Fractura de sold: sfaturi si recuperare dupa operatie

Fractura de sold – riscuri

La pacientii varstnici, o fractura de sold netratata conduce la moarte in peste 60% dintre cazuri, in timp ce un sold operat scade riscul mortalitatii la 40%. Principala cauza a degradarii organismului o reprezinta imobilizarea la pat, care, in aceste cazuri, este obligatorie. Pacientii cu boli asociate (diabet, boli pulmonare, boli de inima, de ficat, de rinichi) si care nu suporta operatie dezvolta un risc mai mare de deces tocmai din cauza lipsei mobilitatii.

Tratament pentru fractura de sold

Tratamentul va fi stabilit de catre medic si va fi in functie de varsta si de starea generala de sanatate a pacientului. In cazul interventiilor chirurgicale, se introduce in os fie o tija, fie un surub, fie o proteza metalica, iar in cazurile mai grave se poate recurge chiar la inlocuirea intregului sold. Pentru cei care nu suporta operatia, singurul tratament este cel pe baza de medicamente contra durerii si imobilizarea la pat.

Factura de sold: recuperare

Recuperarea incepe imediat dupa operatie si consta in exercitii asistate cu rol in prevenirea aparitiei cheagurilor de sange si intr-un tratament anticoagulant. Ulterior, se incep exercitiile la sala de gimnastica si kinetoterapia. Pentru o recuperare garantata, se recomanda efectuarea in paralel a masajului si hidroterapiei. La inceput, exercitiile vor fi insotite de durere, insa cu o schema de tratament corespunzatoare, durerea va deveni suportabila. Sub nicio forma nu trebuie asteptat ca durerea sa treaca pentru a se incepe exercitiile.

Sfaturi dupa operatie

In aceasta perioada, este bine a se evita alimentee care impiedica absorbtia calciului, precum cafeaua sau ciocolata, si este indicat a se lua suplimente de calciu si vitamina D3. Este recomandat a se introduce laptele in meniul zilnic al pacientului si a se evita pe cat posibil efortul fizic prelungit sau expunerea la frig si umezeala.

De retinut ca perioada postoperatorie este chiar mai importanta decat operatia propriu-zisa, deoarece acum este momentul in care pacientul trebuie sa-si recapete mobilitatea si sa-si tonifice musculatura.