Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Picioarele reci si dureroase-cauze si tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 5 februarie 2019 Ultima actualizare: 16 iunie 2021

Nu putini sunt cei care se confrunta cu problema picioarelor reci si dureroase. De cele mai multe ori, senzatia de rece la nivelul picioarelor poate sa apara in conditiile de temperatura joasa sau in contextul emotiilor (prin vasoconstrictie).

Furnicaturile si senzatia de jena pot acompania situatiile mai sus mentionate, fara insa ca acestea sa reprezinte o problema reala de sanatate. In momentul in care va confruntati in mod repetat cu aceste simptome fara a sta in frig sau fara contextul emotional, atunci este bine sa consultati un medic pentru a descoperi cauza reala a problemei.

Cauzele picioarelor reci si dureroase

Exista o varietate de afectiuni in cadrul carora senzatia de picior rece si dureros apare in lista de semne si simptome. Astfel, persoanele care sufera de probleme tiroidiene (in speta hipotiroidia) se plang de intoleranta la frig si de senzatia neplacuta a picioarelor reci.

Carentele de fier si magneziu sunt de asemenea incriminate in aparitia acestor simptome neplacute. Din fericire, aceste probleme pot fi rapid diagnosticate printr-o analiza de sange si corectate sub atenta indrumare a medicului.

O alta cauza frecventa a picioarelor reci si dureroase este diabetul zaharat. Aceasta afectiune cronica este caracterizata de valori crescute ale glicemiei, care, in timp, pot sa duca la afectarea vaselor, cu ingustarea arterelor si capilarelor.

In acest context, circulatia sangelui catre periferie este afectata, ceea ce are drept consecinta aparitia senzatiei de picioare reci la care se adauga durerea si furnicaturile. Totodata, diabetul zaharat mai asociaza afectarea nervilor, ce poarta denumirea de neuropatie diabetica. Aceasta este si ea raspunzatoare de aparitia senzatiei neplacute de picior rece, nelinistit si dureros.

Alti factori de risc incriminati in aparitia picioarelor reci si dureroase sunt fumatul, consumul excesiv de alcool si ateroscleroza.

Recomandari

Pentru a putea trata in mod corect pacientii care sufera de picioare reci si dureroase trebuie identificata cauza. Dupa o discutie detaliata cu medicul curant si un set de analize, acesta va putea recomanda un tratament tintit.

In cazul in care pacientul prezinta o problema hormonala precum hipotiroidia, aceasta poate fi rezolvata prin tratament substitutiv hormonal, ceea ce va duce la disparitia senzatiei de picioare reci. Echilibrarea diabetului zaharat este o modalitate de a preveni aparitia acestor probleme suparatoare si, totodata, cea mai buna metoda de a ameliora simptomatologia.

Medicul diabetolog poate de asemenea sa prescrie pentru neuropatia diabetica o serie de medicamente care au efect trofic asupra nervilor ce se gasesc la nivelul membrelor inferioare. In cazul in care problema de fond este una circulatorie (obstructia unui vas ce poate avea drept consecinta ischemia locala), se poate opta atat pentru tratament medicamentos, cat si pentru efectuarea dezobstructiei prin proceduri interventionale (angioplastia percutana cu balon).

Din punct de vedere al remediilor naturiste, pot fi recomandate masajul cu ulei cald, hidroterapia si consumul de ceaiuri (verde, ghimbir) care stimuleaza circulatia. Inainte insa de a incepe masajul sau hidroterapia va recomandam sa consultati un medic pentru a exclude cauzele mai sus mentionate.