Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Genunchierele in timpul sportului: moft sau necesitate

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Gabriela Soare
de , Medic specialist Ortopedie – Traumatologie
Data publicării: 7 iunie 2019 Ultima actualizare: 26 iulie 2019

Ortezele sunt metode de imobilizare, din material metalic, plastic sau elastic. Scopul unei orteze este de a asigura un suport extern pentru a creste stabilitatea articulara, fiind utilizate atat ca metoda de tratament cat si ca metoda de preventie a unei accidentari.

            Exista mai multe feluri de orteze, in functie de scopul lor:

  • functionale – asigura suport unui genunchi ce a suferit o leziune in trecut. Sportivii le utilizeaza frecvent dupa o accidentare, asigurand stabilizarea genunchiului si controlul miscarii, prevenind astfel o noua accidentare.
  • de recuperare – sunt utilizate de obicei pentru o perioada dupa o accidentare sau o interventie chirurgicala, stabilizand genunchiul in perioada de vindecare, dar permitand in continuare un grad variat de mobilitate in articulatie
  • orteze de descarcare – sunt concepute pentru a ameliora durerea in genunchii artrozici. Aceste orteze schimba greutatea (descarca) din zona afectata a genunchiului intr-o zona mai puternica sau inca neafectata.
  • profilactice – destinate a proteja genunchii de leziuni in timpul sporturilor de contact, cum ar fi fotbalul, fiind destul de populare printre sportivi.

Genuncherele – sunt cel mai frecvent tip de suport utilizat. Ele asigura o compresie in jurul genunchiului, ajutand astfel la sustinerea genunchiului si controlul durerii si a tumefactiei.

Pentru a clarifica, genuncherele nu sunt acelasi lucru cu ortezele de genunchi. Ele asigura un grad de suport, dar nu in acelasi mod in care o face o orteza, fiind proiectati pentru a proteja genunchii de o eventuala leziune sau deteriorare. Aceasta protectie este importanta in special pentru genunchii supusi zilnic unei presiuni mari (in alergare, sarituri sau ridicare de greutati).

Ele asigura, de asemenea, o compresie in jurul genunchiului, ceea ce creste fluxul sangvin local, reduce durerea si scade umflarea articulara, nu numai in timpul activitatii cat si dupa, permitand astfel o recuperare mai rapida. Pe langa aceste efecte, genuncherele asigura caldura locala, limiteaza miscarile rotulei, imbunatatesc mecanica si proprioceptia genunchiului (capacitatea de a simti pozitia unei articulatii in spatiu, asa cum este sesizata de sistemul nervos central).

Este o diferenta esentiala pe care trebuie sa o intelegem intre orteze si genunchere. Ortezele asigura si suport ligamentar, astfel, in cazul unui genunchi cu instabilitate ligamentara, genunchiera nu va oferi un suport suficient, iar prin elementul compresiv ar putea chiar agrava simptomatologia in cazul unei instabilitati ligamentare.

Cand utilizam genuncherele?

In activitati sportive, cum ar fi ridicarea de greutati ce determina o presiune mare la nivelul rotulei ce asociaza in timp tendinita sau degenerarea cartilajului ce o acopera. Astfel, la ridicarea de greutati ce asociaza miscari de ghemuire, genuncherele vor asigura un suport necesar genunchiului pentru a preveni o accidentare.

Sunt de asemenea recomandate a fi utilizate in cursul alergarii sau la sarituri, practic in sporturi in care genunchiul este mentinut indelungat in pozitie de semi-flexie.

In concluzie, genuncherele sunt menite a oferi sprijin si compresie pentru genunchii sanatosi, prevenind astfel o accidentare sau degradare a genunchiului. Dar ele nu ofera sprijin in cazul unui genunchi in care deja a aparut o leziune, fie ca ne referim la o leziune ligamentara, fie la o degradare artrozica, pentru acesti genunchi fiind recomandate a fi utilizate ortezele.

Dar nici genuncherele si nici ortezele nu inlocuiesc un program de recuperare bazat pe cresterea puterii si controlului muscular. Aceste exercitii de intarire a musculaturii si dezvoltare a echilibrului sunt cruciale pentru a asigura stabilitatea articulatiei si a structurilor din jurul ei, prevenind astfel accidentarile.