Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Cum trebuie ingrijit corect piciorul diabetic

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 25 octombrie 2019
Pacientii care sufera de diabet zaharat trebuie sa fie constienti de complicatiile care pot sa apara pentru a putea preveni aparitia lor. Este esential sa poata recunoaste complicatiile inca din faza incipienta si sa poata administra tratamentul corespunzator inainte ca problemele sa se agraveze. Este foarte important ca piciorul diabetic sa fie ingrijit corespunzator. Chiar si o leziune minora ar putea sa genereze afectiuni majore. Leziunile nervilor periferici (neuropatia diabetica) si leziunile vaselor sanguine pot face ca micile rani aparute la nivelul membrelor inferioare sa fie cu usurinta trecute cu vederea si sa se suprainfecteze. In unele cazuri, pacientul poate sa nu simta durerea provocata de diverse leziuni si chiar sa nu sesizeze disconfortul pe care il cauzeaza incaltamintea nepotrivita. Se poate ajunge ca aceste leziuni sa cauzeze inclusiv deformarea piciorului.

Regimul, exercitiile si tratamentul recomandat de medic sunt obligatorii

Pentru a preveni „piciorul diabetic” este bine sa cunoasteti unele reguli de baza. Glicemia trebuie mentinuta pe cat posibil in limitele normale. Regimul, exercitiile si tratamentul recomandat de medic sunt obligatorii. Picioarele trebuie verificate zilnic, iar daca observati vreo zgarietura, taietura sau orice fel de leziune, mergeti la medic. Nu folositi solutii dezinfectante sau alte creme inainte de a consulta un specialist. Numai acesta va poate prescrie tratamentul potrivit. O atentie sporita este bine sa acordati si degetelor de la picioare. Vi se recomanda sa evitati baile fierbinti si sa va taiati cu grija unghiile dupa baie, atunci cand sunt mai moi. Pudra de talc sau amidonul de porumb se gasesc aproape in orice supermarket si sunt de mare ajutor pentru a preveni umezeala dintre degete. Pentru zona calcaielor, predispusa la aparitia crapaturilor, vi se recomanda sa folositi creme puternic hidratante. In cazul in care calcaiele sunt deja crapate, consultati medicul pentru a fi siguri ca folositi o solutie eficienta si sigura.

Gama de produse Naqi

Gama de produse Naqi (Belgia) pentru ingrijirea corporala a celor care sufera de diabet ofera o crema pentru picior diabetic care hidrateaza intens picioarele. Acest produs reduce si previne iritatiile pielii sensibile si uscate (mancarime, fisuri, calcaie crapate), ajutand la regenerarea acesteia. Crema Naqi regenereaza pielea si incetineste procesul ei de imbatranire si discoloratie. Are rolul de a preveni procesul de glicare si neutralizeaza efectul nociv al radicalilor liberi. Pentru un miros placut, crema contine eucalipt. Se recomanda utilizarea ei o data sau de doua ori pe zi, cu mentiunea sa evitati zona interdigitala. Din gama Naqi, pe langa aceasta crema, diabeticii pot folosi si crema de ingrijire corporala, sapunul de corp special si lotiunea de corp. Pacientii care sufera de picior diabetic trebuie sa evite sa stea desculti si trebuie sa poarte incaltaminte calduroasa si comoda pentru a putea evita eventualele leziuni. Pentru perioada verii, o crema de protectie solara trebuie folosita pentru prevenirea arsurilor; iarna, ideal ar fi sa poarte sosete din lana care sa mentina temeratura necesara la nivelul extremitatilor membrelor inferioare.