Ce afectiuni indica durerea in partea stanga a corpului
Cel putin o data in viata fiecare dintre noi a resimtit la un moment dat durere in partea stanga a corpului: fie in urma efortului fizic, fie in urma unui stranut mai puternic sau a unei tuse persistente, etc.
Motive pentru aparitia durerii in partea stanga a corpului pot fi multiple, avand in vedere ca in aceasta “zona” se afla localizate:
- Inima;
- Splina;
- Stomacul;
- Pancreasul;
- Rinichiul stang;
- Glanda suprarenala stanga;
- Plamanul stang;
- Ovarul/ testiculul stang;
- Trompa uterina stanga;
- Partial intestinal subtire/ intestinal gros;
- Partial ficatul.
In functie de organul afectat si de afectiunile pacientului durerera in partea stanga poate fi insotita si de alte semne:
- Balonare si flatulenta;
- Abdomen umflat;
- Stare de greata/ varsaturi;
- Febra;
- Diaree;
- Respiratie ingreunata/ superficiala;
- Ameteala/ oboseala extrema;
- Deshidratare/ pierdere in greutate;
- Atac de panica, etc.
Durerea in partea stanga si bolile asociate
Daca durerea in partea stanga persista si este insotita si de alte simptome ingrijoratoare recomandarea este sa luati legatura cu medicul de familie pentru o prima examinare fizica si pentru initierea urmatoarelor investigatii amanuntite. Medicul, in functie de intensitatea durerii in partea stanga si de simptomele asociate poate recomanda analize de laborator si/ sau investigatii imagistice.
Durerea in partea stanga poate fi clasificata astfel:
- Durere in partea stanga a toracelui;
- Durerea in partea stanga a abdomenului superior;
- Durerea in partea stanga a abdomenului inferior.
In functie de zona in care se declanseaza durerea avem diferite afectiuni.
- Durerea in partea stanga a toracelui este caracteristica pentru afectiuni:
- Cardiace;
- Pulmonare;
- Musculo-scheletale;
- Ale sistemului digestiv.
1.a. Cele mai cunoscute afectiunile cardiace asociate cu durere in partea stanga sunt:
Boala arteriala coronariana - vasele de sange se ingusteaza si fluxul sanguin este limitat.
Infarctul miocardic- caracterizat de durerea intensa, cu durata de peste 20 de minute, constrictiva;
Pericardita - pericardul (pericardul este membrana care „acopera inima. Are forma unui sac si este format din doua straturi subtiri de tesut, separate de o cantitate mica de lichid) se inflameaza, iar durerea are un caracter ascutit si se intensifica in timpul respiratiei. Durerea poate fi resimtita si la nivelul umarului si bratului stang.
Disectia de aorta - stratul intern al aortei, artera principala care transporta sangele de la inima la restul corpului, se desparte de restul peretelui aortic. Durerea este intensa la nivelul spatelui, in regiunea dintre omoplati.
1.b. Afectiunile pulmonare ce au ca simptome durerea in partea stanga sunt:
BPOC - Boala pulmonara obstructiva cronica- durerea e asociata si cu tulburari de respiratie. Este o afectiune frecvent intalnita la persoanele care fumeaza.
Pleurezia - “apa la plamani”, dupa cum mai e cunoscuta, duce la inflamatia pleurei- membrana din jurul plamanilor. Inflamatia poate fi cauzata de o infectie bacteriana, virala sau fungica a membranei si poate insoti pneumonia. Alte simptome specifice acestei afectiuni sunt: junghiul toracic, eliminarea sputei prin tuse, dureri in piept, febra si dificultati de respiratie.
Pneumonia - infectia tesutului pulmonar. Se recomanda initiere precoce a tratamentului.
- Astmul - consta in “ingustarea” temporara a cailor respiratorii si durerea este insotita de tuse si dificultate in respiratie.
1.c. La nivel musculo-scheletal afectiunile ce se manifesta prin durere in partea stanga sunt:
Entorsa musculaturii toracice;
Fractura de coasta;
Costocondrita - cartilajul care leaga coastele de stern se inflameaza. Durerea se resimte sub coasta stanga in momentul respiratiilor adanci.
1.d. Printre afectiunile sistemului digestiv ce au ca urmari declansarea durerii in partea stanga se numara:
Gastrita - peretele gastric se inflameaza. Durerea se resimte la nivel abdominal si toracic.
Pancreatita - pancreasul se inflameaza, iar pacientul poate avea greata si varsaturi, diaree. Pancreatita poate fi acuta sau cronica.
Boala de reflux gastroesofagian- in aceasta afectiune durerea are caracter de arsura in piept ca urmare a refluxului la nivel esofagian a continutului gastric acid.
- Durerea in partea stanga a abdomenului superior este caracteristica an urmatoarele afectiuni:
Gastroenterita - este o afectiune declansata de virusuri, bacterii sau paraziti si este contagioasa. Durerea in partea stanga a abdomenului este insotita de diaree, stare de greata/ varsaturi si scaderea apetitului.
Litiaza renala - mici depozite de calciu sau acid uric care se acumuleaza in rinichi care duc la urinari frecvente, durere inghinala, greata, varsaturi, temperatura mai mare de 38,3 grade Celsius.
Diverticulita - este o afectiune ce se manifesta la persoanele peste 40 de ani si consta in inflamatia pungilor de diverticuli din intestinul gros. Este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii in partea stanga.
Ulcer gastric - este o afectiune inflamatorie ce se manifesta cu diminuarea apetitului, greata, varsaturi si durere abdominala.
Boala inflamatorie intestinala- durerea este asociata cu scadere ponderala si diaree Constipatie- incapacitatea de a goli intestinul insotita de dureri abdominale, crampe.
- Durerea in partea stanga a abdomenului inferior:
3.1. la femei
Dismenoree - crampele musculare din timpul perioadei menstruale declansate de contractia uterina.
Endometrioza - consta in cresterea celulelor mucoasei uterine in afara uterului. Durerea e insotita de constipatie/ diaree.
Chist ovarian - pacientele acuza pe langa durere in partea stanga, dificultati mictionale si stare de greata.
3.2. la barbati
Hernie inghinala - intestinul subtire se deplaseaza in canalul inghinal, iar pacientul are dificultati mictionale si stare de greata.
Hernie abdominala - rezistenta structurii peretelui abdominal scade, iar organele se deplaseaza in afara cavitatii abdominale spre tegument.
Torsiune testiculara - testiculul se roteste pe cordonul spermatic, ceea ce aduce sange la testicul din abdomen. Prezinta o urgenta medicala.
Durerea in partea stanga este asociata multor afectiuni si ca urmare recomandarea este de apelare la expertiza unui cadru medical cat mai curand de la aparitia durerii, in vederea prevenirii eventualelor complicatii ce pot aparea in anumite afectiuni asociate acestui tip de durere.