Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Ce remedii si tratamente exista pentru neuropatia diabetica

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 14 august 2020 Ultima actualizare: 14 august 2020

Diabetul zaharat este o problema de sanatate cu o raspandire larga in populatie ce poate prezenta alaturi de dezechilibrul glicemic o serie de complicatii ce afecteaza mai multe aparate si sisteme. Una dintre aceste complicatii de temut este neuropatia diabetica sau suferinta nervilor periferici care se dezvolta pe parcursul a mai multor ani de boala. Aceasta afectiune poate sa se rezume la un singur nerv sau poate afecta o intreaga retea nervoasa. De regula simptomele neuropatiei diabetice pot fi ameliorate daca se mentine un nivel glicemic corect insa persoanele care se confrunta cu dezechilibre majore ale nivelului de zahar din sange (hiperglicemie pe termen lung) pot sa se planga de amorteli, furnicaturi sau chiar durere cu localizare la nivelul membrelor.

Diabetul zaharat este o problema de sanatate
Cum se manifesta diabetul zaharat?

Manifestarile neuropatiei diabetice

Tabloul clinic al neuropatiei diabetice poate fi extrem de variat in functie de teritoriul nervos afectat. Cele mai comune manifestari ale acestei complicatii sunt:

  • amorteala, furnicaturi sau durere de diverse intensitati la nivelul membrelor (mai ales la nivelul picioarelor)
  • slabiciune musculara
  • scaderea reflexelor
  • diminuarea sensibilitatii tactile
  • manifestari digestive (greata, varsaturi, diaree sau constipatie) atunci cand sunt implicate plexurile nervoase autonome ale tractului digestiv
  • transpiratii excesive
  • tulburari ale tractului urinar si disfunctii sexuale
  • cu timpul datorita scaderii sensibilitatii in membrele inferioare pacientii se pot lovi cu usurinta fara sa simta, cu aparitia ulceratiilor la nivelul picioarelor
Tratamentul in cazul diabetului zaharat

Remedii si tratament

In momentul de fata exista numeroase linii terapeutice pentru a ameliora tabloul clinic al neuropatiei diabetice. Totusi, preventia ramane cea mai buna varianta de a evita efectele dezastruoase ale neuropatiei diabetice. In acest sens mentinerea unei glicemii in limite normale (alaturi de hemoglobina glicozilata) pe termen lung va poate proteja impotriva afectarii nervoase. 
 
Pentru acest lucru va recomandam sa mergeti regulat la medicul diabetolog pentru verificarea acestor parametri si pentru a discuta planul terapeutic si regimul igienodietetic de care aveti nevoie. In plus mentinerea unei greutati corporale in limite normale, controlul tensiunii arteriale si renuntarea la fumat sunt reguli importante pe care pacientii cu diabet zaharat trebuie sa le urmeze pentru a evita aparitia acestei complicatii.

 

Daca resimtiti durere in membre sau daca va confruntati cu tulburari digestive trebuie sa mentionati aceste aspecte medicului diabetolog. Pentru controlul durerii exista o serie de medicamente care trebuie luate sub atenta indrumare a medicului cu anuntarea acestuia in cazul aparitiei efectelor nedorite. In cazul tulburarilor digestive medicii recomanda mesele mici si dese cu evitarea grasimilor si consumul unei cantitati reduse de fibre.

Pacientii diabetici trebuie sa acorde o atentie deosebita igienei piciorului si pantofilor. Astfel, spalarea picioarelor si verificarea atenta a acestora pentru a observa din timp posibile modificari la acest nivel (calus, bataturi, leziuni) sunt manevre pe care pacientul diabetic trebuie sa le faca zilnic. In plus, purtarea unor pantofi confortabili si consultarea unui podolog sunt reguli de baza pentru cei care sufera de diabet zaharat.