Trasport Catena Pas cu PasTransport gratuit la comenzile peste 250 lei | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00, 0374.336.802
De ce apar durerile in partea dreapta si cand ar trebui sa mergi la medic?

De ce apar durerile in partea dreapta si cand ar trebui sa mergi la medic?

Ionut Solescu
de , Redactor Tonica Group
Data publicării: 28 septembrie 2020 Ultima actualizare: 17 aprilie 2024

Sunt multe motive pentru care cineva poate simti dureri in partea dreapta. Ideal este sa consultati un medic pentru a afla cu certitudine daca durerile sunt sau nu semn al unei afectiuni grave. Poate fi vorba despre probleme la nivelul rinichilor, al apendicelui sau al pancreasului, dar si de afectiuni ale oaselor la nivelul soldurilor si al coastelor. Sunt multe motive pentru care cineva poate simti dureri in partea dreapta. Ideal este sa consultati un medic pentru a afla cu certitudine daca durerile sunt sau nu semn al unei afectiuni grave. Poate fi vorba despre probleme la nivelul rinichilor, al apendicelui sau al pancreasului, dar si de afectiuni ale oaselor la nivelul soldurilor si al coastelor.

Care sunt cauzele durerii in partea dreapta?

Ce inseamna durere in partea dreapta?

Primul lucru pe care trebuie sa il faca o persoana atunci cand are dureri in partea dreapta este sa mearga la medic pentru a determina cauzele durerilor respective. Se poate ca, pe langa durere, pacientul sa aiba ameteli, greata si varsaturi, constipatie sau diaree, febra, gaze instestinale sau sa nu aiba pofta de mancare.

Durerile care se manifesta langa zona inghinala, in partea dreapta a bazinului, pot fi consecinta afectarii organelor care se afla in aceasta zona anatomica; este vorba despre organe care alcatuiesc sistemul gastrointestinal sau pe cel reproducator.

Durere in partea dreapta cauze

Una dintre principalele cauze ale durerilor resimtite in partea dreapta o constituie fracturile osoase. Atunci cand exista leziuni in aceasta zona a organismului, durerile sunt foarte mari si poate fi greu pentru pacient sa respire. O alta problema in aceasta situatie este si ca fracturile costale se vindeca lent.

O alta cauza a durerilor in partea dreapta o poate constitui pneumonia, insa aceste situatii nu sunt frecvente. Cand este vorba despre pneumonie, pacientul simte o durere acuta care devine mai intensa atunci cand acesta tuseste sau respira adanc. Alte simptome pe care pacientul le poate avea din cauza pneumoniei sunt tusea, febra si frisoanele, muzcus de culoare galbena si probleme de respiratie.

Afectiunile vezicii biliare, ca de exemplu calculii biliari, pot fi si ele printre cauzele posibile ale durerilor din partea dreapta. La persoanele care au acest tip de afectiuni pielea poate capata o nuanta galbuie, poate sa apara febra iar durerile se pot manifesta in centrul abdomenului sau in partea dreapta sus.

Constipatia sau indigestia sunt, in foarte multe situatii, la originea durerilor din partea dreapta.

Principalul motiv pentru care sunt resimtite dureri in partea dreapta a abdomenului, in zona de jos, este apendicita. Este o afectiune care poate atinge persoane de orice varsta, dar de cele mai multe ori apare in cazul celor care au varsta intre aproximativ 10 si 30 de ani. Primul semn al apendicitei este o durere care apare in zona de sus sau de jos a abdomenului si care se deplaseaza ulterior catre dreapta, in partea de jos; atunci cand este atinsa aceasta zona, durerile sunt foarte mari. Pacientii cu apendicita pot sa isi piarda pofta de mancare si sa se confrunte si cu greata, varsaturi sau diaree, situatie in care trebuie mers urgent la spital.

In spatele stomacului, sub ficat, se afla pancreasul. Durerile in partea dreapta pot fi si o consecinta a pancreatitei sau ale altor afectiuni ale pancreasului, ca de exemplu cancerul.

Pentru a nu se ajunge in situatia unei hernii starngulate, operatie de hernie este una realizata frecvent. Din cauza localizarii sale, hernia poate sa genereze durere abdominala si sensibilitate la atingere in partea dreapta. Este o afectiune care poate provoca frecvent pacientului stari de greata si varsaturi.

In situatia persoanelor care au probleme renale, unde este vorba despre infectie a vezicii sau a oricarei parti a tractului urinar, aceste infectii pot sa se extinda la nivelul rinichilor si sa genereze dureri si inflamatii. Durerile se manifesta in partea dreapta a abdomenului si pot sa se extinda apoi la nivelul spatelui.

Oartea superioara a colonului este localizata in dreapta abdomenului, asa ca pacientii cu probleme la nivelul colonului pot sa resimta dureri in partea dreapta din cauza unei inflamatii intestinale, ca de exemplu sindromul de colon iritabil, colita sau boala Crohn.

Simptome ale durerii in partea dreapta

Simptomele care sunt asociate durerilor in partea dreapta pot fi generate de probleme intestinale sau de afectiuni genitale.

In situatia pacientilor cu probleme intestinale, simptomele pot fi balonarea, greata si varsaturile, febra, sangerarea rectala, diareea, deshidratarea si atacurile de panica, transpiratia rece si tahicardia.

In cazul pacientelor cu afectiuni genitale pot aparea dureri inainte de ciclul menstrual sau in timpul acestuia, iar in unele situatii menstruatia poate sa fie absenta. Ar putea sa apara tulburari ale regularitatii menstruatiei si sangerari genitale externe, dureri ce se pot manifesta in timpul actului sexual sau chiar sterilitate.

Dureri in dreapta jos provocate de afectiuni la nivelul aparatului reproducator feminin

In unele situatii, sursa durerii in dreapta poate fi reprezentata de chisturile ovariene – structuri de mici dimensiuni, localizate in interiorul sau la suprafata ovarului. In cazul in care chisturile se sparg sau sunt prea mari, pot sa provoace durere.

In cazul unei sarcini extrauterine, dezvoltarea progresiva a zigotului duce la perforarea tubei uterine si pacienta poate resimti dureri taioase, continue si de mare intensitate. Durerea in caest caz poate fi resimtita si ca o arsura, putandu-se instala socul hipovolemic. Pentru ca diagnosticul sa fie sigur, este necesar ca pacienta sa efectueze urgent un test de sarcina, o ecografie abdominala si o pleviscopie laparoscopica.