Spondiloza, o boala moderna raspandita

Desi in majoritatea cazurilor spondiloza cervicala apare ca urmare a varstei inaintate, aceasta poate fi cauzata si de alti factori. In prezent, mai mult de 85% din persoanele cu varsta peste 60 de ani se confrunta cu spondiloza cervicala, cu toate ca unele persoane nu prezinta simptome.

Simptomele spondilozei cervicale

Majoritatea peroanelor cu spondiloza cervicala nu prezinta simptome semnificative.

Un simptom comun al artritei gatului este durerea in jurul lamei umarului. Pacientii se vor plange de durere de-a lungul bratului si la nivelul degetelor.

Pe langa durere, spondiloza se manifesta si prin slabiciune musculara care face dificila ridicarea bratelor sau sustinerea ferma a obiectelor.

Alte simptome: rigiditate la nivelul gatului, dureri de cap, furnicaturi sau amorteala la nivelul bratelor, umerilor si picioarelor. Atunci cand spondiloza cervicala se accentueaza pot interveni: lipsa coordonarii si ingreunarea mersului, pierderea reflexelor dar si incontinenta.

Cauzele spondilozei cervicale

Principala cauza a spondilozei cervicale o reprezinta inaintarea in varsta.

Alte cauze: accidentele sau traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale, pozitia incorecta, statul excesiv in fata calculatorului, sedentarismul sau dormitul pe o perna prea mare. Si predispozitia genetica are un rol important in aparitia spondilozei.

Persoanele care ridica frecvent greutati, sportivii de performanta sau halterolifii, prezinta un risc crescut de a face spondiloza.

Tratamentul spondilozei cervicale

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea medicului. Foarte importante in ameliorarea simptomelor spondilozei sunt odihna, purtarea unui guler cervical, adoptarea unei posturi corecte si fizioterapia.

Fizioterapia are rolul de a-ti intinde muschii de la nivelul gatului si umerilor, ceea ce diminueaza durerea si amelioreaza mobilitatea coloanei.

In cazul in care spondiloza este severa si nu raspunde la alte forme de tratament s-ar putea sa fie nevoie de o interventie chirurgicala.

Text: M. G