Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802

Tulburarile de statica vertebrala la varsta adolescentei

Postat in: Sfatul Medicului
Dr. Alin POPESCU
de , Medic primar – Medicina Sportiva
Data publicării: 27 ianuarie 2018 Ultima actualizare: 6 septembrie 2018

Care sunt tulburarile de statica vertebrala?

Deformarile coloanei vertebrale sunt cifoza, scolioza, lordoza sau combinatiile acestora. Cifoza reprezinta de formarea coloanei vertebrale toracale in plan vertical cu curbarea acesteia. In termini populari, cifoza se traduce prin aparitia cocoasei. Daca se intervine rapid, aceasta problema medicala poate fi corectata. In caz contrar, apar durerile, iar deformarea nu mai poate fi corectata decat cu ajutorul interventiilor chirurgicale extrem de dificile. Scolioza este si ea tot deformarea coloanei vertebrale (toracala sau lombara), rezultand curbarea acesteia in forma literei S sau C. Scolioza se poate manifesta prin dureri si chiar afectarea cutiei toracice, cu disconfort respirator de diferite grade. Lordoza poate sa fie o curbura fiziologica a coloanei, daca apare la nivel lombar sau cervical, insa devine patologica daca se regaseste la alte nivele sau cand este extrem de accentuata.

Consecintele deformarii coloanei vertebrale la adolescenti

In cazul in care tulburarile de statica ale coloanei vertebrale nu sunt diagnosticate si corectate in timp util acestea pot sa devina ireversibile. Cu alte cuvinte, singura solutie in acest caz va fi interventia chirurgicala. Deformarile coloanei vertebrale se insotesc de durere la acest nivel, tulburari de mers si in cele din urma afectarea calitatii vietii. Cifoza sau cocoasa poate avea de asemenea implicatii psihologice severe, avand in vedere ca aceasta complicatie are repercusiuni negative asupra stimei de sine. De asemenea, orice deformare la nivelul coloanei are implicatii asupra cutiei toracice si implicit asupra organelor ce se gasesc la acest nivel. Astfel, inima si plamanii pot suferi in cazul tulburarilor de statica necorectate ale coloanei vertebrale. Capacitatea respiratorie si aparatul cardiovascular odata afectate vor face din acest adolescent un adult cu numeroase probleme de sanatate.

Preventia-calea catre un organism sanatos

Intotdeauna este mai usoara preventia unei afectiuni decat tratarea si vindecarea acesteia. Astfel, va propunem in cele ce urmeaza cateva sfaturi pentru a evita aparitia tulburarilor de statica la nivelul coloanei vertebrale.
  • Tonifierea musculaturii paravertebrale este cheia catre o pozitie corecta a acesteia. Pentru a realiza acest lucru se poate opta pentru efectuarea exercitiilor fizice de tipul gimnasticii medicale (sub atenta indrumare a unui medic specializat in aceasta patologie).
  • Exista numeroase greseli pe care adolescentii le fac fara sa isi dea seama. Purtatul gentii sau a ghiozdanului pe un singur umar, statul la birou cu orele in pozitii vicioase, butonatul telefonului, statul la calculator si sedentarismul sunt doar cateva dintre greselile ce duc in timp la aparitia deformarilor la nivelul coloanei vertebrale.
  • Obezitatea sau boala secolului este o alta cauza ce duce la aparitia tulburarilor de statica vertebrala. Pentru a preveni aceste afectiuni se recomanda un stil de viata sanatos, o alimentatie echilibrata si mentinerea unui indice de masa corporala in limite normale.