Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Terapia Bowen: ce este si ce afectiuni trateaza

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 21 iulie 2021 Ultima actualizare: 21 iulie 2021

Terapia Bowen (sau tehnica Bowen, cum mai este cunoscuta) are aceasta denumire datorita australianului Thomas Ambrose Bowen. A trait intre 1916 si 1982, nu a avut pregatire medicala, dar a incercat sa fie recunoscut de catre registrul australian al osteopatilor in anul 1981. Specialistii din comisie au considerat ca acesta nu este suficient de calificat pentru titlu, insa o ancheta publica demarata de guvernul australian, cu cativa ani inainte ca Tom Bowen sa moara, a aratat ca el a reusit sa trateze in jur de 13000 de pacienti in fiecare an, rata de succes a vindecarii lor fiind de aproximativ 80 %.

CUPRINS:

Ce este terapia Bowen
Cum functioneaza terapia Bowen
Tipologii de pacienti care pot beneficia de terapia Bowen
Auto-vindecare cu ajutorul terapiei Bowen
Procedura Bowen: concluzii si aspecte importante

Denumirea de „terapia Bowen” a inceput sa fie folosita abia la cativa ani distanta, atunci cand mai multi specialisti osteopati au interpretat-o si au inceput sa o foloseasca pentru a trata pacienti. Tehnica presupune o interventie fizica minima, cu pauze in administrarea tratamentului pentru a pemite „resetarea” organismului. Terapia Bowen implica miscari delicate, in anumite zone exacte ale corpului, oferind timpul necesar organismului pentru a demara procesul natural de vindecare. Din acest motiv, interventia medicala dureaza cel mult o ora in fiecare saptamana, scopul fiind acela de a trimite mesaje corpului pentru reactivarea memoriei celulare, a starii de echilibru si relaxare.

Ce este terapia Bowen

Rezultatele in cazul persoanelor care aleg terapia Bowen pot fi spectaculoase chiar dupa prima sedinta, datorita faptului ca organismul intra in procesul de autovindecare. Este o alternativa de tratament care nu implica manipulare fortata, terapeutul ajutand corpul sa se refaca natural, in ritmul firesc, fara a-l forta sa execute o comanda anume. Terapia Bowen are rolul de a echilibra atat planul mental, cat si cel fizic si emotional al pacientului. Un aspect deloc de neglijat este si acela ca nu apar efecte adverse in urma utilizarii acestui tip de terapie, iar pacientul nu resimte niciun fel de disconfort in timpul procedurii sau dupa efectuarea acesteia.

De cele mai multe ori terapia Bowen accelereaza vindecarea, chiar daca afectiunea este mai veche, pentru ca ajuta corpul sa asimileze substantele active din medicamente, micsorand semnificativ in acelasi timp efectele adverse generate de acestea. Printre afectiunile ale caror manifestari s-a demostrat ca pot fi ameliorate datorita terapiei Bowen se numara inclusiv paralizia cerebrala, distrofia musculara, scleroza multipla, mialgia fibrinoasa, boala Parkinson, paralizia faciala periferica si atacul cerebral.

Cum functioneaza terapia Bowen

In primul rand, persoanele care apeleaza la acest gen de terapie trebuie sa stie la ce sa se astepte si sa nu creada ca tehnica Bowen are legatura cu sedintele de masaj. Pacientul trebuie de asemenea sa inteleaga importanta pauzelor dintre miscarile executate de terapeut, sa evite o atitudine incordata si chiar sa isi dea voie sa adoarma in cazul in care simt astfel. Sedintele se desfasoara in liniste, iar somnul este un efect des intalnit la pacientii tratati prin tehnica Bowen. De asemenea, aparitia senzatiei de somnolenta este un semn ca terapia are efect asupra organismului.

Se recomanda ca pacientul sa bea cate un pahar cu apa, inainte de inceperea sedintei si dupa incheierea acesteia. O alta recomandare este ca terapia Bowen sa nu fie folosita in cazul in care pacientul apeleaza si la alte forme de terapie. De asemenea, inainte si dupa sedinta nu sunt indicate bai foarte reci sau foarte calde. Un alt aspect pozitiv al acestei tehnici este acela ca nu se poate ajunge la supradozaj.

