Ingrijirea piciorului diabetic: Produse esentiale pentru tratament si preventie
In Romania diabetul zaharat afecteaza peste 1,5 milioane de persoane, conform datelor recente. Ce trebuie sa inteleaga populatia legat de aceasta afectiune cronica este ca diabetul nu presupune doar modificarile valorilor glicemiei, ci este o afectiune care, netinuta sub control conform recomandarilor medicului diabetolog, poate duce la complicatii, ce se vor manifesta inclusiv la nivelul picioarelor, respectiv la piciorul diabetic.
Ce este piciorul diabetic
Piciorul diabetic este una din complicatiile diabetului si este o afectiune care in timp duce la infectii grave, rani care se vindeca extrem de greu sau nu se mai vindeca, iar in cazurile grave se ajunge la amputare. Piciorul diabetic are un impact major asupra stilului de viata al pacientilor cu diabet: acestia se confrunta cu durere constanta, mobilitate redusa, dependenta de ajutorul altor persoane si izolare sociala.
De ce este importanta ingrijirea piciorului diabetic?
Ingrijirea piciorului diabetic este extrem de importanta pentru persoanele cu diabet: nivelurile ridicate de zahar din sange afecteaza circulatia si terminatiile nervoase de la nivelul picioarelor. Acesti factori duc la complicatii precum infectii, ulcere si amputari. Pentru a evita aceste lucruri ingrijirea piciorului diabetic trebuie privita ca o necesitate si trebuie adoptata in rutina zilnica de catre pacient.
Este recomandat ca pacientii cu diabet sa nu astepte aparitia durerilor sau primele leziuni pentru a incepe integrarea procesului de ingrijire al piciorului diabetic.
Semne de alarma in vederea recunoasterii piciorului diabetic
Daca pacientul cu diabet nu a avut in vedere importanta ingrijirii piciorului diabetic se va confrunta la un moment dat cu semne precum:
- Roseata sau umflaturi inexplicabile;
- Miros neplacut;
- Secretii sau puroi;
- Piele rece sau albastra;
- Amorteala persistenta.
Oricare din aceste semne este un semnal de alarma pentru pacient; poate indica o complicatie grava, iar recomandarea principala este ca pacientul sa apeleze la medic cat mai repede. In oricare din aceste situatii extreme ingrijirea piciorului diabetic la domiciliu nu este o optiune care sa icontribuie la imbunatatirea starii pacientului pe termen lung.
Pasii de baza in ingrijirea piciorului diabetic
Ingrijirea piciorului diabetic trebuie sa devina o rutina zilnica, iar pentru a fi realizata corespunzator pacientul are de urmat cativa pasi:
- Inspectarea picioarelor zilnic: se vor examina talpile, degetele si spatiile dintre degete. Se cauta semne de roseata, umflaturi, bataturi, semne de infectie sau taieturi. Ranile oricat de mici si nesemnificative ar parea pot duce la complicatii daca nu sunt ingrijite corespunzator.
- Igiena zilnica a picioarelor: se vor spala cu apa calduta si cu sapun. Uscarea se face cu grija si se acorda atentie sporita spatiului dintre degete in vederea prevenirii dezvoltarii ciupercilor.
- Se va hidrata pielea picioarelor: acest pas este important pentru a preveni uscarea pielii, factor ce duce la aparitia crapaturilor sau altfel spus la aparitia “portilor” de intrare pentru bacterii. La farmacii se pot solicita creme emoliente speciale pentru ingrijirea piciorului diabetic.
- Taierea corecta a unghiilor este un alt pas important in ingrijirea piciorului diabetic. Acest pas consta in taierea unghiilor drept pentru a preveni unghiile incarnate. Daca acest pas nu poate fi realizat corect de catre pacient se poate solicita ajutorul unui specialist podiatru.
- Alegerea de incaltaminte adecvata este esentiala in ingrijirea piciorului diabetic. Se aleg pantofi comozi, fara cusaturi sau intarituri care pot provoca frecare. Si nu in ultimul rand se va evita mersul descult chiar si in casa.
- Se va acorda o atentie sporita ingrijirii piciorului diabetic in anotimpul cald din cauza nivelului de transpiratie si a gradului de expunere al ranilor. Picioarele se vor spala de doua ori pe zi si nu se va merge fara incaltaminte.
Produse esentiale pentru ingrijirea piciorului diabetic
Eficienta ingrijirii piciorului diabetic este sustinuta si de utilizarea produselor special formulate in vederea prevenirii uscarii pielii, protejarii impotriva infectiilor si sprijinirii procesului de vindecare al leziunilor.
Folosirea cu regularitate a produselor cu rol in ingrijirea piciorului diabetic face diferenta intre o piele sanatoasa si o piele predispusa la a dezvolta complicatii.
Produsele pe care le pot achizitiona din farmacii pacientii pentru ingrijirea piciorului diabetic sunt:
- Creme hidratante cu formule special gandite pentru ingrijirea piciorului diabetic: contin uree, acid salicilic sau alte ingrediente cu rol in mentinerea elasticitatii pielii si prevenirea uscarii excesive;
- Geluri antiseptice si spray-uri antibacteriene: sunt recomandate pentru prevenirea infectiilor. Se aplica pe rani mici sau zone iritate;
- Sosete speciale pentru persoanele cu diabet: sunt sosete fara cusaturi, confectionate din materiale care permit aerisirea corecta a piciorului si nu strang glezna, aspect important pentru optimizarea circulatiei in zona picioarelor;
- Incaltaminte ortopedica pentru persoanele cu diabet: in ingrijirea piciorului diabetic pantofii sunt un element esential pentru o calitatea a vietii bune a pacientului. Incaltamintea ortopedica creata pentru diabetici previne formarea ranilor si ofera piciorului suport adecvat;
- Seturi pentru pedichiura diabetic-friendly: aceste seturi contin instrumente speciale, sterile, usor de utilizat pentru taierea unghiilor si pentru ingrijirea pielii picioarelor in siguranta.
Alimentatia in ingrijirea piciorului diabetic
Respectarea recomandarilor alimentare contribuie la mentinerea valorilor normale ale glicemiei, ceea ce va reduce semnificativ riscurile aparitiei complicatiilor de la nivelul picioarelor. Se vor consuma alimente bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si vitamine (B si C) pentru sustinerea sanatatii nervilor si vaselor de sange.
Preventie inainte de ingrijirea piciorului diabetic
Pacientii cu diabet pot face infectii care pot avea o evolutie nefavorabila rapida, ceea ce face ca preventia sa devina cel mai important aspect in ingrijirea piciorului diabetic. In preventie se recomanda:
- Evitarea utilizarii obiectelor ascutite pentru taierea bataturilor;
- Evitarea aplicarii diferitor tratamente sau plasturi fara a se discuta cu medicul inainte;
- Consultatii regulate la podiatru;
- Evitarea fumatului deoarece reduce circulatia la nivelul membrelor inferioare.
Alimentatia si rutina de ingrijire a piciorului diabetic sunt esentiale pentru mentinerea unei calitati bune a vietii pacientilor cu diabet.