Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Stenoza spinala - simptome, cauze si tratament

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 4 ianuarie 2024

Stenoza spinala este o afectiune medicala care presupune ingustarea canalului spinal sau a deschiderilor nervoase din coloana vertebrala. Avem de-a face cu o conditie medicala ce poate sa afecteze atat coloana cervicala, cat si pe cea toracica sau lombara, provocand mai multe simptome si necesitatnd un tratament special. Cercetarile in ceea ce priveste stenoza spinala sunt in continua desfasurare, tocmai pentru a reusi sa ofere solutii de tratament din ce in ce mai eficiente si mai personalizate pentru pacienti, acestia fiind incurajati sa colaboreze cu echipa medicala si sa fie deschisi la informatiile primite.

Stenoza spinala este o afectiune complexa, iar gestionarea eficienta a acesteia poate sa depinda de terapii inovatoare si de ingrijire holistica. In paralel, este foarte importanta educatia in legatura cu implicatiile bolii si cu alternativele pe care le aveti la indemana pentru a reusi sa preveniti stenoza spinala. Este esential ca persoanele afectate sa aiba parte de ingrijire medicala si sa se implice activ in procesul de recuperare. Pentru a reusi sa mentina o calitate cat mai buna a vietii, pacientii cu stenoza spinala trebuie sa exploreze metodele de tratament cat mai din timp si sa isi adapteze stilul de viata in consecinta.

Cauze care genereaza stenoza spinala

Una dintre cauzele care pot sa provoace stenoza spinala este degenerarea coloanei vertebrale. Din cauza procesului natural de imbatranire, discurile intervertebrale pot sa sufere anumite modificari degenerative, ceea ce contribuie la ingustarea canalului spinal. O alta cauza care poate sa duca la aparitia stenozei spinale este reprezentata de hernia de disc, pentru ca protruzia discului intervertebral poate sa provoace comprimarea structurilor nervoase si sa contribuie la declansarea bolii.

Si formarea de osteofite poate sa fie una dintre cauzele aparitiei stenozei spinale, din cauza faptului ca o crestere excesisa a oaselor in jurul articulatiilor vertebrale poate sa favorizeze ingustarea spatiilor pentru nervi. De asemenea, si traumatismele pot juca un rol in declansarea stenozei spinale, pentru ca accidentele sau leziunile pot sa provoace deteriorari la nivelul coloanei vertebrale.

Simptome resimtite in caz de stenoza spinala

Se poate ca simptomele resimtite de pacientii cu stenoza spinala sa varieze in functie de zona coloanei vertebrale care este afectata. De regula, simptomele intalnite cel mai adesea in situatia persoanelor care sufera din cauza acestei boli sunt durerile de spate din zona afectata, senzatia de furnicaturi sau cea de slabiciune, probleme de echilibru si de mers, precum si disfunctii ale unor organe.

Durerea poate sa aiba un caracter persistent si sa fie resimtita si in alte parti ale corpului, iar furnicaturile si starea de slabiciune pot sa apara la nivelul membrelor superioare si inferioare – in functie de localizarea stenozei spinale. Dificultatile de deplasare apar din cauza faptului ca, in unele situatii, aceasta conditie medicala ajunge sa influenteze mobilitatea si coordonarea paersoanelor afectate. Exista si pacineti la care stenoza spinala provoaca probleme de control al vezicii urinare si al intestinelor, insa aceste cazuri sunt izolate.

Tratament pentru persoanele cu stenoza spinala

In cazul in care va confruntati cu simptome precum cele prezentate in randurile anterioare, este esential sa ajungeti cat mai curand la un control medical de specialitate pentru o evaluare corecta si pentru stabilirea unui diagnostic. Gestionarea adecvata a afectiunii presupune intervenirea cu tratament prompt si personalizat, care poate sa implice administrarea de medicamente, sedinte de fizioterapie, infiltrari cu corticosteroizi sau intervenirea pe cale chirurgicala.

Din punct de vedere al tratamentului medicamentos, acesta este bazat pe antiinflamatoare nesteroidiene care au proprietatea de a reduce inflamatia si durerile care apar la pacientii cu stenoza spinala. Sedintele de fizioterapie includ exercitii si tehnici specifice, care au scopul de a imbunatati flexibilitatea pacientului, forta si capacitatea de coordonare a acestuia. Atunci cand vine vorba despre infiltrarile cu corticosteroizi, pacientul va face injectii in zona afectata pentru a reduce inflamatia si pentru a ameliora temporar disconfortul resimtit. In ceea ce priveste interventia chirurgicala pentru decomprimarea nervilor ca alternativa de tratament pentru persoanele cu stenoza spinala, aceasta se recomanda doar in cazuri severe sau atunci cand tratamentele conservatoare nu s-au dovedit a fi eficiente.

Sfaturi pentru managementul stenozei spinale

Trebuie inteles faptul ca stenoza spinala este o afectiune cronica, iar gestionarea ei pe termen lung poate sa necestie o abordare multidisciplinara. Persoanele afectate ar trebui sa faca anumite modificari din punct de vedere al stilului de viata, esentiale fiind mentinerea unei posturi corecte si a unei greutati corporale normale. Atunci cand apar schimbari in ceea ce priveste simptomele, pacientii cu stenoza spinala trebuie sa le comunice medicului pentru ca acesta sa poata ajusta tratamentul in functie de evolutia afectiunii sau de raspunsul la terapie.

Exista si persoane care sufera de aceasta boala si care opteaza pentru terapii alternative – precum acupunctura, masajul terapeutic sau chiropractica – insa doar ca o completare a tratamentului traditional. Rezultatele obtinute in urma acestor alternative pot sa varieze de la pacient la pacient, insa pot aduce un grad suplimentar de alinare unora dintre ei.