Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Rolul pernelor ortopedice in prevenirea durerilor de gat si de spate

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 iulie 2023 Ultima actualizare: 16 iulie 2023

Te ”lupti” noaptea cu perna si a doua zi te trezesti cu dureri de gat sau de umeri? Ar trebui sa te gandesti sa iti iei o perna ortopedica, la fel cum ar trebui sa iei in calcul acest lucru si pentru a previn aparitia durerilor.

Rolul pernelor ortopedice este de a sustine capul si gatul mentinandu-le aliniate in pozitia corecta/ naturala astfel incat sa previna aparitia tensiunii si durerilor la nivelul umerilor.Totodata imbunatatirea calitatii somnului prin asigurarea unui sprijin important pentru coloana vertebrala este un alt rol indeplinit de pernele ortopedice.

Pentru persoanele care au suferit diferite accidente sau interventii chirurgicale este recomandata folosirea pernelor ortopedice cu scopul de a ajuta reducerea inflamatiei si de a accelera vindecarea, dar, pentru ca acest lucru sa se intample, perna ortopedica trebuie aleasa conform nevoilor, aici fiind recomandata in mod special solicitarea expertizei medicilor.

Perna ortopedica este importanta in timpul somnului; fiind o activitate statica toti muschii se relaxeaza, inclusiv muschii gatului si este nescesar un suport corespunzator pentru regiunea gatului astfel incat sa aveti un somn odihnitor. O perna necorespunzatoare va declansa dureri de gat a doua zi sau va da stari de oboseala generala, mai ales cand se asociaza si pozitii inadecvate in timpul somnului, cum ar fi cele cu capul rasucit sau inclinat (acestea fiind cele mai frecvent intalnite pozitii adoptate de oameni pe perioada somnului). Pernele ortopedice prezinta o curbura ergonomica speciala care ajuta corpul sa se odihneasca intr-o pozitie naturala. Curbura ergonomica contribuie la reducere presiunii asupra articulatiilor din zona cervicala si la reducerea tensiunii musculare.

Alegerea pernei ortopedice poate parea o provocare, pe piata fiind promovate foarte multe modele. Cel mai important factor ce trebuie luat in calcul cand alegeti sa va achizitionati o perna ortopedica ar fi pozitia adoptata frecvent in timpul somnului: pe spate, pe burta, pe lateral, etc.

De exemplu persoanele care aleg sa doarma pe burta (este pozitia cea mai nociva pentru gat) trebuie sa aleaga o perna ortopedica moale, relativ plata astfel incat gatul si capul sa nu fie incordate. In cazul acestei pozitii medicii recomanda sa se pozitioneze o a doua perna, tot relativ plat, sub abdomen pentru ca partea inferioara a corpului sa fie aliniata natural cu restul corpului.

Pentru cei care adopta o pozitie pe o parte sau pe lateral este necesara o perna ortopedica cu o umplutura mai groasa, iar pentru mentinerea coloanei in pozitie naturala verticala se recomanda ca intre genunchii indoiti sa se pozitioneze o alta perna ferma- lipsa acestei perne face ca piciorul de deasupra sa se roteasca in jos, iar astfel linia naturala a coloanei nu mai este pastrata. Pentru aceasta pozitie sunt recomandate pernele ortopedice din latex.

In cazul persoanelor cu insuficienta cardiaca este recomandat sa nu doarma pe laterala stanga!

Persoanele care pot dormi pe spate adopta cea mai sanatoasa si odihnitoare pozitie de somn pentru coloana. In acest caz se recomada pernele ortopedice ferme care pot asigura curbura naturala a coloanei cervicale.

Un al doilea element important in alegerea pernelor ortopedice este materialul din care sunt facute, exista:

  • Perne cu umplutura naturala (matase, lana, hrisca- cele umplute cu fulgi/pene nu sunt recomandate de specialisti)
  • Perne cu umplutura din fibre (fibra siliconizata)- acestea au elasticitatea mai mare fata de cele cu umplutura naturala;
  • Perne cu umplutura speciala (spuma cu memorie- este un material compact care ofera cea mai buna sustinere pentru gat, dar si pentru umeri, spuma, latex- este un material care sprijina si amelioreaza punctele de presiune).

Pentru a preveni aparitia durerilor de gat si de spate este importanta si alegerea corecta, pentru dumneavoastra, a dimensiunii pernei ortopedice. Persoanelor inalte sau late in umeri le sunt recomandate pernele de 50×70 cm si 50×80 cm, pentru persoanel cu inaltime medie se recomanda o dimensiune a pernei de 40x 60 cm, iar pentru copii sunt recomandate pernele ortopedice cu latime de 20-30 cm si lungime de 30-60 cm.

Si inaltimea pernei este importanta, dimensiunile variind intre 5 si 16 cm. Pentru cei care dorm pe o parte se recomanda pernele cu o inaltime de 10-13 cm, cei care dorm pe spate au nevoie de o inaltime de 8-10 cm a pernei ortopedice, iar cei care dorm pe burta au nevoie de o perna ortopedica moale de 6-8 cm.

Se recomanda sa schimbati perna ortopedica la aproximativ trei ani, daca nu mai ofera sustinerea corespunzatoare, astfel incat rolul de preventie a durerilor de gat si de spate sa fie indeplinit in continuare.