Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Boala Sever

Boala Sever

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 10 decembrie 2024 Ultima actualizare: 18 decembrie 2024

In perioada de crestere, copiii se pot confrunta cu o inflamatie dureroasa a calcaiului; afectiunea este cunoscuta ca boala Sever sau apofizita calcaneala.

Boala Sever - introducere, definitie

Boala Sever sau in termeni medicali osteocondrita juvenila a tarsului sau apofizita calcaneala este o afectiune ce se declanseaza preponderent la copiii si adolescentii care practica sport si activitati fizice cu regularitate; apare in special in perioada de crestere rapida. Boala Sever este o tulburare dureroasa a dezvoltarii calcaiului in zona de prindere a tendonului lui Ahile si sunt afectati in general baietii in intervalul de varsta 7-15 ani si fetele intre 5 si 13 ani. Boala Sever este o afectiune ce se amelioreaza progresiv odata cu maturizarea structurii osoase; tulburarea nu este una grava, iar tratamentul este in special simptomatic.

Boala Sever - factori de risc

Calcaneul este printre ultimele structuri osoase care se maturizeaza, iar factori precum cei anatomici sau biomecanici faciliteaza declansarea bolii Sever; masa osoasa poate creste mai rapid decat muschii si tendoanele din jur ceea ce duce la scaderea flexibilitatii calcaiului si la tensiune.

Factori genetici

Afectiunile congenitale sau variatiile anatomice ale piciorului, precum piciorul cav sau piciorul plat, pot fi un factor de risc pentru dezvoltarea bolii Sever.

Factori de mediu si stil de viata

Exista anumti factori de risc ce pot fi controlati si preveniti. Acesti factori sunt in stransa legatura cu mediul si stilul de viata:

  • Indicele de masa corporal prea mare: copiii supraponderali sau obezi au risc crescut de a fi diagnosticati cu boala Sever;
  • Purtarea de incaltaminte inadecvata sportului/ activitatii fizice efectuat(e) sau incaltamintea deteriorata;
  • Alergarea pe suprafete dure, neadaptate acestui tip de efort fizic;
  • Nivelul de pregatire fizica al copilului- procesul de antrenare si pregatire fizica se fac treptat, gradul de dificultate fiind crescut treptat.

Boala Sever - cauze

Principalele cauze ce duc la dezvoltarea bolii Sever sunt:

  • Activitatile ce presupun suprasolicitarea calcaiului. Acest lucru este frecvent intalnit in sporturi ce implica alergare, sarituri, schimbari bruste de directie- dans, baschet, handbal, fotbal. Practic la nivelul calcaiului se produc microtraumatisme, iar la nivelul tendonului este tensiune constanta;
  • Perioada de crestere accelerata si varsta (7-15 ani baietii si 5-13 ani fetele).

Boala Sever - simptome si manifestari clinice

Principalul simptom al bolii Sever este durerea insotita de sensibilitate la nivelul calcaiului. In majoritatea cazurilor durerea este resimtita in zona din spate a calcaiului, dar poate fi prezenta si in partea din fata sau pe zonele laterale. In boala Sever, spre deosebire de alte posibile boli ce pot afecta zona calcaiului, durerea se intensifica in timpul desfasurarii activitatii fizice si se amelioreaza in repaus.

Copiii cu boala Sever pot intampina dificultate la mers si pot observa inrosirea pielii si infalamrea calcaiului precum si rigiditate cu limitarea miscarilor piciorului.

Din cauza durerii copiii cu boala Sever au tendinta de a schiopata in vederea reducerii presiunii asupra piciorului afectat.

Boala Sever - diagnostic

Medicul specialist va face in primul rand anamneza copilului, etapa in care se va evalua istoricul medical al copilului si simptomele prezente. Se vor solicita detalii legate de miscarile care agraveaza durerea precum sariturile sau alergarea. Se va efectua si un examen fizic in cadrul caruia medicul va strange partea din spate a calcaiului pentru a verifica daca in urma aplicarii de presiune se declanseaza durere si va solicita totodata pacientului sa execute diferite miscari precum statul pe varfuri pentru a se observa daca miscarile sunt limitate. Examinarea fizica se va face la nivelul ambelor membre inferioare, pentru comparatie.

Examenele imagistice se recomanda doar pentru a exclude posibilitatea existentei unei leziuni (fracturi) la nivelul piciorului.

Boala Sever - tratamente

Tratamentul pentru boala Sever pune accentul pe ameliorarea simptomelor, respectiv reducerea durerii si a inflamatiei. Se urmareste reducerea presiunii asupra cartilajului de crestere, reducerea  restrictiilor fizice si prevenirea recurentei.

Recomandarile ce sunt propuse pacientilor cu boala Sever sunt:

  • Intrarea in perioade de repaus si evitarea activitatilor fizice ce intensifica/ declanseaza simptomele;
  • Aplicarea de gheata la nivelul calcaiului pentru a reduce durerea si inflamatia;
  • Administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a controla durerea si inflamatia, de exemplu ibuprofenul;
  • Utilizarea, doar la recomandarea medicului specialist, de orteze cu scopul asigurarii unui plus de sustinere a calcaiului si in vederea reducerii stresului mecanic de la nivelul zonei afectate. Se recomanda in special pacientilor cu defecte congenitale;
  • Pentru reducerea tensiunii se recomanda exercitii de kinetoterapie si fizioterapie. Acestea contribuie inclusiv la intarirea musculaturii, la cresterea flexibilitatii si la limitarea progresiei bolii;
  • Efectuarea unor exercitii de intindere pentru tendonul lui Ahile si muschii gambelor ce pot ajuta la reducerea tensiunii de la nivelul calcaiului.

Complicatiile asociate bolii Sever

In cazul in care un pacient cu boala Sever lasa afectiunea netratata, aceasta poate duce, prin prisma intensificarii durerii la limitarea activitatii sportive sau chiar a activitatilor fizice zilnice simple.

Prin tendinta copiilor cu boala Sever de a schiopata sau de a merge pe varfuri, in ideea de a evita presiunea mare de la nivelul calcaiului, se pot declansa probleme de mers si modificari ale posturii.