Intindere musculara – simptome, cauze, tratament

Intinderea musculara este caracterizata de o leziune musculara sau a tendoanelor, care, din cauza suprasolicitarii, duce la ruperea sau fisurarea fibrelor musculare. Intinderile musculare mai sunt denumite si spasme musculare sau crampe. Acestea pot aparea in timpul activitatilor fizice precum alergatul, cataratul si la suprasolicitarea bratelor sau a picioarelor. In afara de faptul ca poate sa apara in timpul efectuarii unor exercitii sportive sau in timpul antrenamentelor, o intindere musculara poate sa fie generata si de o impiedicare sau de calcatul necorespunzator. Este posibil ca durerile provocate de o intindere musculara sa nu fie neaparat foarte intense, insa nu este recomandat sa ignorati aceasta problema si sa mergeti cat mai curand la un consult medical de specialitate pentru a evita eventualele complicatii.

CUPRINS:

Simptome intindere musculara
Cauze intindere musculara
Tratament intindere musculara
Intindere musculara – preventie

Intindere musculara poate sa apara la nivelul oricarui muschi, insa este o problema localizata mai adesea in partea de jos a spatelui, la nivelul umerilor, al gatului sau al tendonului popliteu – muschiul care pozitionat in partea din spate a coapsei. In afara de durerile pe care le provoaca, intinderea musculara poate ajunge sa limiteze miscarea din cadrul grupului muscular care este afectat. In cazul in care ati suferit o intindere musculara usoara sau moderata, este bine sa stiti ca nu exista motive majore de ingrijorare si ca va puteti trata eficient chiar la domiciliu. In cazul in care ati suferit o intindere musculara severa sau o ruptura, va fi nevoie sa urmati un tratament recomandat de catre un medic specialist.

Simptome intindere musculara

Intinderea musculara poate fi acuta, cand apare ca urmare a unui traumatism sau in urma suprasolicitarii muschiului, si cronica, atunci cand apare in urma suprasolicitarii prelungite a aceluiasi muschi. Principalele simptome sunt durerea brusca, prezenta durerii la palpare, tumefierea, aparitia unei vanatai locale cat si a unui hematom. In situatia in care are loc o intindere musculara, gradul de miscare devine limitat si zona respectiva se inflameaza. De asemenea, persoana afectata va resimti slabiciune, spasme musculare si senzatie de rigiditate.

La pacientii care au suferit intinderi usoare, muschiul rupt poate fi perceput ca usor rigid. Cu toate acestea, este inca suficient de flexibil pentru a il putea folosi. In situatia in care intinderea musculara este una severa, inseamna ca avem de-a face cu o ruptura musculara partiala sau chiar cu una totala. In astfel de cazuri, durerile pot fi destul de puternice iar capacitatea de miscare poate ajunge sa fie foarte limitata. De cele mai multe ori, simptomele dispar dupa numai cateva zile daca intinderea musculara a fost unoa usoara sau moderata. In situatia pacientilor cu intindere musculara severa, perioada de timp necesara pentru vindecare completa poate sa dureze chiar si cateva luni.

Cauze intindere musculara

Leziunile musculare nu sunt specifice doar sportivilor, acestea pot aparea chiar si in timpul efectuarii activitatilor fizice de zi cu zi. In general, leziunile musculare apar pe fondul oboselii si a suprasolicitarii muschiului.

Este adevarat ca sporturile precum rugby-ul, fotbalul american sau boxul, prezinta un risc mai crescut de aparitie a leziunilor musculare. Cu toate acestea, asa cum am amintit, leziunile musculare pot aparea si in afara antrenamentului fizic, acestea fiind denumite ocupationale. Poate fi vorba despre adoptarea unei pozitii gresite a gatului, a umerilor sau a spatelui, pentru perioade lungi de timp. In situatia in care muschiul se rupe brusc, avem de-a face cu intindere musculara acuta. De cele mai multe ori, acest tip de ruptura poate sa apara ca o consecinta a unor traumatisme sau a unor leziuni.

Una dintre principalele cauze ale aparitiei intinderilor musculare o constituie incalzirea inadecvata a corpului inainte de efectuarea unor activitati fizice intense. O alta cauza a intinderilor musculare este si gradul scazut de flexibilitate a unora dintre persoane. De asemenea, poate sa fie de vina oboseala sau surmenajul. Cu cat exercitiile fizice pe care le folositi pentru a fi in forma sunt mai putin eficiente, cu atat creste si riscul de intindere musculara. Este foarte important de avut in vedere faptul ca intindere musculara poate sa apara si din cauza banalului mers pe jos, nu numai in urma efectuarii unor exercitii dificile si a unor antrenamente extenuante.

Tratament intindere musculara

In tratarea intinderilor musculare este necesara consultarea unui medic specialist. Tratamentul cuprinde patru pasi. Primul este repausul, al doilea aplicarea compreselor reci sau a unor pungi cu gheata infasurate intr-un prosop pentru a reduce edemul prin restrictionarea fluxului de sange la locul leziunii. Urmeaza pasul trei, compresia locala, si pasul patru, ridicarea membrului afectat pentru a opri sangele de la stagnare. Pe langa aceste patru etape, medicul va va recomanda administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene pentru a opri durerea si inflamatia.

Majoritatea intinderilor musculare pot fi tratate fara complicatii la domiciliul pacientiului, dar este important sa tineti cont si ca muschiul nu trebuie sa fie odihnit prea mult timp, pentru a nu se ajunge la slabiciune sau rigiditate. De asemenea, atunci cand va reluati activitatea normala, este important sa nu uitati de exercitiile de incalzire de dinainte de antrenament sau de efectuarea unor activitati solicitante din punct de vedere fizic.

Intindere musculara – preventie

Puteti preveni aparitia intinderilor musculare daca aveti grija sa evitati anumiti factori de risc. In afara de incalzirea obligatorie de dinainte de efort fizic, este bine sa acordati atentie si echipamentului folosit. Se recomanda cel cu proprietati compresive, care ofera sustinere sistemului muscular.

Este indicat sa evitati miscarile bruste si sa va alegeti pantofi sport de calitate. Alergati pe pamant sau pe iarba in loc de asfalt, pe suprafete fara denivelari. Protejati-va articulatiile cu bandaje elastice si incercati s anu stati la birou prea mult timp in aceeasi pozitie.