astfel circulatia optima a sangelui si impiedicand stagnarea sangelui.

De cate tipuri sunt ciorapii compresivi?

Ciorapii de compresie sunt pana la genunchi, pana la coapsa sau de tip dres/ pantalon.

Sunt de culoare neagra, beige sau chiar in culori precum bleumarin.

Ciorapii medicali pot avea:

  • o compresie usoara. Sunt acei ciorapi utilizati in preventie si pe care este bine sa ii purtam cand

- avem un job care presupune lucrul din picioare ori din contra, stam pe scaun mare parte din zi

- in cazul femeilor insarcinate

- calatorim cu avionul sau un alt mijloc de transport cateva ore si suntem nevoiti sa stam intr-un spatiu restrans

  • compresie medie. Este indicata persoanelor care deja se confrunta cu varice
  • compresie puternica. Recomandata pentru afectiuni serioase si numai la indicatia medicului. Acesti ciorapi se achizitioneaza numai pe baza prescriptiei medicale.

Ciorapii de compresie sunt inconfortabili?

Ciorapul de compresie este un produs medical. Nu se cumpara dupa criteriile folosite atunci cand achizitionam un dres obisnuit.

Spre deosebire de un dres ori de o pereche de pantaloni, la ciorapii de compresie trebuie sa tinem seama de cateva reguli simple astfel incat in timp ce ii purtam sa obtinem rezultatele dorite si sa ne simtim cat mai confortabil.

Vezi video pentru a afla de la personalul specializat din Catena Pas cu Pas Tehnica Medicala cand si cum se fac masuratorile corecte.

Daca mai ai nelamuriri, ne gasesti pe catenapascupas.ro/magazinele-noastre sau pe pagina de Facebook Catena Pas cu Pas