Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Durerile de coloana

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 19 aprilie 2018 Ultima actualizare: 6 septembrie 2018
Sfatul medicului_activitatea fizica in cazul persoanelor cu diabetIn cazul in care va confruntati cu aceasta problema, care nu cedeaza in cateva zile, atunci este nevoie sa mergeti la un medic reumatolog. In spatele durerilor de coloana se pot ascunde numeroase afectiuni cu repercusiuni neplacute pe termen lung.

Notiuni despre anatomia coloanei vertebrale

Coloana vertebrala este impartita in mai multe regiuni. In functie de localizarea durerii, putem sa ne dam seama ce regiune este afectata si care sunt posibilele cauze. Coloana cervicala este localizata la nivelul gatului si este formata din 7 vertebre. Coloana toracala cuprinde umerii si partea posterioara a trunchiului. Aceasta este formata din 12 vertebre. Coloana lombara este localizata la nivelul mijlocului si cuprinde 5 vertebre. Zona coloanei sacro-coccigiene este localizata in portiunea inferioara a spatelui (coloana sacrala cuprinde 5 vertebre, iar zona coccigiana 4 sau 5 vertebre).

Durerile cervicale

Durerea de coloana cervicala este localizata in zona posterioara a gatului si poate sa apara de regula in urma unor miscari bruste, dupa diverse traumatisme sau secundar pozitiilor vicioase. In cazul in care durerea de ceafa apare brusc, atunci discutam despre durere cervicala acuta, care se datoreaza cel mai probabil miscarilor bruste si traumatismelor secundar lezarii ligamentelor, deplasarea vertebrelor si spasmului muscular. De asemenea, vorbitul la telefon sau tastatul in timpul mersului vor mentine o pozitie normala (flectata) a coloanei cervicale, motiv pentru care poate sa apara la acest nivel durerea. Si, nu in ultimul rand, inflamatia la acest nivel poate sa fie o cauza a sindromului algiccronic.

Durerea toracala

Durerea surda, cronica sau cea acutare simtita ca un junghi cu localizare intre umeri se datoreaza cel mai probabil unei patologii ce tine de coloana toracala. Traumatismele, bolile degenerative, miscarile bruste si pozitiile vicioase sunt si eler aspunzatoare de aparitia durerilor la acest nivel. De asemenea, persoanele care ridica greutati pot sa se planga de durere acuta sau cronica la nivelul coloanei toracale. O alta posibila cauza de durere localizata intre umeri este hernia de disc cu diverse localizari.Deformarile scheletice (scolioza sau cifoza) sunt si ele implicate in aparitia durerilor de spate.

Durerea lombara

Durerea de coloana lombara sau de sale cum se mai numeste popular, este o acuza frecventa si o importanta cauza de prezentare la medic. Osteoporoza si tasarea vertebrala pot sa constituie cauze de durere lombara. De asemenea, bolile inflamatorii pot sa afecteze atat coloana vertebrala lombara, dar si pe cea sacroiliaca ducand la aparitia durerii cu caracter inflamator la acest nivel. Aceasta este caracterizata de aparitia durerii dupa repaus (de regula noaptea si dimineata) si ameliorarea acesteia pe parcursul zilei.