Optiuni de tratament pentru ciuperca piciorului
„Ciuperca piciorului” mai este denumita si „micoza piciorului” sau „piciorul atletului”, fiind una dintre afectiunile comune ale pielii si care poate ajunge sa afecteze pe oricine, indiferent de varsta. De cele mai multe ori, aceasta problema apare din cauza fungilor care traiesc in medii calde si umede – asa cum este de exemplu in salile de sport sau in interiorul incaltamintei. Atunci cand apare ciuperca piciorului, persoanele afectate se pot confrunta cu anumite simptome neplacute. Poate sa fie vorba atat despre mancarime, cat si despre roseata si descuamare. Vestea buna este ca pe piata exista mai multe optiuni de tratament dintre care puteti alege pentru a scapa de ciuperca piciorului.
Avem de-a face cu o afectiune ce provoaca disconfort, dar care se poate vindeca urmand tratamentul adecvat si respectand masurile de preventie care vizeaza recurenta problemei. Inainte de a alege o alternativa sau alta pentru a trata ciuperca piciorului, este indicat sa mergeti la un consult medical dermatologic pentru a va asigura ca beneficiati de o evaluare corecta a situatiei si de un diagnostic precis. In urma evaluarii si a diagnosticarii, medicul va poate sfatui si va poate prescrie un tratament personalizat, adaptat starii dumneavoastra de sanatate si stadiului de evolutie a afectiunii.
Mentineti o igiena riguroasa a picioarelor
In cazul in care aveti ciuperca piciorului, una dintre masurile cele mai importante pe care trebuie sa le aveti in vedere este aceea de a mentine o igiena extrem de riguroasa a picioarelor. O atentie sporita in acest sens presupune inclusiv spalarea zilnica a picioarelor cu apa calda si cu sapun. De asemenea, este foarte important sa le uscati cat de bine puteti, insistand in spatiul dintre degete. Dupa ce va spalati picioarele este recomandat sa folositi un prosop curat sau un uscator cu aer rece pentru operatiunea de uscare a acestora. Luand in calcul faptul ca ciuperca piciorului se dezvolta cel mai bine atunci cand gaseste un mediu umed, este esential sa tineti cont de indicatiile enumerate anterior.
Folositi medicamente antifungice topice
In cele mai multe dintre situatii, se poate scapa cu succes de ciuperca piciorului prin utilizarea de medicamente antifungice. Puteti cumpara aceste medicamente fara a avea nevoie de prescriptie din partea unui specialist, indiferent ca le gasiti sub forma de spray, crema sau unguent. Este vorba despre produse care contin anumite substante active, ca de exemplu miconazol, clotrimazol sau terbinafina, toate acestea ajutand eficient la combaterea fungilor care au provocat infectia. Pentru a va asigura ca obtineti rezultatele cele mai bune, este important sa aplicati aceste produse conform instructiunilor producatorului si sa continuati tratamentul pentru toata perioada recomandata. Chiar daca observati o ameliorare a simptomelor, este important sa nu va opriti din tratament pentru a preveni pe cat posibil o recurenta a infectiei.
Schimbati sosetele si incaltamintea
Atunci cand urmati tratamentul pentru ciuperca piciorului este foarte important sa aveti in vedere atat schimbarea sosetelor cat si a incaltamintei pe care le purtati in fiecare zi. De asemenea, este recomandat sa acordati atentie si tipului de incaltaminte, pentru ca nu trebuie sa stranga piciorul ci sa fie deschisa si sa ii permita sa „respire”. Este indicat sa purtati exclusiv sosete din bumbac, pentru ca cele confectionate din materiale sintetice pot sa mentina picioarele umede si sa favorizeze in acest fel dezvoltarea ciupercii.
Baile de picioare cu bicarbonat de sodiu
Pentru a trata ciuperca piciorului, una dintre alternativele pe care le aveti la indemana este aceea de a face bai de picioare cu bicarbonat de sodiu. Procedeul este unul simplu, care presupune adaugarea a doua sau trei linguri de bicarbonat de sodiu intr-un lighean cu apa calda si inmuierea picioarelor in solutia respectiva pentru aproximativ un sfert de ora – 20 de minute. Efectul bicarbonatului de sodiu este acela de reducere a mancarimilor provocate de ciuperca piciorului, favorizand in acelasi timp si echilibrarea pH – ului pielii pentru a genera un mediu in care fungii sa nu se poata dezvolta la fel de usor.
Folositi medicamente antifungice orale
In situatia in care ciuperca piciorului se manifesta cu un caracter sever, sau in cazul in care medicamentele topice nu s-au dovedit a fi eficiente, se poate ca medicul specialist sa va prescrie medicamente antifungice orale – asa cum este terbinafina sau itraconazolul. Este important sa aveti in vedere insa si ca acest tip de medicamente, desi va ajuta sa tratati ciuperca piciorului, pot sa provoace unele efecte secundare si sa aveti nevoie de supraveghere medicala. Este recomandat sa discutati cu medicul inainte de administrarea medicamentelor antifungice orale, pentru a va asigura ca ati inteles atat avantajele cat si dezavantajele pe care le prezinta acestea.
Masuri care pot preveni reaparitia ciupercii piciorului
Odata ce ati incheiat cu succes tratamentul pentru ciuperca piciorului, este esential sa aveti in vedere si cateva masuri care sa va ajute sa preveniti recurenta acestei probleme. Una dintre aceste masuri este aceea de a mentine in continuare o igiena atenta a picioarelor, spalandu-le si uscandu-le foarte bine in fiecare zi. De asemenea, trebuie sa continuati sa purtati incaltaminte care sa nu fie prea stransa si care sa permita circulatia aerului pentru a evita formarea unui mediu umed – propice pentru ciuperca piciorului.
Este obligatoriu sa va schimbati zilnic sosetele si sa le spalati regulat, iar pentru a va mentine picioarele uscate si pentru a inhiba dezvoltarea ciupercii, puteti sa folositi pudra de talc pentru bebelusi. O alta recomandare este si aceea de a evita pe cat posibil mediile si factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni comune a pielii.