Insuficienta aortica
Data publicării: 2 octombrie 2017
Ultima actualizare:
12 noiembrie 2018
Insuficienta aortica este mai exact o vulvopatie declansata de multiple cauze ce au ca rezultat final inchiderea incompleta a valvelor aortice, cea care permite sangelui oxigenat din ventriculul stang sa se duca prin aorta in intreg organismul.
Insuficienta aortica poate fi de doua feluri : acuta si cronica.
Simptome insuficienta aortica
Persoanele care sufera de insuficienta aortica moderata pot descoperi boala chiar si dupa ani de zile, deoarece, de regula, aceasta este bine tolerata. In schimb, la persoanele cu insuficienta aortica severa simptomele apar imediat sau la scurt timp de la aparitia acesteia.
Principalele cauze ale insuficientei aortice sunt oboseala, dispneea la efort, dispneea nocturna, durerea toracica , palpitatiile si chiar scaderea fluxului de sange in arterele coronare.
Cauze insuficienta aortica
Aceasta afectiune poate fi provocata de modificari ale valvelor, modificari ale aortei cat si de modificari ale valvelor insa de cele mai multe ori cauza acestea o reprezinta afectarea valvelor aortice. Modificarea acestora se face odata cu aparitia reumatismului articular acut si a endocarditei infectioase, care produce vegetatii si disfunctii vasculare care duc la insuficienta aortica acuta, insa valva aortica bicuspida ramane cea mai frecventa anomalie congenitala.
Insuficienta aortica cauzeaza o crestere a volumului de sange din ventriculul stang care duce la suprasolicitarea si marimea acestuia in volum, apare defectarea ventriculului stang si cresterea presiunii sangelui in circulatia pulmonara.
Tratament insuficienta aortica
Insuficienta aortica poate fi tratata cu ajutorul tratamentului medicamentos dar se poate apela si la cel chirurgical. Tratamentul medicamentos are rolul de a ameliora simptomele si de a impiedica evolutia bolii, pe cand, cel chirurgical presupune inlocuirea valvei aortice cu o proteza. Tratamentul chirurgical este destinat pacientilor cu insuficienta aortica severa.