Prea mult sport sau prea multa sala strica?
Stim cu totii ca miscarea este vitala. Exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatatea inimii, a oaselor, a starii de spirit si a sanatatii emotionale si multe altele. Si, desi lipsa miscarii este cea mai mare problema pentru majoritatea oamenilor, exercitiile fizice excesive pot fi, de asemenea, o problema. Exercitiile fizice excesive sunt contraproductive si pot fi de fapt periculoase pentru sanatate. Insa cum poti afla daca te fortezi prea mult in ceea ce priveste sportul?
Specialistii recomanda ca adultii sa practice intre 150 si 300 de minute de activitate fizica moderata - sau intre 75 si 150 de minute de activitate fizica aeroba intensa - in fiecare saptamana, dar si antrenamente de forta pentru toate grupele musculare majore cel putin de doua ori pe saptamana.
Trebuie subliniat insa ca nu exista o limita superioara specifica pentru momentul in care beneficiile exercitiilor fizice inceteaza sa existe. In plus, specialistii nu specifica daca exista o limita superioara pentru momentul in care exercitiile fizice intense devin periculoase.
Desi mantra „nu exista castig fara durere” este un factor motivational pentru unii, ea poate fi periculoasa atunci cand este dusa la extrem.
Sportul – moda secolului 21
Este adevarat ca totul a pornit de la ideea ca miscarea ne tine sanatosi, tineri si plini de energie. De aici si pana la moda de a merge la sala a fost doar un pas. Din pacate, a merge la sala nu reprezinta neaparat un avantaj. Antrenamentele care se practica intr-o sala de forta necesita prezenta unui antrenor calificat care sa stie exact cum sa conduca antrenamentul. Putini sunt cei care chiar merg la sala si fac doar ceea ce le este recomandat de catre antrenor. Moda muschilor cat mai evidentiati este, atat pentru barbati, cat si pentru femei, un deziderat. Din pacate, acest ideal nu este insa in conformitate cu ceea este sanatos pentru organism. Impreuna cu mersul la sala, putem aduce in discutie consumul exagerat de suplimente pentru culturism (sau alte substante interzise sportivilor profesionisti) pentru a potenta cresterea rapida a masei musculare – toate acestea avand repercusiuni extrem de grave asupra organismului in timp (inclusiv asupra muschiului inimii – miocardului). Toate aceste lucruri, impreuna cu suprasolicitarea articulatiilor prin ridicarea de greutati, fac ca mersul la sala sa fie de multe ori o faultare a propriului organism.
Semne ale suprasolicitarii: cum iti poti da seama ca te antrenezi prea mult
Excesul de sport este intalnit de obicei la persoanele care trec de la sedentarism la miscare fizica intensa. Nu este neaparat vorba despre nivelul total de exercitii, ci despre cresterea prea rapida a intensitatii acestora.
De la supraantrenament la exercitii fizice compulsive, exista numeroase modalitati prin care poti exagera. Persoanele care fac exercitii fizice excesive tind sa experimenteze semne si simptome similare, cum ar fi:
- Dureri musculare prelungite: durerea musculara dupa un antrenament ar trebui sa dureze trei zile, cel mult patru.
- Raspuns imunitar scazut: excesul de miscare poate provoca imbolnaviri mai dese.
- Accidentari frecvente: accidentarile frecvente sau recurente indica de obicei o problema.
- Oboseala constanta, iritabilitate si energie scazuta: epuizarea poate semnala ca iti fortezi corpul prea mult, prea repede.
- Oboseala la inceputul antrenamentului: oboseala musculara prematura este (de obicei) un semn ca ceva nu este in regula.
- Performanta fizica scazuta: daca nu iti revii dupa un antrenament sau nu faci progrese, acest lucru ar putea fi un semn ca iti fortezi corpul prea mult si prea repede.
- Cresterea ritmului cardiac in repaus: exercitiile fizice frecvente ar trebui sa scada ritmul cardiac in repaus, dar exercitiile fizice excesive pot avea efectul opus. Cresterea ritmului cardiac ar putea fi un semn al unei probleme grave sau al unei modificari de ordin cardiovascular.
- Prioritizarea antrenamentelor mai presus de orice: renuntarea la activitatile sociale sau evitarea acestora pentru a merge la antrenament semnaleaza de obicei o compulsie sau un echilibru nesanatos intre viata profesionala si cea personala.
- Depresie sau anxietate: exercitiile fizice trebuie sa stimuleze starea de spirit, insa excesul de exercitii fizice poate provoca tristete sau letargie. Cei care fac exercitii fizice excesive se pot simti, de asemenea, anxiosi si nervosi la gandul ca pierd un antrenament.
Recomandari pentru o activitate fizica sanatoasa
Specialistii recomanda 30 de minute pe zi de activitate fizica moderata. In acest fel, afectiunile cardiovasculare, diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si dislipidemia vor putea fi evitate. Prin activitate fizica intelegem toate sporturile care iti fac placere, care nu iti produc un disconfort si care sunt de preferat in aer liber. Cu alte cuvinte, nu este nevoie sa petreci doua ore in sala de sport sau pe pista de alergare pentru a te mentine sanatos.
Daca faci sport foarte des si intr-o maniera sustinuta, poti sa te confrunti cu dureri articulare, luxatii, ruperi de fibre musculare, surmenaj si deshidratare. De asemenea, orice activitate sportiva care implica ridicarea greutatilor poate sa afecteze sistemul osos prin aparitia tasarii vertebrale, herniei de disc, dar si afectarea articulatiilor de la nivelul umerilor sau genunchilor.
In concluzie, se recomanda moderatie in ceea ce priveste activitatea sportiva pe care o practici. Daca doresti sa mergi la sala de forta, atunci opteaza pentru un antrenor specializat si, in plus, nu este indicat mergi in fiecare zi, deoarece organismul are nevoie de pauze intre antrenamente pentru a se reface. Nu trebuie sa faci din sport o obsesie, ci un aliat pentru o viata echilibrata si sanatoasa.
Referinte:
https://www.healthline.com/health-news/why-too-much-exercise-can-be-bad-042514
https://www.scienceforsport.com/overtraining-is-too-much-exercise-bad