Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Eficienta centurilor de indreptare a umerilor/ orteze de tip corset

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 6 septembrie 2018
Exista numeroase variante de orteze, de la cele rigide pana la cele elastice, alegerea lor facandu-se in functie de fiecare afectiune in parte si de localizarea acesteia. Principalul rol al ortezelor este de a conferi sustinere articulatiei afectate dupa un traumatism. Cu alte cuvinte, cu ajutorul acestui dispozitiv articulatia este imobilizata pentru a evita diverse complicatii si pentru a-i da acesteia posibilitatea de vindecare. De asemenea, exista diferite orteze (cum este si cea de tip corset) care are drept scop corectarea la copil a diverselor deformari osoase cu caracter reversibil.

Cum actioneaza o orteza

Utilizarea acestor dispozitive externe are drept scop recuperarea si vindecarea rapida a unei afectiuni osteoarticulare. Primul lucru pe care il fac ortezele este de a imobiliza zona unde exista problema (cu sau fara un anumit grad de mobilitate, in functie de severitatea leziunii). Mentinerea posturii corecte este un alt mecanism prin care ortezele (tip corset/pentru indreptarea umerilor) contribuie la procesul de vindecare. Si, nu in ultimul rand, ortezele confera protectie externa, ajutand la diminuarea solicitarii mecanice in zona afectata. Orteza pentru fixarea umerilor este utilizata de regula in cazul copiilor pentru corectarea defectelor de postura. Purtand aceasta orteza, copiii si adolescentii sunt fortati sa adopte o pozitie corecta care va duce la modificarea curburii anormale a coloanei. Sunt si adulti cu diverse discopatii vertebrale care pot beneficia de pe urma purtarii ortezei pentru indreptarea umerilor. Dupa utilizarea acesteia o anumita perioada (durata fiind decisa de catre medicul specialist), durerile de spate si umeri pot sa dispara. De asemenea, odata cu diminuarea disconfortului de la nivelui coloanei sau centurilor scapulo-humerale, are loc si o crestere a mobilitatii acestor zone. Un alt obiectiv al acestui dispozitiv este reducerea fracturii de clavicula. De regula, aceasta centura este din material textil, elastic, fiind usor de purtat si ajustat nevoilor individuale.

Cum se alege orteza corecta pentru umeri/tip corset

Alegerea ortezei in mod corect necesita sfatul medicului specialist. Acesta va lua in considerare in procesul decizional in primul rand severitatea leziunii. Trebuie tinut seama de faptul ca ortezele sunt si ele pe diferite dimensiuni, iar purtarea unui astfel de dispozitiv ales la intamplare (orteza prea larga sau prea stramta la umeri sau pe torace) poate avea implicatii negative asupra zonei afectate. De asemenea, orteza trebuie purtata numai cat timp a recomandat medicul, in sens contrar purtarea excesiva (o perioada indelungata) poate duce la hipotrofierea musculaturii in diverse zone.