Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Ce este spondiloza toracala si care este tratamentul recomandat?

Ce este spondiloza toracala si care este tratamentul recomandat?

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 9 aprilie 2024 Ultima actualizare: 15 aprilie 2024

Ma doare spatele! Este poate una din cele mai experimentate tipuri de dureri: fie ca avem o postura incorecta, fie ca facem miscari gresite de ridicare a unor obiecte grele, fie ca suntem prea sedentari, fie ca ne accidentam…facem ceva ce ne aduce in punctul in care ne plangem de dureri de spate.

Durerile de spate se impart in mai multe categorii, in functie de zona afectata si de cauzele care au dus la declansarea durerii.

Mai departe vom detalia durerile de spate de la nivelul zonei de mijloc a coloanei - durere pe care o regasim sub denumirea de spondiloza toracala.

Spondiloza toracala apare ca urmare a uzurii structurilor de legatura dintre doua vertebre, din zona mediana a coloanei vertebrale.

Spondiloza toracala - generalitati

Spondiloza toracala este mai rar intalnita decat spondiloza lombara (zona de jos a coloanei) si decat spondiloza cervicala (zona cefei/capului).

Odata cu inaintarea in varsta ne putem confrunta cu degradarea oaselor, cartilajelor, articulatiilor, tendoanelor din zona dorsala a coloanei. Odata cu aceste degradari se poate declansa spondiloza toracala, cunoscuta si sub denumirea de spondiloza dorsala.

Sportivii care risca sa se accidenteze in zona dorsala a coloanei si care pot suferi leziuni la acest nivel se pot confrunta cu spondiloza toracala.

Spondiloza toracala este un tip de osteoartrita a coloanei vertebrale, in care canalul spinal se ingusteaza.

Pacientii cu spondiloza toracala se pot confrunta la un moment dat cu simptome precum:

  • slabiciune musculara la nivelul membrelor;
  • amorteala/ furnicaturi;
  • crampe musculare;
  • aparitia blocajelor la anumite miscari;
  • articulatii care pocnesc/ intepaturi la nivelul articulatiilor.

Spondiloza toracala - factori de risc

Ca si in cazul artrozelor, in spondiloza toracala vorbim de factori de risc care favorizeaza uzura la nivelul articulatiilor:

  • Varsta (Atentie!- nu e conditie obligatorie pentru declansarea spondilozei toracale);
  • Factorii genetici - exista in istoricul medical familial persoane cu spondiloza toracala si drept urmare exista un grad mai ridicat de a se declansa si la persoane mai tinere din familie;

Profesia - adoptarea unor pozitii incorecte perioade lungi ce pot afecta suplimentar vertebrele.

Spondiloza toracala - cauze

Spondiloza toracala este o afectiune ce se dezvolta in timp: discurile vertebrale, odata cu inaintarea in varsta, isi pierd din caracteristicile initiale prin prisma procesului natural de imbatranire. Totodata, daca un pacient sufera de sponsiloza cervicala si lombara, sansele ca acesta sa aiba si spondiloza toracala sunt foarte mari.

Alte cauze ce pot sta la baza aparitiei spondilozei toracale sunt:

  • Actiunile repetitive (din cadrul profesiei);
  • Hernia de disc;
  • Greutatea prea mare/ obezitatea;
  • Afectiuni la nivelul oaselor- Atentie in cazul osteoporozei/ osteoartritei / osteoartrozei;
  • Ligamente rigide;
  • Aparitia pintenilor ososi/ osteofite.

Diagnosticul de spondiloza toracala

Daca simtiti dureri in zona de mijloc a coloanei si aceasta durere persista, ar fi recomandat sa mergeti sa va consulte un medic reumatolog/ neurolog/ medicina fizica si recuperare in vederea stabilirii unui diagnostic. Specialistul va va face un examen clinic pe parcursul caruia va solicita inclusiv informatii legate de istoricul medical familial, de rutina zilnica, etc., dupa care va examina coloana atat vizual, cat si prin palparea anumitor zone.

Ulterior, daca specialistul mai are nevoie si de alte informatii, va solicita o examinare imagistica a coloanei, CT sau RMN.

Aceste tipuri de investigatii ofera informatii despre:

  • Ingustarea spatiului intervertebral;
  • Prezenta osteofitelor;
  • Prezenta herniilor de disc;
  • Modificari la nivelul vertebrelor.

