Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Pot gravidele sa foloseasca o microclisma?

de , Redactie Toncia Group
Data publicării: 6 februarie 2020 Ultima actualizare: 6 februarie 2020

Modificarile la nivel hormonal care conduc, printre altele, la o digestie mai lenta, suplimentele de fier, cresterea in volum a uterului, cresterea in greutate a fatului care pune presiune pe intestine si rect, sunt doar cateva dintre cauzele constipatiei la femeia insarcinata.

Aparitia hemoroizilor si a fisurilor anale sunt doua dintre consecintele extrem de neplacute ale constipatiei.

In lupta femeii gravide cu constipatia, se recomanda o dieta echilibrata, bogata in fibre, o buna hidratare, miscare. Daca acestea nu duc la ameliorarea afectiunii, sub supravegherea doctorului se poate apela la unele laxative usoare sau microclisma.

Poate sau nu o femeie insarcinata sa faca microclisma?

Raspunsul la aceasta intrebare poate sa vina strict de la medic, desi pe unele ambalaje ale microclismelor se precizeaza ca sunt safe si in sarcina. Doctorul cunoaste istoricul pacientei si poate da indicatii corecte cu privire la utilizarea acestor produse: daca se pot folosi si daca da cat de des.

Acesta va intreba despre frecventa scaunelor inainte de sarcina, cum s-a modificat frecventa dupa sarcina in functie de trimestrul in care se afla femeia, care este alimentatia acesteia si altele.

In cazul in care va confruntati cu constipatia in sarcina, nu ezitati sa va intrebati medicul despre posibilitatea utilizarii unei microclisme pentru evacuare.

Microclisma ajuta la golirea intestinului fara a irita mucoasa intestinala si, in plus, reduce efortul la defecatie.

Microclisma si clisma nu sunt acelasi lucru. Cea de-a doua implica introducerea unor substante lichide in intestinul gros, prin anus, cca. 1 - 1,5 l in 10 – 15 minute. Scopul acesteia este de a inmuia materiile fecale, astfel incat sa fie usor de evacuat. Microclisma este alternativa mai “blanda” a clismei traditionale.

Pentru utilizarea microclismei trebuie sa lubrifiati canula cu o picatura din aceeasi solutie, apoi se introduce in rect si se apasa bulbul. Dupa aceea se extrege tinand apasat si se arunca. Operatiunea se realizeaza in confortul caminului propriu.

Afla mai multe despre Microclisma pentru evacuare.