Interventia chirurgicala ortopedica in cazul fumatorilor
Indiferent de modul in care este fumat, tutunul este periculos pentru sanatatea noastra. Nu exista substante sigure in produsele din tutun, de la gudron si acetona la benzen si monoxid de carbon. Substantele inhalate in timp ce fumam nu afecteaza numai plamanii, ci intregul organism.
Tigarile contin aproximativ 600 de ingrediente, iar atunci cand ne aprindem o tigara acestea genereaza mai mult de 7000 de substante chimice, dintre care multe sunt periculoase pentru corpul nostru, iar cel putin 70 contribuie la aparitia a diferite tipuri de cancer.
Pe langa faptul ca cei care fumeaza au risc mai mare de a dezvolta bursita sau tendinita si au risc mai mare de osteoporoza, acestia prezinta si un risc ridicat pentru complicatii in timpul si dupa orice interventie chirurgicala, iar interventiile ortopedice nu fac exceptie.
Exista numeroase studii clinice care au demonstrat ca fumatorii au o rata mai mare de complicatii dupa interventii chirurgicale ortopedice in comparatie cu pacientii care nu fumeaza. Fumatul inhiba mineralizarea osoasa, incetinind recuperarea dupa operatie, ultimele studii demonstrand ca dupa fracturi ale oaselor piciorului fumatorii au avut o perioada de recuperare cu 60% mai lunga decat nefumatorii.
Dupa operatie, corpul nostru are nevoie de un aport bun de oxigen pentru a se vindeca, iar nicotina reduce diametrul vaselor de sange, astfel interferand cu vindecarea oaselor.
Fumatul creste riscul de tromboza a vaselor de sange, iar daca un cheag de sange format la picior se deplaseaza, poate provoca accident vascular cerebral, infarct miocardic sau embolie pulmonara.
Neutrofilele sunt o categorie de celule care combat infectiile, iar fumatul afecteaza aceste celule, ceea ce va dubla riscul de a dezvolta o infectie postoperator daca sunteti fumator.
Substantele chimice care se gasesc in tigari pot sa creasca inflamatia in corp, iar dupa o interventie chirurgicala aceasta poate sa cauzeze durere mai multa decat la nefumatori.
In continuare vom detalia efectele date de fumat in cateva tipuri de interventii ortopedice specifice.
Intreventia de fuziune vertebrala este utila in tratamentul afectiunilor discale ale coloanei vertebrale. Denumita si artrodeza, aceasta interventie ortopedica poate fi efectuata la nivel cervical, toracal sau lombar, iar recuperarea dureaza luni de zile. Dupa cum am mentionat, fumatul interfera cu procesele de vindecare, iar in cazul fumatorilor rata de succes a fost semnificativ mai mica. In plus, recuperarea postoperatorie in cazul succesului operator a fost mai lunga la fumatori.
Artroplastia (de genunchi sau sold) este o procedura in care articulatia afectata este inlocuita cu o articulatie artificiala. Fumatorii care au suferit o astfel de interventie au avut incidenta mai mare a infectiilor postoperatorii, dar si de nereusita a operatiei in comparatie cu nefumatorii.
Coafa rotatorie reprezinta o colectie de muschi si tendoane care acopera capul humerusului. Cea mai comuna afectare a acestei zone este ruptura tendonului supraspinos, iar interventia chirurgicala in acest caz se face artroscopic, scopul fiind reinsertia acestui tendon. S-a dovedit ca fumatorii au avut dureri mai mari postoperator, rata infectiilor a fost mai mare, iar vindecarea a fost mai lenta (in unele cazuri fiind necesara reinterventia).
Ligamentul incrucisat anterior este unul dintre cele patru mari ligamente ale genunchiului, iar in cazul rupturii acestuia (dupa accidentari severe) este indicata ligamentoplastia efectuata artroscopic. Fumatul a crescut riscul de complicatii postoperatorii (infectii, tromboza venoasa profunda si trombembolism pulmonar), dar a si scazut sansele de recuperare completa dupa operatie.
Multi dintre noi stim ca fumatul aduce un risc mare de a dezvolta diferite tipuri de cancer si boli cardiovasculare, insa efectele daunatoare asupra sistemului osteoarticular sunt mai putin cunoscute. Renuntarea la fumat, chiar si numai pentru o perioada scurta de timp, inainte si dupa o interventie chirurgicala in sfera ortopedica, poate creste sansele de reusita a operatiei, poate scurta perioada de recuperare si riscul de aparitie a complicatiilor.