Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Efectele joggingului pe asfalt Cum afecteaza articulatiile? Ce masuri putem lua?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 27 septembrie 2018

Pentru inceput, alergati pe suprafete plane

Un medic specialist va va recomanda, fara indoiala, o usoara incalzire inainte de a incepe sa alergati. Mersul rapid pe jos pentru cateva minute este unul dintre exercitiile eficiente. Cel mai indicat ar fi sa practicati joggingul de 2-3 ori pe saptamana. In cazul in care abia ati inceput acest sport, este important sa alergati pe suprafete plane. Trecerea catre cele denivelate sau in panta trebuie sa se faca treptat. Intersectiile si strazile aglomerate sunt, evident, de evitat. O alta recomandare de care trebuie sa tineti cont este aceea de a purta incaltaminte cu talpa moale, care sa atenueze socurile si care sa permita mobilitatea piciorului. Veti evita astfel ca alergarea sa suprasolicite articulatiile genunchiului. Cel mai bine ar fi sa nu alergati pe asfalt ci pe pamant, avand in vedere ca asfaltul constituie o suprafata dura. Felul in care calcati in timpul alergarii este de asemenea esential, indiferent daca alergati pe asfalt sau pamant. Exista riscul ca articulatiile sa va fie afectate, iar scheletul sa se poata deforma.

Soldurile, genunchii si coloana vertebrala pot avea de suferit

Conform unui studiu britanic, alergarea usoara va poate prelungi viata. Unii oameni, dupa o sesiune de jogging, sunt mai veseli, se simt revigorati si au o stare generala mai buna. Este insa important sa stiti ca sunt si studii mai noi pe aceasta tema, conform carora alergatul in exces, pe termen lung, poate fi chiar daunator. Soldurile, genunchii, articulatiile labei piciorului, pot fi afectate iremediabil; se poate ajunge la uzura in zona coloanei vertebrale si la dureri in aceasta zona. Un medic sportiv va poate lamuri in legatura cu afectiunile si traumele pe care le puteti suferi in cazul practicarii gresite a exercitiilor fizice. Incaltamintea special destinata alergarii nu va fereste de socurile carora va supuneti atunci cand alegeti sa faceti jogging pe asfalt in loc de pamant sau iarba. Desigur, marketingul care inconjoara aceste produse poate sa fie excelent, va puteti simti confortabil cu acest tip de incaltari, iar pretul ridicat va poate face sa credeti ca sunteti in siguranta, dar lucrurile nu stau tocmai asa. Pentru a nu va face singuri rau, cel mai bine este sa evitati zonele cu beton, piatra cubica sau asfalt atunci cand va hotarati sa iesiti la alergat.