Torticolis

Torticolis sau gat stramb este o afectiune in care capul pacientului este flexat lateral, spre dreapta sau stanga in timp ce barbia este indreptata  spre partea controlaterala. Tipuri de torticolis : torticolis banal care apare ca urmare a unei miscari bruste a gatului dar si dupa o pozitie incorecta a acestuia in timpul somnului. Un alt tip de torticolis este cel muscular congenital care este prezent inca de la nastere, acesta fiind nedureros ; torticolis spasmodic, care cauzeaza dureri si redoare gatului si torticolis simptomatic.

Simptome Torticolis

Torticolisul se manifesta prin durere la nivelul gatului si capului in momentul miscarii acestora. Insa durerea se poate extinde si catre umeri.

Cauze Torticolis

Torticolisul poate fi provocat atat de o miscare gresita, brusca sau prea rapida, cat si de o pozitie proasta in timpul somnului, expunere prelungita la frig sau tensiune musculara cauzata de stres, unde este deseori afectat muschiul trapez. Alte cauze pot fi reprezentate de administrarea calmantelor, a produselor neuroleptice.

Dormitul pe burta, privitul la televizor din pozitia culcat, vorbitul la telefon cu aparatul intre ureche si umar dar si stergerea prafului de pe obiecte aflate la inaltime sunt cateva exemple de activitati care provoaca torticolis.

Tratament Torticolis

In tratarea torticolisului este necesar repausul si administrarea de medicamente analgezice. Pacientii pot raspunde bine si la masajul local. Totodata puteti apela si la gulere cervicale.

Torticolisul poate fi tratat si prin exercitii fizice sub supravegherea unui fizioterapeut, exercitii care sa intinda si sa relaxeze muschiul gatului.