Artroza genunchi

Artroza genunchiului numita si gonartroza este o afectiune ce genereaza uzura cartilajului articular al genunchiului, frecventa in special la persoanele de peste 40 de ani.

Simptome

Principalul simptom al gonartrozei este durerea la nivelul genunchiului, aceasta fiind mai intensa dimineata. Desi este cauzata de miscare, dispare la repaus. De asemenea, pot aparea crepitatii si impotenta functionala. Alte simptome: instabilitate, rigiditate la nivelul genunchilor si inflamarea acestora.

Cauze

Principala cauza este varsta, deoarece organismul imbatraneste iar proprietatile cartilajului articular se reduc, dupa care urmeaza obezitatea, traumatismele, diabetul zaharat, tulburarile hormonale, afectiunile congenitale.

Tratament

In tratarea artrozei genunchiului sunt necesare: schimbarea stilului de viata care include si pierderea in greutate si limitarea activitatilor ce agraveaza durerea, exercitiile fizice ce contribuie la scaderea durerii si cresterea imobilitatii genunchiului, folosirea unor dispozitive ajutatoare la mers si tratamentul medicamentos.

Autor: Iuliana Maria Ghergu