Amorteala picioarelor: cauze, simptome si metode de tratament
Amorteala picioarelor este o senzatie neplacuta, insa destul de comuna si de cele mai multe ori poate sa intervina fara sa aiba la baza o cauza serioasa, dar sunt si situatii in care amorteala picioarelor poate fi un simptom al unei afectiuni foarte grave.
CUPRINS:
Cauzele amortelii picioarelor
Simptomele amortelii picioarelor si diagnosticare
Tratament pentru amorteala picioarelor
Tratament medicamentos pentru amorteala picioarelor
Amorteala piciorului este resimtita in general dupa ce ne trezim din somn, dupa ce facem efort fizic sau daca stam intr-o pozitie incomoda pentru mai mult timp. Senzatia pe care o avem, ca si cum am simti niste intepaturi ale multor ace in acelasi timp, dispare la scurta vreme dupa ce ne schimbam pozitia sau odata cu incetarea exercitarii unei presiuni la nivelul membrelor inferioare.
Cauzele amortelii picioarelor
Amortirea piciorului poate avea caracter sever, episodic sau cronic si poate fi insotita si de alte simptrome, ca de exemplu durerea, slabiciunea musculara sau senzatia de mancarime. In aceste situatii se poate ca amorteala sa anunte o leziune la nivelul nervilor, leziune care poate fi rezultatul unei infectii virale sau bacteriene, a unei lovituri sau o consecinta a expunerii la anumite toxine sau la unele boli, ca de exemplu scleroza multipla sau diabetul. Acest tip de leziuni ale nervilor poarta numele de neuropatie periferica si afecteaza nervii care se afla la distanta de maduva spinarii si de creier, deci si pe cei de la nivelul membrelor inferioare. Sunt cunoscute peste 100 de feluri de neuropatie periferica, afectiune care daca nu este tratata corespunzator si in timp util poate sa scada mobilitatea persoanei respective si chiar sa se ajunga in situatia unor dizabilitati.
Printre principalele afectiuni care pot sa genereze amorteala picioarelor se numara si alcoolismul, fibromialgia, artroza, hernia de disc, sindromul Guillain-Barre, accidentul vascular cerebral, scleroza multipla, carenta de vitamina B12, sciatica, vasculita, sindromul de compresiune exercitat asupra unui nerv periferic, neuropatia periferica si chiar tumorile cerebrale.
Simptomele amortelii picioarelor si diagnosticare
De cele mai multe ori amorteala picioarelor este insotita de furnicaturi sau senzatia de arsura, dar pot aparea si dureri la atingere sau se poate ajunge ca pacientul sa isi piarda sensibilitatea in zona respectiva. Cei mai multi pacienti descriu amorteala ca pe o senzatie asemanatoare intepaturilor de ace.
In cazul in care suferiti din cauza amortelii picioarelor, ideal este sa mergeti la un consult medical cat mai repede. Atunci cand motivul care genereaza amorteala este aflat din timp, posibilitatea de a suferi consecinte pentru tot restul vietii se reduce considerabil.
Daca amorteala picioarelor este un fenomen regulat, trebuie sa aflati cat mai curand opinia unui medic pentru a stii cauza si pentru a stabili tratamentul care se impune. Poate sa fie vorba chiar despre un accident vascular cerebral, o afectiune foarte grava si care necesita tratarea in regim de urgenta. In cazul in care in afara de amorteala la nivelul membrelor inferioare simtiti amorteala inclusiv la nivelul fetei, aceasta fiind insotita de anumite probleme de vorbire, stare de confuzie, durere de cap, dificultati in a respira si a va deplasa, trebuie sa va consulte urgent un medic.
Tratament pentru amorteala picioarelor
Pentru ca tratamentul pentru amorteala picioarelor sa fie unul eficient, este esential ca diagnosticul sa fie cat mai precis iar afectiunea care genereaza amorteala sa fie identificata si tratata corespunzator. Daca nervii periferici nu sunt morti, ei au capacitatea de a se regenera. Cea mai sigura modalitate de a scapa de amorteala piciorului este de a trata cauza care sta la baza simptomelor.
Exista chiar si situatii unde poate fi necesara o interventie terapeutica reparatorie chirurgicala, atunci cand vine vorba despre pacienti care sufera din cauza spondilozei cervicale, a herniei de disc sau a sindromului de tunel carpian.
Tratament medicamentos pentru amorteala picioarelor
Atunci cand un pacient sufera pe termen lung din cauza amortelii care persista la nivelul picioarelor, medicul poate sa recomande mai multe variante de tratament medicamentos. Pentru a trata fibromialgia poate prescrie anumite antidepresive, iar pentru pacientii cu scleroza multipla poate sugera tratament cu corticosteroizi (pentru a calma inflamatia cronica si amorteala). In cazul pacientilor cu fibromialgie, scleroza multipla sau neuropatie diabetica, medicul poate prescrie anumite medicamente care sa blocheze sau sa modifice semnalele pe care le transmit nervii.
Pentru persoanele care sufera din cauza diabetului este foarte important ca nivelul glicemic sa fie reglat folosindu-se atat de medicatie cat si de dieta. In caz contrar, furnicaturile si amortelile vor fi insotite de parestezii, ceea ce poate favoriza pierderea sensibilitatii dureroase la nivelul membrelor inferioare. In aceasta situatie, pacientii s-ar putea rani fara ca macar sa-si de aseama.
In afara tratamentului medicamentos, conteaza foarte mult stilul de viata pe care il adoptam. Este esential sa avem parte de o alimentatie variata si sanatoasa, dar si sa renuntam la alcool, tutun sau alte substante toxice. De asemenea, un rol foarte important il au exercitiile fizice – nu grele si obositoare, ci doar pentru a ne mentine in forma.
Trebuie de asemenea mentionat faptul ca exista si medicamente care pot sa cauzeze amorteala picioarelor. Exista posibilitatea ca neuropatia sa fie un efect advers al administrarii unor medicamente care trateaza mai multe afectiuni, ca de exemplu cele impotriva cancerului, anticonvulsivante, cele pentru afectiuni ale inimii sau pentru hipertensiune arteriala.