Tipologii de pacienti care pot beneficia de terapia Bowen

Terapia Bowen nu este utila doar persoanelor cu anumite afectiuni, ci si acelora cu o stare buna de sanatate. Organismul uman are o mare capacitate de autovindecare, iar aceasta tehnica ajuta la imbunatatirea si la mentinerea acestei capacitati. Eficienta terapiei Bowen s-a demonstrat in cazul mai multor tipologii de pacienti, de la sportivi sau persoane sedentare pana la femei insarcinate sau persoane cu nevoi educative speciale. De asemenea, aceasta tehnica este utila si pentru pregatirea preoperatorie sau pentru perioada de recuperare postoperatorie, in situatia in care pacientul are anumite traumatisme sau trebuie sa treaca printr-o interventie chirurgicala.  

Terapia Bowen este eficienta si in situatia persoanelor cu probleme scheleto-musculare sau articulare, ca de exemplu in cazul pacientilor cu artroza, artrita, dureri la nivelul umerilor sau dureri de spate. Daca exista dificultati in miscarea gatului sau daca exista dureri musculare, aceasta tehnica poate sa constituie o alternativa de tratament. Pe de alta parte, terapia Bowen a fost folosita cu succes si pentru pacienti cu dezechilibre hormonale, astm, alergii si afectiuni neurologice. Bolile autoimune, afectiunile digestive, oboseala cronica si migrenele se afla, de asemenea, pe lista afectiunilor care pot fi ameliorate datorita utilizarii acestei tehnici de tratament.

Auto-vindecare cu ajutorul terapiei Bowen

Terapia Bowen presupune realizarea de catre terapeut a unor miscari delicate cu degetele, timp de aproximativ o ora, pentru a ajuta corpul sa se relaxeze. Specialistul va atinge anumite puncte pentru a atrage atentia organismului ca trebuie sa foloseasca propriile resurse pentru procesul de vindecare. Miscarile executate de terapeut nu trebuie sa fie nici energice, nici bruste si nici invazive. Din acest motiv poate sa apara uneori confuzia dintre terapia Bowen si masajul de relaxare. Atunci cand specialistul atinge muschii si articulatiile, sistemul nervos incepe sa primeasca anumite semnale si sa le asocieze cu remediile pe care le are inregistrate in memoria celulara. In acest fel, organismul isi da seama ce are de facut in situatia in care pacientul este ranit sau are o inflamatie.

Terapia Bowen nu include intepaturi si nici aplicarea unor substante, fiind bazata exclusiv pe capacitatea organismului de a se autovindeca. Pentru ca fiecare organism reactioneaza diferit, si tratamentul este unul individualizat. Diferentele apar din cauza mostenirii genetice a fiecarui pacient, din cauza memoriei celulare si a puterii sistemului imunitar. Este vorba despre o tehnica utila pentru a trezi simtul de auto – conservare si reflexele corpului uman, pentru a-i restabili echilibrul natural si pentru a-l ajuta sa se concentreze asupra vindecarii afectiunii.

Procedura Bowen: concluzii si aspecte importante

Procedura Bowen este foarte utila in reducerea inflamatiilor si a disconfortului in situatia pacientilor care s-au accidentat la locul de munca sau in timpul practicarii vreunui sport. Este o tehnica folosita in cazul luxatiilor si al entorselor, atunci cand muschii sau articulatiile sunt intepenite, la pacientii cu torticolis si in multe alte situatii. Terapia Bowen favorizeaza reducerea proceselor degenerative si ajuta la recuperarea persoanelor care au suferit accidente vasculare. Este o terapie recomandata oricui, indiferent de varsta sau sex, si trebuie asociata unui stil de viata sanatos. Persoanele care apeleaza la aceasta alternativa de tratament trebuie sa consume suficiente lichide si sa faca miscare in fiecare zi, bineinteles in functie de severitatea afectiunii, de ceea ce implica si permite procesul de recuperare.   

Conform principiilor de baza ale terapiei Bowen, organismul poate sa lupte cu boala si poate sa se apere de diverse afectiuni atunci cand omul nu intervine abuziv. In masura in care adoptam un stil echilibrat de viata, organismul are capacitatea de a se vindeca singur si de a ne tine la distanta de boli, uneori foarte grave. Nu este o terapie contestata de catre medici, insa o considera ca fiind o terapie complementara, ca de exemplu in cazul acupuncturii.