Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
Picior tal valg - cauze si metode de tratament

Picior tal valg - cauze si metode de tratament

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 29 aprilie 2024 Ultima actualizare: 7 mai 2024

Printre problemele ortopedice cu care se pot confrunta copiii inca de la nastere se numara si afectiunea cunoscuta ca picior tal valg sau talus valgus, care afecteaza functiile motorii ale piciorului.

Piciorul tal valg este o afectiune in care talusul (osul scurt din partea superioara a piciorului, care, impreuna cu tibia si fibula, formeaza articulatia gleznei) este deviat, fata de pozitia normala, acest lucru ducand la alinierea incorecta a piciorului si la hiperflexie dorsala a labei piciorului (indoirea exagerata a labei piciorului in sus - poate atinge fata antero-laterala a gambei).

Picior tal valg - cauze si factori de risc

Cauzele ce stau la baza formarii piciorului tal valg sunt:

  1. Pozitia intrauterina deta de:
  2. Greutatea mare a fatului;
  3. Sarcina multipla, care limiteaza spatiul disponibil fiecarui fat;
  4. Membre pelvine in extensie;
  5. Afectiuni precum oligohidraminos- cantitate insuficienta de lichid amniotic in raport cu stadiul de evolutie a sarcinii.

In cazul copiilor mai mari sau al adultilor cauzele ce pot duce la dezvoltarea piciorului tal valg sunt:

  • slabiciunea muschilor si a ligamentelor- poate fi rezultatul unei slabiciuni musculare dobandite, din lipsa de efort fizic sustinut sau ca urmare a unei posturi incorecte sau poate fi determinata de factori congenitali;
  • afectiuni neuromusculare- de exemplu paralizie cerebrala, poliomielita sau distrofia musculara pot determina slabirea ligamentelor si a musculaturii, factori favorizanti dezvoltarii piciorului tal valg;
  • traumatisme sau leziuni anterioare - fracturile sau leziunile de la nivelul glezneipot duce la alinierea incorecta a oazelor si pot favoriza dezvoltarea piciorului tal valg;
  • factori de mediu - purtarea de incaltaminte inadecvata;
  • perioadele de crestere - in perioada puseelor de crestere sistemul musculo-scheletic este mai predispus deformarilor.

Factorii de risc ce duc la dezvoltarea piciorului tal valg sunt:

  1. Factorii genetici - anumite anomalii genetice pot determina formarea si pozitionarea incorecte ale talusului;
  2. Factorii mecanici- traumatisme aparute la momentul nasterii, de exemplu pozitionarea pentru expulzie cu fundul sau cu picioarele inainte.

Picior tal valg - manifestari clinice si simptomatologie

Piciorul tal valg se poate observa inca de la nastere, din punct de vedere clinic manifestarea principala fiind hiperflexia dorsala a labei piciorului. Poate fi afectat un membru sau ambele.

O urmare a diagnosticului de picior tal valg in randul copiilor, la varsta mersului, este formarea de picior plat.

In functie de gradul de deformare al piciorului simptomele variaza:

  • Durere sau disconfort la nivelul gleznei/ piciorului, aparute ca urmare a presiunii inegale exercitate asupra articulatiilor;
  • Probleme de echilibru - piciorul tal valg poate da instabilitate, urmata de pierderea echilibrului in timpul activitatilor fizice sau chiar in timpul mersului;
  • Disconfort si dificultate in timpul activitatilor fizice de tip alergare, mers pe jos, sarituri;
  • Uzura talpilor de la incaltaminte in mod inegal- partea interioara a talpii se toceste mai mult in cazul piciorului tal valg;
  • Formarea platfusului sau aplatizarea arcadei piciorului.

Cum se pune diagnosticul de picior tal valg?

Tal valg este o deformare vizibila a piciorului care este asociata si cu alte semne clinice specifice acestei afectiuni: partea din fata a piciorului este ridicata; glezna este in flexie dorsala, calcaiul este deviat, suprafata talpii este plata, piciorul nu este rigid ca in cazul altor afectiuni ale piciorului.

Afectiunea de picior tal valg poate fi asociata cu: piciorul este curbat si mai scurt in locul afectat, osul talusului nu este in pozitia corecta determinand deformarea intregului picior, dezechilibru muscular sau leziuni ale nervilor- observate la copiii mai mari.

Tratament picior tal valg

In prima faza tratamentul piciorului tal valg urmareste restabilirea anatomica si functionala a piciorului.

In functie de gradul de deformare tratamentul este:

  • In deformarile usoare - se apeleaza la kinetoterapie si masaj in zona scobiturii talpii si pe partea interna a gambei, pentru stimularea musculaturii. Masajul se face de 3-4 ori pe zi cate 10-15 minute.
  • In deformarile severe - tratamentul consta in prima faza in corectia cu atele gipsate sau cu orteze de glezna-picior si kinetoterapie pentru obtinerea pozitiei corecte si stabile a piciorului pana la varsta in care copilul va putea sta in picioare.

In cazurile severe in care nu functioneaza corectarea cu aparat gipsat sau orteza se poate interveni chirurgical in vederea pozitionarii corecte a oaselor si ligamentelor sau stabilizarea articulatiei.

Picior tal valg - complicatii si riscuri

Piciorul tal valg se asociaza cu 10- 15% din cazurile cu displazie de sold. De aceea este recomandat ca dupa nastere nou-nascutul sa beneficieze de o consultatie a unui medic ortoped.

Piciorul tal valg poate duce la retractie musculara sau scurtarea muschilor gambei (anteriori si/ sau laterali) factor ce poate duce la blocarea piciorului. In aceasta situatie este esentiala recastigarea pozitiei fiziologie.

Totodata exista riscul ca un picior tal valg sa devina in timp un picior plat, ceea ce poate da disconfort la stat prelungit in picioare, mers pe distante lungi, alergat sau sarit.

Sfaturi pentru preventie

Putem vorbi de preventia piciorului tal valg in cazul copiilor mai mari sau al adultilor. Pentru a preveni piciorul tal valg este importanta:

  • evitarea accidentarilor la nivelul gleznei, piciorului;
  • mentinerea tonifiata a musculaturii picioarelor;
  • purtarea de incaltaminte adecvata atat zi de zi, cat si in cazul practicarii diferitor sporturi ce presupun sarituri si/ sau alergat;
  • mentinerea unei posturi corecte adaptata fiecarei activitati.