Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Incaltaminte pentru alergare - sfaturi privind alegerea, recomandari

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 7 iulie 2023 Ultima actualizare: 7 iulie 2023

Pentru persoanele care alearga in fiecare zi, este foarte important ca incaltamintea pe care o poarta in timpul antrenamentelor sa fie una potrivita. Atunci cand tineti cont de sfaturile specialistilor si alegeti o pereche de incaltaminte pentru alergare, aceasta va putea sa ajute la prevenirea accidentarilor si a eventualelor dureri.

In afara de sfaturile specifice care se refera la tipul de teren sau tipul materialelor folosite, trebuie sa tineti cont si de alte recomandari. De exemplu, trebuie sa probati atat pantoful stang, cat si pe cel drept. Cel mai bine ar fi sa probati si sa cumparati incaltaminte pentru alergare in partea a doua a zilei, pentru ca pana atunci picioarele se umfla putin si nu riscati sa achizitionati o pereche pe care sa o simtiti prea ingusta atunci cand mergeti seara la alergat. Daca urmeaza sa folositi branturi, probati cu branturile deja introduse in pantofi. Pentru a va asigura ca degetele au suficient spatiu in timpul alergarii, este recomandat sa alegeti incaltamintea pentru alergare cu jumatate de numar mai mare decat incaltamintea de strada.

Achizitionati incaltaminte fabricata special pentru alergare

Chiar daca nu sesizati mereu diferentele dintre incaltamintea pe care o purtati in fiecare zi si cea conceputa special pentru alergare, acestea exista si conteaza in timp ce alergati. De exemplu, incaltamintea pentru alergare presupune folosirea unei tehnologii si a unor elemente specifice. Este vorba despre capacitatea de amortizare a acestui tip de incaltaminte si despre faptul ca talpa este realizata in asa fel incat se poate adapta in functie de suprafata pe care alergati. Incaltamintea pentru alergare dispune de un design care se va potrivi cu tipul piciorului dumneavoastra si cu stilul de alergare pe care il adoptati.

Asigurati – va ca alegeti marimea corecta

O pereche de incaltaminte pentru alergare trebuie sa aiba marimea corecta pentru a va ajuta in timpul antrenamentelor. Se poate ca marimea sa difere in functie de marca si din aceasta cauza specialistii va recomanda sa folositi masuratoarea in centimetri. Ideal, atunci cad probati incaltaminte pentru alergare, este sa aveti in picioare un tip de sosete pe care le purtati de obicei la antrenament.

Luati in calcul ce tip de bolta are talpa piciorului dumneavoastra

Atunci cand cautati o pereche de incaltaminte pentru alergare trebuie sa alegeti in functie de bolta piciorului, cre poate sa fie normala, sau prea curbata, sau poate fi vorba despre picior plat. Daca nu luati in calcul acesti factori, piciorul poate fi afectat si va puteti confrunta cu fasciita plantara, cu inflamarea tendonului lui Ahile sau cu „genunchiul alergatorului” – o problema care provoaca dureri in partea de sus a articulatiei genunchiului. Persoanele cu picioare cu bolta inalta sunt sfatuite sa aleaga incaltaminte pentru alergare cu amortizare mai puternica, cele cu bolta normala pot opta pentru aproape orice model, iar cele cu picior plat au nevoie de incaltaminte cu talpa foarte ferma si groasa.

Alegerea unei perechi de incaltaminte pentru alergare in functie de tipul terenului

Suprafata pe care alergati este un factor esential de luat in calcul atunci cand vreti sa achizitionati o pereche de incaltaminte pentru aceast tip de activitate. Evident, in afara de teren, conteaza si conditiile meteorologice. De exemplu, pentru persoanele care alearga pe iarba, riscul de accidentare este mai mare din cauza faptului ca piciorul se va misca mai mult atunci cand terenul este mai moale; pentru aceste persoane, specialistii recomanda incaltaminte pentru alergare care sa ofere un suport cat mai bun pentru bolta piciorului, ajutand astfel si la stabilizarea calcaiului.

In cazul persoanelor care prefera sa desfasoare aceasta activitate pe nisip, specialistii au stabilit ca au nevoie de incaltaminte pentru alergare care sa fie ferma. Avand de-a face cu o suprafata imprevizibila, pentru a mentine stabilitatea este nevoie ca muschii si tendoanele sa consume mai multa energie. In cazul in care alergati pe un drum din beton sau un drum asfaltat, este recomandat sa folositi incaltaminte usoara, care sa aiba talpa cu amortizare si care sa previna alunecarea.

Incaltamintea pentru alergare pe tern accidentat este mai grea fara de celelalte tipuri prezentate anterior. Este fabricata in asa fel incat sa previna cat mai eficient posibilele accidentari, talpa trebuind sa fie adaptata de-asa natura incat sa va protejeze atunci cand calcati pe pietre sau pe radacini de copaci.

Luati in calcul si greutatea dumneavoastra corporala

Fata de momentele in care mergeti normal, atunci cand alergati se ajunge ca presiunea exercitata pe incaltaminte sa fie chiar de doua sau de trei ori mai mare. De aceea, o pereche potrivita de incaltaminte pentru alergare trebuie sa fie fabricata din materiale rezistente si trebuie ca talpa sa fie de calitate si sa nu se rupa atunci cand este nevoie sa sustina o greutate corporala mai mare decat in mod normal.

Pronatia – sau felul in care calcam in timpul alergarii

Pronatia fiecarei persoane este diferita si trebuie avuta in vedere atunci cand vreti sa achizitionati o pereche de incaltaminte pentru alergare. In timp ce alergam, piciorul capata o miscare de rotire prin care se absoarbe o parte din socul resimtit la atingerea suprafetei de deplasare. Astfel, se poate sa aveti pronatie normala, insuficienta sau exagerata. In cazul persoanelor cu pronatie normala, specialistii sucereaza sa fie folosita incaltaminte pentru alergare cu talpa semi – curbata. Daca aveti pronatie insuficienta (sau „sub – pronatie), specialistii sustin ca cel mai bine este sa folosti incaltaminte pentru alergare cu talpa curbata. In situatia persoanelor a caror pronatie este exagerata, este recomandat sa folositi incaltaminte pentru alergare cu talpa dreapta.