Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Descopera cum iti poti masura tensiunea arteriala acasa

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 5 aprilie 2019
Insa pentru a masura valorile tensiunii arteriale si pentru a identifica o eventuala hipertensiune sau hipotensiune arteriala avem nevoie de un aparat special numit tensiometru. Tensiometrele au evoluat de-a lungul timpului si au devenit din ce in ce mai usor de folosit, astfel incat orice persoana sa-si poata masura singura tensiunea articulara. Cand va masurati tensiunea arteriala acasa, nu uitati sa respectati pasii recomandati de medic, pentru a nu interveni erorile de masurare si nu uitati sa notati valorile fiecarei masuratori pentru a avea un grafic al  cresterii sau scaderii tensiunii.

In plus, exista cateva conditii ce pot influenta valorile tensiunii arteriale precum: activitatea fizica, stresul, fumatul, schimbarea brusca de temperatura sau consumul de cafea. De aceea, pentru a masura corect valoarea tensiunii trebuie sa tineti cont de aceste conditii.

Ce sa nu faci inainte de masurarea tensiunii arteriale:

Cu 30 de minute inaintea folosirii tensiometrului este foarte important sa nu consumati cafea, alcool si sa nu fumati. Totodata este indicata urinarea inainte de masurarea tensiunii arteriale. Cel mai important lucru in masurarea valorii tensiunii arteriale este respectarea indicatiilor medicului.

Folosirea tensiometrului

Atunci cand v-ati hotarat sa va masurati tensiunea arteriala asezati-va pe un scaun si adoptati o pozitie relaxanta, cu picioarele intinse, nicidecum incrucisate. Sprijiniti mana de manerul scaunului astfel incat aceasta sa fie cat mai relaxata. Asezati manseta pe mana si pompati aer pana la oprirea flusului sangvin in artera bratului. In timpul eliberarii aerului din manseta, tensiometrul afiseaza valorile tensiunii arteriale. In cazul in care valorile tensiunii arteriale scad sau cresc peste limitele normale, este necesara consultarea medicului.