Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 300 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Suferi de hernie de disc? Iata 5 pozitii de somn care te ajuta

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 16 mai 2022 Ultima actualizare: 16 mai 2022

Numarul persoanelor care sufera de hernie de disc este in crestere, conform ultimelor studii. Printre factorii de risc pentru aceasta afectiune se numara sedentarismul si obezitatea, asa ca este de asteptat ca stilul de viata modern caracterizat prin munca la birou, lipsa activitatii fizice si adoptarea unei alimentatii incorecte, bogata in grasimi animale, carne si sare sa contribuie la cresterea de la an la an a cazurilor de hernie de disc.

Pe scurt, despre hernia de disc

Prevalenta cea mai mare a herniei de disc se intalneste in cazul persoanelor cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani, iar barbatii sunt de doua ori mai afectati decat femeile. Hernia de disc afecteaza cel mai frecvent zona lombara a coloanei vertebrale, urmata de coloana cervicala.

Discurile intervertebrale (dintre vertebre) sunt alcatuite dintr-un inel fibros, situat la periferie, cu rol de a asigura stabilitatea coloanei, si din nucleul pulpos sau gelatinos, situat in centru, cu rol de a absorbi socurile. In cazul unei hernii de disc, inelul fibros se poate rupe sau fisura, ceea ce va face ca nucleul pulpos sa migreze spre exteriorul discului intervertebral. Daca nucleul va traversa toata grosimea inelului fibros, se va forma hernia de disc.

Hernia de disc reprezinta o cauza frecventa pentru durerile de spate, iar pacientii care sufera de aceasta afectiune descriu adesea un eveniment care precipita aparitia durerii. Durerea cauzata de hernia de disc poate sa iradieze in picior sau in mana (depinzand de localizarea herniei), si poate sa fie insotita de amorteli, furnicaturi si slabiciune musculara.

Peste 80% din cazurile de hernie de disc acuta se rezolva de la sine in 8-12 saptamani fara niciun tratament specific, insa persoanele care prezinta complicatii neurologice sau care nu raspund la tratamentul conservator (antiinflamatoare nonsteroidiene si kinetoterapie) pot necesita interventie chirurgicala.

Pozitii de somn pentru pacientii cu hernie de disc

Daca ati fost diagnosticat cu hernie de disc, trebuie sa stiti ca unele pozitii de dormit pot pune presiune suplimentara asupra coloanei vertebrale si pot sa agraveze durerea, mai ales la trezire. Este important sa mentineti curbura naturala a coloanei, adica sa adoptati o postura care sa alinieze capul, umerii si soldurile.

In continuare va vom prezenta 5 pozitii de somn care va pot ajuta daca suferiti de hernie de disc.

  1. Dormitul pe spate. Aceasta pozitie este cea mai recomandata pozitie de somn, intrucat va ajuta la alinierea corecta a coloanei vertebrale. Exista din pacate destule persoane care nu se simt confortabil in aceasta pozitie. Va sfatuim sa va puneti o perna sub ambii genunchi dupa ce va intindeti pe spate pentru a mari sansele de relaxare a musculaturii din zona spatelui.
  2. Dormitul in pozitia fetala. Aceasta pozitie care presupune ridicarea usoara a genunchilor spre piept este printre cele mai bune pozitii de dormit pentru hernia de disc. Prin ridicarea genunchilor, presiunea pe discurile intervertebrale se va miscora, iar asta poate ameliora durerea.
  3. Dormitul pe partea stanga. Desi aceasta pozitie de somn nu este ideala pentru hernia de disc, este totusi mai buna decat dormitul pe burta. Specialistii recomanda sa va puneti o perna sau o patura subtire intre genunchi. Astfel vor creste sansele de a alinia soldul si coloana si se mentine curbura coloanei vertebrale.
  4. Dormitul pe partea dreapta. Ca si dormitul pe partea stanga, aceasta pozitie poate sa va ajute daca suferiti de hernie de disc, insa mentionam ca unele studii au aratat ca dormitul pe partea dreapta creste riscul de reflux gastroesofagian.
  5. Dormitul pe burta. Desi dormitul pe burta este, in general, cea mai proasta pozitie pentru hernia de disc, unele persoane se simt bine cu ajutorul unei perne subtiri plasata in zona abdomenului. Perna va mai miscora presiunea data de aceasta pozitie asupra coloanei vertebrale.

Indiferent ce pozitie de somn alegeti, tineti minte ca alinierea coloanei vertebrale este foarte importanta pentru hernia de disc. Nu in ultimul rand, va sfatuim sa alegeti o saltea si o perna corespunzatoare.

Perna ideala

Atunci cand alegeti o perna, este important sa luati in calcul confortul si sustinerea pe care aceasta o ofera in timp ce dormiti, mai ales daca suferiti de hernie de disc. Astfel, perna trebuie sa va sprijine capul si gatul si sa ajute la sustinerea coloanei cervicale.

Daca dormiti pe spate, perna ar trebui sa umple complet spatiul dintre gat si saltea.

Daca dormiti pe o parte, va sfatuim sa folositi o perna mai groasa, pentru ca aceasta sa va mentina capul in linie dreapta cu coloana vertebrala.

Daca dormiti pe burta, va trebui sa folositi o perna foarte subtire.

Nu in ultimul rand, mai ales daca suferiti de alergii, va sfatuim sa va schimbati perna la maxim 2 ani si sa spalati fata de perna macar o data pe saptamana, pentru ca pernele pot contine acarieni.

Salteaua ideala

Nu exista o saltea ideala pentru toata lumea, dar trebuie neaparat sa va schimbati salteaua daca aceasta este mai veche de 8-9 ani sau daca atunci cand va asezati pe ea se simt arcurile si daca salteaua are deformari in zona in care dormiti. Tineti cont la cumpararea unei saltele noi ca aceasta trebuie sa va ajute sa va mentineti coloana intr-o pozitie naturala, asadar o saltea foarte ferma nu este o alegere buna daca suferiti de hernie de disc. Sfatul nostru este de a incerca o saltea mai putin ferma sau cu spuma de memorie.