Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Sindromul Ekbom

Data publicării: 2 octombrie 2017 Ultima actualizare: 10 decembrie 2018
Sindromul Ekbom sau sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune a picioarelor caracterizata prin nevoia de miscare a acestora pentru a opri senzatiile inconfortabile. Desi afecteaza de cele mai multe ori picioarele, sindromul Ekbom poate afecta si bratele.

Simptome Sindromul Ekbom

Simptomele sunt de cele mai multe ori inconfortabile, iritante dar si foarte stresante, acestea incluzand nevoia urgenta de a misca picioarele, senzatia inconfortabila la nivelul membrelor inferioare, tulburari ale somnului cat si miscarile involuntare care apar periodic, pe percursul noptii. Simptomele pot varia de la persoana la persoana asadar, unele persoane pot prezenta senzatie de mancarime sau de current electric.

Cauze Sindromul Ekbom

Majoritatea studiilor vizeaza dopamina ca fiind o cauza a acestei afectiuni. Exista insa si niste factori de risc printre care se numara si deficitul de fier, diabetul, insuficienta renala, boala tiroidiana, boala Parkinson, sarcina, care poate agrava aceasta afectiune, cat si unele medicamente. Nu in ultimul rand amintim si cauzele  genetice deoarece peste 60% dintre cazuri sunt mostenite.

Tratament Sindromul Ekbom

In tratarea acestei afectiuni este necesara consultarea unui medic specialist, respectarea tratamentului medicamentos cat si schimbarea stilului de viata evitand fumatul, alcoolul, cafeaua. In acelasi timp se recomanda stabilirea unui program regulat de exercitii fizice.