Tratament spondiloza toracala

Tratamentul in spondiloza toracala se imparte in:

  • tratament medicamentos;
  • tratament fizic;
  • tratament igieno-dietetic.

In cazul prescrierii tratamentului medicamentos, printre medicamentele prescrise frecvent in spondiloza toracala se numara antiinflamatoarele nesteroidiene care au ca scop scaderea durerii si a inflamatiei. Tipul de antiinflamator prescris este ales tinand cont si de prezenta altor afectiuni ale pacientului.

Se mai pot prescrie, pentru perioade de 3- 6 luni, medicamentele condroprotectoare - produse care au in compozitie constituenti ai cartilajului articular.

Din schemele terapeutice mai pot face parte relaxantele musculare care au ca scop ameliorarea durerii musculare ce apare la muschii incordati din zona mediana a coloanei care au tendinta de a sustine articulatiile afectate.

In unele cazuri clinice de spondiloza toracala medicii pot prescrie, pentru perioade scurte de timp, corticosteroizi pentru ameliorarea durerii pe termen scurt si pentru cresterea flexibilitatii articulatiilor.

 

Tratamentul fizic este esential in spondiloza toracala, avand ca scop principal ameliorarea durerii si prevenirea agravarii leziunilor. Totodata, se urmareste cresterea mobilitatii si tonifierea musculaturii paravertebrale. In acest sens, se recomanda gimnastica medicala, laserterapie, electroterapie, inot, hidroterapie.

Spondiloza toracala - complicatii si riscuri asociate

Este important ca inca de la primele semne de durere la nivelul coloanei sa mergeti la medic, pentru a evita aparitia complicatiilor care in cazul spondilozei toracale pot fi:

  • agravarea si cresterea in intensitate a durerilor;
  • tasarea vertebrala care poate avea ca urmari modificari de postura vertebrala insotite de intensificarea durerilor;
  • aparitia herniei de disc.

Sfaturi pentru preventie

In vederea prevenirii spondilozei toracale, este recomandat sa adoptati o postura corecta a spatelui pe care sa invatati sa o mentineti pe intreaga perioada a zilei. Totodata, e recomandat sa evitati purtarea de greutati mari perioade lungi de timp sau statul in picioare multe ore zilnic.

Daca doriti sa practicati un sport in vederea mentinerii sanatatii coloanei vertebrale si pentru a preveni spondiloza toracala puteti incepe sa mergeti la inot.

Articole similare
Cum sa recunoasteti usor durerile de oase? Diferenta dintre durerile de oase si durerile articulare
Atunci cand ne referim la durerile de oase, avem in vedere sensibilitatea sau disconfortul resimtit la nivelul unuia sau al mai multor oase. Este o durere care difera de durerile articulare sau de cele musculare, pentru ca poate fi resimtita indiferent daca pacientul este sau nu in miscare. Durerile de oase, de regula, sunt asociate unor conditii medicale care au o influenta negativa asupra st...
6 octombrie 2022
Edited 6 octombrie 2022
citește articolul
Durere in piept: afectiuni asociate, investigatii necesare si remedii
Durerea in piept este o acuza frecventa cu care majoritatea dintre noi ne-am confruntat. Aceasta poate fi resimtita ca o jena, o apasare, un disconfort, sau ca o durere ascutita sau surda. Multi oameni cred ca durerea in piept semnifica obligatoriu aparitia unui infarct miocardic, dar aceasta poate sa fie cauzata de o serie de afectiuni care nu pun viata in pericol. Ce cauze poate avea dure...
3 august 2022
Edited 3 august 2022
citește articolul
Deformarile coloanei la adult - cauze si tratament
Stilul de viata nesanatos, pozitia vicioasa de la birou si lipsa activitatii fizice sunt doar cateva dintre cauzele deformarilor cu localizare la nivelul coloanei vertebrale. Aceasta patologie nu tine cont de varsta, fiind o reala problema de sanatate, atat la adulti, cat si la copii.
10 decembrie 2018
Edited 18 iunie 2021
citește articolul
Afectiunile coloanei vertebrale si repercusiunile acestora asupra organismului
Afectiunile coloanei vertebrale nu se reduc numai la durere si impotenta functionala. Orice problema la acest nivel are numeroase repercusiuni asupra intregului organism.
16 mai 2018
Edited 23 iulie 2019
citește articolul