Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sa ingrijim corect pielea din jurul stomei

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 14 februarie 2018 Ultima actualizare: 23 iulie 2019

Ingrijirea stomelor necesita o pregatire a pacientului

Ingrijirea stomelor necesita o pregatire a pacientului, pe langa cea fizica fiind necesara si cea psihica. Trebuie sa i se explice necesitatea ingrijirii sau a schimbarii stomei si trebuie mai intai sa inteleaga modul de desfasurare al procedurii pentru a i se reduce starea de teama.

Pregatirea fizica presupune in prima faza asigurarea intimitatii pacientului (in cazul in care este necesar); acesta trebuie asezat in functie de segmentul care urmeaza a fi stomizat, pentru a avea o pozitie cat mai comoda. In primele zile de dupa operatie, rana abdominala se panseaza folosind tehnica aseptica. Se va verifica permeabilitatea stomei, avand in vedere ca in zilele care urmeaza operatiei se evacueaza adesea un scaun mirositor si pastos. Odata imbracate manusile, se va aseza o fasa in jurul stomei pentru a proteja de eventuale scurgeri.

produse pentru ingrijirea stomeiPielea din jurul stomei se va curata numai cu apa calda si sapun neutru. Pacientul trebuie incurajat sa isi priveasca stoma si sa observe culoarea si aspectul acesteia si al pielii dimprejur. Trebuie aplicata crema protectoare pentru tratarea pielii din jurul stomei, care va fi indepartata apoi.

Folosirea cremelor si a uleiurilor pentru baie trebuie evitata

Stoma si tegumentele peristomale trebuie spalate cu apa si sapun neutru, folosind miscari blande. Pentru uscare se va folosi un prosop din bumbac, destinat special acestei operatiuni. Pacientul va putea face baie sau dus cu punga aplicata sau fara ea. Tinand cont ca stoma poate evacua materii fecale, ideal este sa fie luat in considerare ritmul eliminarilor zilnice. In acest fel se poate alege momentul potrivit pentru dus, fara a mai fi necesara aplicarea pungii.

Folosirea cremelor si a uleiurilor pentru baie trebuie evitata, acestea putand sa diminueze aplicarea sigura a pungii de colostoma. Trebuie folosit un servetel de hartie pentru a proteja stoma, iar firele de par de la nivelul pielii peristomale trebuie rase periodic pentru a preveni inflamatia foliculilor. Pentru curatarea pielii de adeziv se vor utiliza servetele de unica folosinta. Produsele pe baza de alcool sau acetona sunt interzise pentru curatarea stomei.

In cazul in care apar reactii alergice (eritem, edem, eroziuni, senzatie se arsura pe piele, scurgeri, prurit) trebuie administrata medicatia necesara. Pentru controlul pruritului se foloseste crema cu corticosteroizi. Atunci cand zona respectiva este iritata, stoma se acopera cu un tampon iar pungile de colostoma nu se folosesc.