Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Un antrenament corect la sala

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 21 ianuarie 2019 Ultima actualizare: 18 iunie 2021
Un corp armonios si sanatos este dorinta fiecarei persoane. Indiferent de motivul pentru care mergeti la sala (scadere in greutate, tonifiere sau eliberarea stresului de peste zi), este bine sa va organizati temeinic pentru a putea beneficia de toate avantajele pe care le ofera o activitate fizica. Prima si cea mai importanta regula este alegerea corecta a tipului de antrenament. Rata de abandon in randul celor care merg la sala este mai crescuta printre persoanelor care si-au ales gresit tipul de activitate fizica. In acest context, optati pentru un tip de exercitiu (sau mai multe) care va face placere si care poate fi facut gradat (de la intensitate mica spre cea medie si mare).

Echipamentul sportiv si sfatul antrenorului

Pentru a putea beneficia la maxim de avantajele mersului la sala, trebuie sa acordati importanta alegerii celui mai bun echipament sportiv. Astfel, fiecare tip de exercitiu fizic necesita un anumit echipament si o incaltaminte speciala. In acest fel va veti simti confortabil si veti avea libertate de miscare. In caz contrar, un echipament dintr-un material prea gros sau o incaltaminte rigida va poate crea o stare de disconfort care va duce la abandonul antrenamentului. Totodata, daca nu stiti ce sa va cumparati puteti apela la sfatul antrenorului specializat. In orice sala de sport ar trebui sa existe un antrenor care sa va coordoneze antrenamentul si care sa fie in masura sa va dea sfaturi cu privire la cel mai potrivit echipament sportiv.

Incalzirea este obligatorie

Nu putini sunt cei care dupa ce merg la sala se plang de febra musculara, aceasta ducand la spatierea antrenamentelor si chiar la abandon. Pentru a evita aceasta situatie neplacuta, va recomandam ca inainte de fiecare antrenament sa incepeti prin a face 10-15 minute de gimnastica usoara sau exercitii de stretching. In acest fel, veti obisnui toate grupele musculare cu miscarea si veti evita contracturile musculare dureroase. Nu incepeti niciodata un antrenament sportiv cu un efort fizic intens, ci faceti in asa fel incat sa cresteti in mod gradual dificultatea exercitiilor efectuate.

Executia corecta a exercitiilor efectuate

 Un alt aspect important al mersului la sala este executia corecta a fiecarui exercitiu fizic. Astfel, corpul trebuie sa aiba o anumita pozitie in timpul antrenamentului si orice abatere de la pozitia corecta poate sa aiba repercusiuni asupra starii generale. Cu alte cuvinte, daca efectuati exercitii de cardio si nu le faceti corect sau daca in timpul antrenamentului cu greutati nu aveti pozitia corecta (sau nu folositi greutatile potrivite) este posibil sa suferiti ulterior atat de dureri musculare cat si de dureri cu localizare la nivelul articulatiilor. Pentru a evita astfel de probleme, urmati indeaproape sfaturile antrenorului specializat. Si, nu in ultimul rand, nu uitati de hidratare. Organismul va pierde apa prin transpiratie in timpul antrenamentului sportiv, astfel incat este necesara inlocuirea acesteia. Astfel, se recomanda ca atunci cand mergeti la sala sa aveti in permanenta alaturi o sticla cu apa. Trebuie evitate bauturile dulci si carbogazoase care va vor deshidrata si mai mult.