Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Care sunt alimentele care contribuie la cresterea glicemiei

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 29 mai 2023 Ultima actualizare: 29 mai 2023

Este esential pentru sanatatea dumneavoastra ca nivelul de zahar din sange sa fie mentinut in limite normale. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa incercati sa limitati pe cat posibil, sau chiar sa evitati cu totul, sa consumati anumite produse. Avand in vedere cat de periculos este sa ajungeti sa va imbolnaviti de diabet si ce implica gestionarea acestei afectiuni, specialistii va avertizeaza in legatura cu necesitatea acordarii unei atentii suplimentare glicemiei. Glicemia crescuta mai poate fi intalnita si sub denumirea de „prediabet”, o conditie medicala de la care mai este foarte putin pana la diabet. Depinde foarte mult ce decizii luati din punct de vedere alimentar pentru a evita aparitia diabetului.

Valorile normale ale zaharului in sange si hiperglicemia

Atunci cand apar modificari din punct de vedere al nivelului de zahar din sange, poate sa fie vorba despre hiperglicemie, dar si despre hipoglicemie. In situatia in care veti consuma carbohidrati, glicemia va creste iar pancreasul va fi nevoit sa secrete insulina pentru a folosi glucoza respectiva. In situatia in care receptorii de insulina din celule nu functioneaza asa cum ar trebui,  pancreasul este fortat sa secrete o cantitate mai mare de insulina si astfel se ajunge la diabet.

Se considera ca o persoana are glicemia normala atunci cand valorile acesteia sunt cuprinse intre 70 si 100 mg/ dl la masurarea de dimineata, inainte de a manca. Aceste valori pot ajunge pana la 140 mg/ dl imediat dupa ce mancati, pentru ca la doua ore dupa masa valorile sa ajunga sa fie iar mai mici de 100 mg/ dl. Trebuie sa constientizam faptul ca glucoza reprezinta o sursa esentiala de energie si ca atunci cand valorile ei sunt prea mici sau prea mari se poate ajunge la stari de oboseala sau chiar la schimbari ale dispozitiei.

Alimente care cresc glicemia

In afara de bine - cunoscutele alimente care cresc glicemia, asa cum sunt cele de tip „fast – food”, sunt si anumite fructe sau legume de la care probabil nu va asteptati sa aiba acest efect asupra nivelului de zahar din sange.

Alimentele de tip „fast – food”

Nu toata lumea stie ca aceste alimente care cresc glicemia au acest efect din cauza continutului de zahar, element care in mod normal nu ar trebui sa se regaseasca in compozitia cartofilor prajiti sau a unui hamburger. Recomandarea este sa consumati sandwich – uri care sa contina carne la gratar, cu sosuri fara zahar si cu legume proaspete.

Fasolea

Pe lista cu alimente care cresc glicemia se afla si fasolea, pentru ca aceasta contine foarte multi carbohidrati. Desigur, acest aliment constituie o sursa excelenta de fibre, proteine si micronutrienti, insa atunci cand este consumat in cantitati prea mari duce la cresterea glicemiei.

Bananele

Chiar daca bananele sunt recomandate adesea datorita continutului de fibre, potasiu si vitamina B6, este bine sa aveti in vedere faptul ca acestea contin si carbohidrati – mai ales daca sunt foarte coapte. Recomandarea specialistilor este sa consumati moderat si strugurii sau pepenele rosu, pentru ca si acestea contin o cantitate semnificativa de zahar.

Fructele uscate

Alte alimente care cresc glicemia sunt si fructele uscate. Daca ne referim la prune, caise, stafide sau curmale, acestea contin mai mult zahar atunci cand sunt uscate fata de momentul cand sunt proaspete. Din acest motiv, specialistii recomanda sa nu depasiti o cantitate de 30 de grame.

Pastele, orezul si painea alba

Aceste trei alimente contin foarte multi carbohidrati simpli, pe care organismul ii descompune si ii transforma in glucoza. Specialistii recomanda mai degraba consumul de orez integral si de cereale integrale, avand in vedere ca acestea contin mai multe fibre si favorizeaza mentinerea unui nivel normal de zahar in sange.

Lactatele vegetale

Tot la capitolul „alimente care cresc glicemia” se incadreaza si lactatele vegetale, ca de exemplu laptele de soia, de migdale, de orez, etc. Este bine de stiut ca acestea contin de cele mai multe ori indulcitori sau zahar, fiind aromate cu diverse esente, iar efectul este acela de crestere a nivelului de zahar din sange.

Bauturile si alimentele care contin indulcitor in loc de zahar

Chiar daca exista tentatia de a nu include aceste produse pe lista de alimente care cresc glicemia, pentru ca nu contin zahar, atunci cand sunt consumate in exces pot avea acest efect asupra valorilor glicemiei.

Alimentele supraprocesate

Atunci cand spunem „alimente supraprocesate” ne referim la acele alimete care produc substante toxice cand sunt tratate termic. Sunt alimente care cresc glicemia, pentru ca acele substante toxice sunt de vina pentru aparitia rezistentei la insulina. 

Mierea si siropurile dulci

Acestea sunt considerate alimente care cresc glicemia din cauza continutului bogat de fructoza si de glucoza, fiind responsabile in unele situatii pentru valorile mari ale zaharului din sange.

Sucurile naturale

Chiar daca nu par a se incadra intre alte alimente care cresc glicemia, sunt foarte multe sucuri asa – zis naturale dar care contin fructoza, sirop de porumb sau zaharoza, acestea fiind zaharuri care afecteaza serios valorile glicemiei.

Cerealele rafinate

Prin „cereale rafinate” se definesc acele cereale care, in urma procesului de prelucrare, raman fara minerale, vitamine si antioxidanti – adica fara nutrienti. Acesta este motivul pentru care cerealele rafinate influenteaza nivelul de zahar din sange si sunt considerate alimente care cresc glicemia.